Κρυολόγημα: Απαντήσεις στις 10 πιο απλές ερωτήσεις

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κρυολόγημα
Ίσως νιώθετε να σας “τριγυρνάει” ένα κρυολόγημα. Ή ίσως έχετε σημαντικά σχέδια και δεν έχετε την πολυτέλεια να αρρωστήσετε.

Σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε τους αστικούς μύθους για το κρυολόγημα να σας επηρεάζουν για τη θεραπεία και την πρόληψη.

Δείτε τι πραγματικά ισχύει στις 10 βασικές απορίες πολλών για το κρυολόγημα.

1. Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο κρυολόγημα και τη γρίπη;

Αυτές οι ασθένειες προκαλούνται από διαφορετικούς ιούς. Έχουν παρόμοια συμπτώματα, επομένως μπορεί να είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσετε. Γενικά, τα συμπτώματα του κρυολογήματος είναι πολύ πιο ήπια από εκείνα της γρίπης.

Τα συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνουν:

  • Πονόλαιμος
  • Βουλωμένη μύτη
  • Καταρροή
  • Βήχας
  • Ήπιος πυρετός

Η γρίπη, από την άλλη πλευρά, συχνά προκαλεί υψηλότερο πυρετό, ρίγη, πόνους στο σώμα και κόπωση.

2. Γιατί δεν υπάρχει εμβόλιο κατά του κρυολογήματος;

Το κρυολόγημα μπορεί να προκληθεί από σχεδόν 250 διαφορετικούς ιούς. Είναι πολύ δύσκολο για τους επιστήμονες να φτιάξουν ένα εμβόλιο που να μας προστατεύει από όλους αυτούς.

Επίσης, από ιατρική άποψη, υπάρχει λιγότερη ανάγκη να δημιουργηθεί ένα εμβόλιο για το κρυολόγημα από άλλες ασθένειες. Άλλωστε όσο βαρύ και αν είναι, συνήθως το ξεπερνάμε σε μερικές μέρες και χωρίς σοβαρές επιπλοκές.

3. Μπορεί τα συμπτώματά μου να οφείλονται σε αλλεργίες και όχι σε κρυολόγημα;

Είναι πιθανό, αν έχετε συνάχι, αλλά δεν πονάτε ή δεν έχετε πυρετό.

Επίσης, εάν τα συμπτώματά σας διαρκούν περισσότερο από 2 εβδομάδες και έχετε επίσης κόκκινα μάτια και φαγούρα, μάλλον είναι αλλεργία.

Αλλά είναι συχνά δύσκολο να διακρίνει κανείς τη διαφορά γιατί τα άτομα με αλλεργίες και άσθμα είναι πιο πιθανό να κρυολογήσουν. Μπορεί να έχουν ήδη φλεγμονώδεις και ερεθισμένους πνεύμονες, επομένως είναι λιγότερο ικανοί να καταπολεμήσουν έναν ιό.

4. Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για ένα κρυολόγημα;

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να πίνετε πολλά υγρά, για να διατηρείτε το σώμα σας ενυδατωμένο. Αυτό θα βοηθήσει στην αποφυγή επιπρόσθετης μόλυνσης.

Αποφύγετε ποτά με καφεΐνη, όπως καφέ, τσάι και κόλα. Μπορεί να στερήσουν υγρά από το σώμα σας. Όσον αφορά το φαγητό, ακολουθήστε την όρεξή σας. Αν δεν πεινάτε πραγματικά, δοκιμάστε απλά πράγματα, όπως λευκό ρύζι, ή ζωμό.

Η κοτόσουπα είναι ανακουφιστική, καθώς και ο ατμός βοηθά στη διάλυση της ρινικής συμφόρησης. Το τζίντζερ φαίνεται να απαλύνει την στομαχική διαταραχή.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορούν να σας ανακουφίσουν από πόνους και πυρετό:

