Χαμός με συνταγή στο TikTok για “εναλλακτικό αναψυκτικό”: Διαλύει τα δόντια φωνάζουν οι οδοντίατροι!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
δόντια
Ένα βίντεο, που υποστηρίζει ότι το διάλυμα αρωματισμένου ανθρακούχου νερού με βαλσάμικο ξύδι είναι μια πιο “υγιεινή” εναλλακτική λύση στα αναψυκτικά τύπου cola, έχει γίνει viral στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok.

Εντούτοις, ερευνητές από την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση προειδοποιούν ότι η προσθήκη οξέων σε ποτά χωρίς ζάχαρη πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγάλη διάβρωση του σμάλτου των δοντιών.

“Λατρεύω το βαλσάμικο ξύδι, αλλά το απολαμβάνω περισσότερο στη σαλάτα μου παρά στο ποτήρι μου. Είναι πολύ πιο ήπιο για τα δόντια από το να τα… λούζετε σε ένα μείγμα ποτού με δύο οξέα υγρά”, είπε ο δρ. Edmond Hewlett, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας.

“Όσο πιο όξινο είναι το ποτό, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών με τη συχνή κατανάλωση”, πρόσθεσε.

Το “εναλλακτικό αναψυκτικό” που έγινε viral στο TikTok

@mandyvjones @LaCroix Sparkling Water ♬ original sound – Amanda Jones

Τα όξινα τρόφιμα και ποτά μπορούν να διασπάσουν το σμάλτο, που προστατεύει τα δόντια μας. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως διάβρωση των δοντιών και είναι μόνιμη. Μόλις συμβεί η διάβρωση, δεν υπάρχει επιστροφή, αφήνοντας τα δόντια πολύ πιο ευάλωτα σην τερηδόνα και στα βακτήρια που προκαλούν μόλυνση. Η διάβρωση μπορεί επίσης να αφήσει τα δόντια να φαίνονται αποχρωματισμένα. Το λευκό σμάλτο τελικά εξαφανίζεται, εκθέτοντας ένα κίτρινο στρώμα, που ονομάζεται οδοντίνη.

Πώς έγινε το πείραμα

Οι συγγραφείς της μελέτης ξεκίνησαν να προσδιορίσουν, εάν το μη ανθρακούχο εμφιαλωμένο νερό, το αρωματισμένο ανθρακούχο νερό και το απλό ανθρακούχο νερό προκαλούν διάβρωση των δοντιών. Για να ερευνήσει αυτό το θέμα, η ομάδα βύθισε αληθινά ανθρώπινα δόντια σε επτά διαφορετικά ροφήματα χωρίς ζάχαρη (συν ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό για λόγους σύγκρισης).

Βύθισαν τα δόντια για 24 ώρες, ενώ παρακολουθούσαν για να δουν ποια ποτά προκαλούσαν διάβρωση. Το 24ωρο επιλέχθηκε για έναν λόγο: Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι 24 συνεχείς ώρες έκθεσης αντιστοιχούν σε μια ετήσια έκθεση σε αυτά τα ποτά.

Τι θα πάθουν τα δόντια σας αν πίνετε το “εναλλακτικό αναψυκτικό” του TikTok για έναν ολόκληρο χρόνο

Τα οξέα στα αναψυκτικά (τόσο με, όχο και χωρίς ζάχαρη) προκάλεσαν τη διάβρωση του οδοντικού σμάλτου. Το συγκεκριμένο γλυκαντικό που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά δεν φαίνεται να έχει μεγάλη σημασία. Αυτό που προκαλεί τη διάβρωση είναι το οξύ, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Σημειωτέον, η διάβρωση παρατηρήθηκε επίσης σε δόντια που εκτέθηκαν σε αρωματικά ανθρακούχα νερά, αν και μικρότερη από ό,τι παρατηρήθηκε σε αναψυκτικά (με και χωρίς ζάχαρη).

Από την άλλη, τα μη ανθρακούχα, μη αρωματισμένα εμφιαλωμένα νερά δεν προκάλεσαν καμία διάβρωση του σμάλτου.

Αν και οι συγγραφείς της μελέτης αναγνωρίζουν ότι η ακριβής “συνταγή” που χρησιμοποιήθηκε στο βίντεο του TikTok δεν συμπεριλήφθηκε στην έρευνά τους, εξηγούν ότι είναι αρκετά παρόμοια με τα άλλα όξινα ροφήματα χωρίς ζάχαρη στο πείραμά τους.

“Οι άνθρωποι βρίσκουν τα ανθρακούχα ποτά δροσιστικά, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου. Απολαύστε τα με μέτρο και κατά προτίμηση μαζί με τα γεύματα και όχι μόνα τους. Αλλά αν ψάχνετε για ένα ποτήρι με κάτι που είναι πραγματικά καλό για την υγεία των δοντιών σας, τότε τόσο το φθοριούχο νερό της βρύσης, όσο και το ανθρακούχο, καθώς και το γάλα, είναι πάντα καλές επιλογές”, προσθέτει ο δρ. Hewlett.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση JADA Foundational Science.

Πηγές: https://www.eurekalert.org, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν κάνετε αυτό με το στοματικό διάλυμα καταστρέφετε τα δόντια σας, λέει οδοντίατρος

Είναι καλύτερο να βουρτσίζετε τα δόντια σας πριν, ή μετά το πρωινό;

Μην βουρτσίζετε ποτέ τα δόντια σας αφότου έχετε πιει αυτά τα 4 πράγματα: Πόση ώρα να περιμένετε

Τροφές με ασβέστιο: 9 από τις κορυφαίες για πιο δυνατά οστά και δόντια