Έχετε χαλασμένα δόντια; Ποια νοσήματα απειλούν την υγεία σας

  • Ρούλα Τσουλέα
δόντια
Τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες για τις πιθανές επιπτώσεις από την είσοδο στο αίμα των βακτηρίων που συσσωρεύονται στο στόμα όσων δεν βουρτσίζουν καθημερινά και καλά τα δόντια τους.

Η καλή στοματική υγιεινή δεν είναι απαραίτητη μόνο για να έχετε γερά δόντια και ούλα για μια ζωή, αλλά και για να προστατεύσετε γενικότερα την υγεία σας από πολλά και σοβαρά νοσήματα.

Η περιοδοντολόγος Dr. Sasha Ross, από το Οδοντιατρικό Τμήμα της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί πως σχετίζεται η οδοντική υγεία με το υπόλοιπο σώμα και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν τα χαλασμένα δόντια και η ουλίτιδα, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως και σωστά.

«Πολύς κόσμος αντιμετωπίζει το στόμα ως ξεχωριστό από το υπόλοιπο σώμα, ίσως διότι χρειάζεται διαφορετική φροντίδα από τον υπόλοιπο οργανισμό», λέει. «Στην πραγματικότητα, όμως, αποτελεί φυσική προέκταση του σώματος και αντανακλά την υγεία πολλών οργάνων και συστημάτων».

Η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να έχει τόσο τοπικές, όσο και απομακρυσμένες επιπτώσεις. Στις τοπικές συμπεριλαμβάνονται καταστάσεις όπως:

  • Η ουλίτιδα. Είναι η μόλυνση των ούλων από βακτήρια. Αποτελεί την ήπια, πρώιμη μορφή της περιοδοντικής νόσου
  • Η τερηδόνα. Ο επιστημονικός όρος για τα χαλασμένα δόντια.
  • Η περιοδοντική νόσος. Χαρακτηρίζεται από βαριά ουλίτιδα, υποχώρηση των ούλων και απώλεια του οστικού ιστού γύρω από τα δόντια ή/και των δοντιών.

Άλλες τοπικές συνέπειες είναι ο αποχρωματισμός των δοντιών (μπορεί να κιτρινίσουν) και η άσχημη μυρωδιά (κακοσμία) του στόματος.

Ωστόσο οι κίνδυνοι που κρύβουν τα προβλήματα αυτά για τον υπόλοιπο οργανισμό είναι ακόμα σοβαρότερα. Μεταξύ αυτών, τα χαλασμένα δόντια σχετίζονται με τα εξής απομακρυσμένα προβλήματα:

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αθεράπευτα οδοντικά προβλήματα αυξάνουν τον κίνδυνο για ανάπτυξη προβλημάτων, όπως:

  • Η στεφανιαία νόσος. Είναι η πιο συχνή μορφή καρδιοπάθειας και μπορεί να οδηγήσει σε έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια κ.λπ.
  • Οι στενώσεις των αρτηριών. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πάσχοντες από περιοδοντική νόσο έχουν σημαντικά αυξημένα ποσοστά αθηροσκλήρωσης. Κατ’ αυτήν συσσωρεύονται λιπώδη ιζήματα στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών (σαν το πουρί που μαζεύεται στους σωλήνες). Η συνέπεια είναι στενώσεις στον αυλό των αρτηριών, που εμποδίζουν την ροή του αίματος. Οι αρτηρίες τροφοδοτούν με οξυγονωμένο αίμα όλο το σώμα.
  • Τα εγκεφαλικά επεισόδια. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ισχαιμικά εγκεφαλικά επεισόδια συσχετίζονται ισχυρά με τα αθεράπευτα χαλασμένα δόντια.

Η Dr. Ross, όμως, εφιστά την προσοχή. «Μολονότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα συσχετίζονται με την περιοδοντική νόσο, προς το παρόν δεν έχει επιβεβαιωθεί σχέση αιτίας-αποτελέσματος μεταξύ τους. Τα έως τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η περιοδοντική νόσος είναι τουλάχιστον παράγοντας κινδύνου», λέει.

Φλεγμονή στην καρδιά

Στους ασθενείς που ήδη αντιμετωπίζουν καρδιολογικά προβλήματα, τα επίμονα προβλήματα στα δόντια μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς ή στις βαλβίδες της (ενδοκαρδίτιδα).

«Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί να συμβεί στη διάρκεια αιματηρών οδοντιατρικών επεμβάσεων, όπως η εξαγωγή δοντιών, αν τα βακτήρια του στόματος εισβάλλουν στο αίμα», εξηγεί η Dr. Ross. «Τυπικά κάτι τέτοιο δεν είναι απειλητικό για όσους έχουν υγιή καρδιά. Ωστόσο μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο στους καρδιοπαθείς».

Επιπλοκές στην εγκυμοσύνη

Οι έγκυοι που δεν φροντίζουν σωστά τα δόντια τους και έχουν φτωχή στοματική υγεία διατρέχουν αυξημένο  κίνδυνο να εκδηλώσουν προβλήματα όπως:

  • Η μειωμένη ανάπτυξη του εμβρύου
  • Ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
  • Το χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Η αποβολή
  • Η θνησιγένεια
  • Η προεκλαμψία

Και σε αυτή την περίπτωση η αιτία είναι η είσοδος των στοματικών βακτηρίων στη ροή του αίματος και από εκεί στο έμβρυο, λέει η Dr. Ross.

Πνευμονία

Τα χαλασμένα δόντια έχουν συσχετισθεί και με την πνευμονία. Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα βακτήρια του στόματος μπορεί να εισπνευσθούν και να εισβάλλουν στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Από εκεί μπορούν εύκολα να βρουν τον δρόμο έως τους πνεύμονες, προκαλώντας πνευμονία.

Είναι επίσης πιθανό η εισβολή τους στους πνεύμονες να διευκολύνει την πρόκληση πνευμονίας από τα βακτήρια του αναπνευστικού.

Άλλα προβλήματα υγείας

Η φτωχή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει και άλλα σοβαρά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, τα γερά δόντια είναι απαραίτητα για καλή θρέψη, ειδάλλως ο ασθενής απειλείται από υποσιτισμό.

Η τερηδόνα που δεν αντιμετωπίζεται, εξ άλλου, έχει συσχετισθεί με την ελλιπή ανάπτυξη των παιδιών, καθώς και με την κυτταρίτιδα (φλεγμονή των κυττάρων λόγω βακτηριακής λοίμωξης) και το πρήξιμο (οίδημα) του προσώπου.

Φωτογραφία: iStock