  • Ασπιρίνη: Άτομα κάτω των 20 ετών δεν πρέπει να το λαμβάνουν λόγω του κινδύνου του συνδρόμου Reye.
  • Αποσυμφορητικά: Μπορούν να βοηθήσουν στην ευκολότερη αναπνοή. Μην χρησιμοποιείτε όμως σπρέι για περισσότερο από 3 ημέρες γιατί μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο στις διόδους της μύτης σας και να επιδεινώσουν τα συμπτώματά σας.
  • Αλατούχο ρινικό σπρέι: Μπορούν επίσης να ανοίξουν διόδους αναπνοής και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ελεύθερα.
  • Παρασκευάσματα για τον βήχα: Δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Για τον μικρό βήχα, το νερό και οι χυμοί φρούτων ίσως βοηθούν περισσότερο. Οι ειδικοί λένε ότι δεν πρέπει να χορηγούνται φάρμακα για τον βήχα και το κρυολόγημα χωρίς ιατρική συνταγή σε παιδιά κάτω των 4 ετών.
  • Για ανακούφιση από τον πονόλαιμο, δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με αλατόνερο.

5. Πόσο αποτελεσματικές είναι οι φυσικές θεραπείες όπως ο ψευδάργυρος, η εχινάκεια και η βιταμίνη C;

Ψευδάργυρος

Υπάρχουν ανάμικτες κριτικές για τον ψευδάργυρο. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα ρινικά σπρέι ψευδαργύρου μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της διάρκειας του κρυολογήματος και να κάνουν τα συμπτώματά σας λιγότερο σοβαρά.

Γιατί; Διότι τα σπρέι ψευδαργύρου μπορεί να επικαλύψουν τον ιό του κρυολογήματος και να τον εμποδίσουν να προσκολληθεί στα κύτταρα της μύτης σας, από όπου εισέρχονται στο σώμα σας.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι ο ψευδάργυρος δεν είναι χρήσιμος. Και λόγω του κινδύνου απώλειας της όσφρησης, πολλοί ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε εντελώς τα ρινικά σπρέι ψευδαργύρου.

Εχινάκεια

Πρόσφατες μελέτες για την εχινάκεια δείχνουν ότι δεν είναι χρήσιμη στην πρόληψη του κρυολογήματος. Αλλά σε μια μελέτη, 120 άτομα με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα έπαιρναν 20 σταγόνες εχινάκειας κάθε 2 ώρες για 10 ημέρες και είχαν πιο σύντομο κρυολόγημα από άλλους.

Βιταμίνη C

Όσον αφορά τη βιταμίνη C, μια πρόσφατη ματιά σε μελέτες 65 ετών βρήκε περιορισμένο όφελος. Οι ερευνητές δεν είδαν στοιχεία ότι προλαμβάνει το κρυολόγημα. Βρήκαν όμως σημάδια ότι το κρυολόγημά σας μπορεί να μην διαρκέσει τόσο πολύ αν λαμβάνετε βιταμίνη C. Μια μεγάλη μελέτη διαπίστωσε ότι συμμετέχοντες που έλαβαν μια δόση (8 γραμμάρια) την πρώτη μέρα που αρρώστησαν, μείωσαν τη διάρκεια του κρυολογήματός τους.

Για να αποτρέψετε το κρυολόγημα με φυσικό τρόπο, είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι έχετε τρέφεστε καλά και ενισχύετε έτσι το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως το σπανάκι, είναι γεμάτα με βιταμίνες Α και C. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία καταπολεμούν τις φλεγμονές. Το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μπορεί να βοηθήσει στην ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η τακτική άσκηση ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα άτομα που ασκούνται τακτικά μπορεί να κολλήσουν έναν ιό, αλλά τα συμπτώματά τους δεν είναι τόσο άσχημα και μπορεί να αναρρώσουν πιο γρήγορα.

6. Πρέπει να πάρω αντιβίωση;

Τα αντιβιοτικά καταπολεμούν τα βακτήρια, αλλά ΔΕΝ θα βοηθήσουν το κρυολόγημά σας, το οποίο προκαλείται από έναν ιό.

Αλλά ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιβιοτικό εάν έχετε κάποιες επιπλοκές. Για παράδειγμα, εάν τα ιγμόρειά σας είναι φραγμένα, μπορεί να πάθετε φλεγμονή και βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι καταρροή, ή βουλωμένη μύτη, πόνος και πίεση στο πρόσωπό σας και πονοκέφαλος.

