Χαζεύοντας… τα ψάρια ρίχνουμε την πίεση

  • Iatropedia
Τα ενυδρεία χαρίζουν υγεία: Οι άνθρωποι που επισκέπτονται ενυδρεία όχι μόνο χαλαρώνουν και βελτιώνουν την διάθεσή τους, αλλά πέφτουν και οι καρδιακοί τους παλμοί όπως και η πίεσή τους. Το αποδεικνύει το πρώτο πείραμα που έγινε ποτέ σχετικά με την σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την βιοποικιλότητα.

Οι Κινέζοι το ήξεραν από πάντα, αλλά ο Δυτικός κόσμος ήθελε αποδείξεις και τώρα τις έχει. Δύο μεγάλα Πανεπιστήμια, το University of Exeter’s European Centre for Environment and Human Health και το Plymouth University, με επικεφαλής τον Δρα Mathew White, έδωσαν για πρώτη φορά χειροπιαστές αποδείξεις για την ευεργετική επήρεια των ενυδρείων και γενικά της επίδρασης της φύσης και της βιοποικιλότητας στην υγεία των ανθρώπων.

Στην μελέτη τους, που δημοσιεύεται στο Environment and Behavior, εξηγούν ότι μέτρησαν τον καρδιακό ρυθμό και την πίεση επισκεπτών ενός μεγάλου ενυδρείου.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: Μέσα σε πέντε μόνο λεπτά από την άφιξη των επισκεπτών, οι παλμοί τους και η πίεση είχαν αρχίσει να πέφτουν και στα δέκα λεπτά είχαν σταθεροποιηθεί σε επιθυμητά χαμηλά επίπεδα.

Μάλιστα στο διάστημα των τεσσάρων εβδομάδων που κράτησε το πείραμα, στο ενυδρείο έβαζαν όλο και περισσότερα ψάρια, και όσο περισσότερα γινόταν τα ψάρια τόσο πιο καλή διάθεση –και την ανάλογη όλο και καλύτερη «συμπεριφορά» της υγείας τους– είχαν οι επισκέπτες.

Ο Δρ. White επισημαίνει ότι η φύση και η βιοποικιλότητα παίζουν σοβαρό ρόλο στην υγεία, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται με μετρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12847

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12828

https://www.iatropedia.gr/articles/read/12806