Τροφές που βοηθούν στην πρόληψη κρυολογήματος και γρίπης

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ανοσοποιητικό
Είναι σημαντικό να διατηρείτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα σε καλή κατάσταση. Μια υγιεινή διατροφή και αντίστοιχος τρόπος ζωής μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αρκετά θρεπτικά συστατικά, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και η βιταμίνη C, είναι απαραίτητα για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα φλαβονοειδή στο τσάι, τα μήλα, τα σταυρανθή λαχανικά (όπως το μπρόκολο) και άλλες φυτικές τροφές παρέχουν επίσης οφέλη για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

Δείτε μερικές από τις τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας την εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης:

Βατόμουρα (blueberries)

Έρευνες δείχνουν ότι τα βατόμουρα έχουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών απ’ όλα τα φρούτα που καταναλώνουμε συνήθως. Περιέχουν επίσης κερσετίνη, ένα φλαβονοειδές που δρα σαν αντιισταμινικό και αντιφλεγμονώδες και μπορεί να προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και καρκίνο. Οι ερευνητές εικάζουν ότι η αντισταμινική δράση της κερσετίνης μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τις αλλεργίες, όπως η καταρροή και οι ερεθισμοί στα μάτια.

Σκόρδο

Το σκόρδο μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα από το να προσθέσει απλώς γεύση στο φαγητό. Περιέχει αλλικίνη, μια θειική ένωση με ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Advances in Therapy, έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν συμπληρώματα σκόρδου για τρεις μήνες είχαν λιγότερα κρυολογήματα από εκείνους που έπαιρναν εικονικό φάρμακο. Και από αυτούς που αρρώστησαν, εκείνοι που έλαβαν το συμπλήρωμα σκόρδου ένιωσαν καλύτερα πιο γρήγορα. Και αν δεν θέλετε να… μπλέξετε με την δύσοσμη αναπνοή από το σκόρδο, δοκιμάστε ένα συμπλήρωμα σκόρδου. Μιλήστε όμως πριν με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας σχετικά με την σωστή δοσολογία ή για πιθανές παρενέργειες από φάρμακα που τυχόν παίρνετε.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι γεμάτο με βιταμίνη C, που παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιή ανοσοαπόκριση. Μόνο ένα φλιτζάνι μπρόκολο περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Την ίδια στιγμή το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φυτικές ίνες.

Σολομός

Αυτό το πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ψάρι, όχι μόνο βοηθά στην μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, αλλά επίσης ενθαρρύνει την παραγωγή και την κίνηση των λεμφοκυττάρων, τα οποία συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσοαπόκρισης. Επιπλέον, ο σολομός είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης D, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Γλυκοπατάτες

Αυτό το αμυλούχο λαχανικό είναι γεμάτο με β-καροτίνη. Το σώμα μετατρέπει τη β-καροτίνη σε βιταμίνη Α, μια απαραίτητη θρεπτική ουσία για τη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη Α διατηρεί επίσης υγιείς και λειτουργικούς τους βλεννογόνους που καλύπτουν την μύτη και τον λαιμό.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει ζωντανές και ενεργές καλλιέργειες, οι οποίες αναπληρώνουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με υγιή βακτήρια. Μόλις 1 φλιτζάνι γιαούρτι πλούσιο σε ασβέστιο παρέχει σχεδόν το 20% της ημερήσιας ανάγκης των ενηλίκων σε ψευδάργυρο, ένα απαραίτητο μέταλλο για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Να θυμάστε ότι εκτός από την κατανάλωση αυτών των έξι τροφών, είναι σημαντικό να παραμένετε ενυδατωμένοι και να ξεκουράζεστε πολύ.

Πηγή: https://blogs.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρυολόγημα: Απαντήσεις στις 10 πιο απλές ερωτήσεις

Πώς βοηθάει το συμπλήρωμα ψευδαργύρου σε κρυολόγημα και γρίπη

Τι συνδέει το κρύο με το κρυολόγημα: Αρρωσταίνουμε από τον κρύο καιρό; Τι συμβαίνει τελικά;

Τι παστίλιες να πάρετε στο πρώτο σημάδι κρυολογήματος για μείωση συμπτωμάτων και ταχύτερη ανάρρωση