Επίσης, μερικές φορές μπορεί να πάθετε λοίμωξη στο αυτί μετά από κρυολόγημα και μπορεί να χρειαστείτε αντιβιοτικά για να την αντιμετωπίσετε. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο αυτί, πυρετό ή αίσθημα πληρότητας στα αυτιά.

7. Πρέπει να μείνω σπίτι αν έχω κρυώσει;

Είστε μεταδοτικοί τις πρώτες μέρες του κρυολογήματος σας, οπότε είναι καλύτερο να μείνετε σπίτι τότε. Πρέπει να είστε προσεκτικοί με τον βήχα και το φτέρνισμα γύρω από άλλους ανθρώπους. Επίσης, θα γίνετε καλύτερα πιο γρήγορα αν ξεκουραστείτε.

8. Πώς μπορώ να προλάβω το κρυολόγημα;

Η καλύτερη προσέγγιση είναι πάντα να πλένετε τακτικά τα χέρια σας. Τόσο η γρίπη όσο και το κρυολόγημα μεταδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Κάποιος φτερνίζεται ή βήχει και μικροσκοπικά ιικά σταγονίδια ψεκάζονται σε οποιαδήποτε κοντινή επιφάνεια, συμπεριλαμβανομένου και εσάς!

Εάν οι άνθρωποι βήχουν ή φτερνίζονται στα χέρια τους χωρίς χαρτομάντιλο, μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κάθε επιφάνεια που αγγίζουν. Αν αγγίξετε το ίδιο σημείο, θα πάρετε τον ιό στα δικά σας χέρια. Από εκεί, εάν αγγίξετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας, θα περάσετε τον ιό και σε εσάς.

Για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και να αποτρέψετε την εξάπλωση των ιών του κρυολογήματος και της γρίπης:

  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας με σαπούνι και νερό. Εάν δεν γίνεται αυτό, χρησιμοποιήστε ένα τζελ με βάση το αλκοόλ.
  • Βήχετε και φτερνίζεστε σε χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα σας. Κατ’ ελάχιστον, στρέψτε το κεφάλι σας μακριά από άλλους.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας.
  • Πλένετε συχνά τυχόν κοινόχρηστες επιφάνειες, όπως τηλέφωνα και πληκτρολόγια. Οι ιοί μπορούν να επιβιώσουν στις επιφάνειες για αρκετές ώρες.

9. Γίνεται να πάθω κρυολόγημα από τον κρύο αέρα;

Αυτός είναι ένας από τους πιο επίμονους μύθους για το κρυολόγημα. Ο μόνος τρόπος για να αρρωστήσετε είναι όταν έρθετε σε επαφή με έναν ιό.

Ο κρύος αέρας μπορεί να ερεθίσει μια πάθηση που έχετε ήδη, όπως το άσθμα, που θα μπορούσε να κάνει το σώμα σας πιο δεκτικό σε έναν ιό του κρυολογήματος. Αλλά και πάλι θα πρέπει έρθετε σε επαφή με τον ιό για να κρυολογήσετε.

10. Γιατί το παιδί μου φαίνεται να κρυολογεί συνέχεια;

Τα παιδιά είναι απίστευτα ικανά στο να μεταδίδουν έναν ιό. Εκπνέουν φυσικά πιο πυκνά σταγονίδια ιού από ό,τι οι ενήλικες.

Όπως κάθε γονιός γνωρίζει, τα παιδιά είναι πολύ δραστήρια και έρχονται πολύ συχνά κοντά στο πρόσωπο άλλων παιδιών. Και φυσικά, μπορεί να μην πλένουν τα χέρια τους τόσο συχνά, ή τόσο καλά όσο οι μεγάλοι.

Πηγή: https://www.webmd.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συνδέει το κρύο με το κρυολόγημα: Αρρωσταίνουμε από τον κρύο καιρό; Τι συμβαίνει τελικά;

Κοινό κρυολόγημα: Πού οφείλεται, πώς και για πόσο κολλάει, θεραπεία, φάρμακα και πιθανές επιπλοκές

Τι παστίλιες να πάρετε στο πρώτο σημάδι κρυολογήματος για μείωση συμπτωμάτων και ταχύτερη ανάρρωση

Φάρμακα για βήχα και κρυολόγημα στο παιδί: Απαντήσεις σε 5 συχνές ερωτήσεις