Απογευματινά χειρουργεία: Προκάλεσαν on air «κόντρα» Βαρτζόπουλου με αναισθησιολόγο

  • Ελισάβετ Σταύρου
χειρουργεία
Ο Υφυπουργός Υγείας ήρθε σε αντιπαράθεση με την πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.

«Κόντρα» ξέσπασε ανάμεσα στον Υφυπουργό Υγείας κ.Δημήτρη Βαρτζόπουλο και την κ.Πολύμνια Γαλανού, η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ρόδου και επικεφαλής των αναισθησιολόγων του νοσοκομείου Ρόδου, σχετικά με τα απογευματινά χειρουργεία.

Ο Υφυπουργός Υγείας, μιλώντας σήμερα στην ορωινή εκπομπή του OPEN, αναφέρθηκε στα απογευματινά χειρουργεία και τις ελλείψεις σε γιατρούς και αναισθησιολόγους στα δημόσια νοσοκομεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα βρίσκεται 100 χρόνια πίσω από την Ευρώπη», καθώς στις ευρωπαϊκές χώρες είναι πρακτική εδώ και χρόνια να γίνονται χειρουργεία επί πληρωμή στα δημόσια νοσοκομεία.

Σχετικά με τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, πρόσθεσε πως θέσεις γιατρών και αναισθησιολόγων προκηρρύσονται, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση, λόγω των χαμηλών μισθών «σε σχέση με τις ευρωπαϊκές χώρες». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, υπήρχε ένταση σχετικά με το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που σκοπό έχει να «αποσυμφορήσει» το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Δωρεάν χειρουργεία στο ΕΣΥ, αλλά και στα ιδιωτικά νοσοκομεία για να μειωθούν οι λίστες αναμονής

Σε αυτό το σημείο, η κ.Πολύμνια Γαλανού, απαντώντας στον κ.Βαρτζόπουλο σχετικά με την κατάσταση στις ευρωπαϊκές χώρες, είπε: «Μιλάμε για την Ευρώπη μόνο από την πλευρά που συμφέρει». «Έχει δίκιο ο κ.Υφυπουργός ότι λειτουργούν τα απογευματινά χειρουργεία στην  Ευρώπη, αλλά δεν είναι κλειστά τα 2/3 των αιθουσών των χειρουργείων. Οι μισθοί ειναι άλλοι».

Η ίδια συνέχισε, ότι δεν είναι κατά των απογευματινών χειρουργείων στα δημόσια νοσοκομεία αλλά υπό προϋποθέσεις, όπως η ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Όπως είπε χαρακτηριστικά, στο νοσοκομείο Ρόδου για το νοσηλευτικό προσωπικό του αναισθησιολογικού υπάρχουν 200 οφειλόμενα ρεπό. «Στην Ελλάδα ένας αναισθησιολόγος παίρνει 2.000 ευρώ, ενώ στη Ρουμανία 7.000 ευρώ. Οι μισθοί εδώ έχουν υποστεί μια μείωση της τάξης του 45% και πρέπει να αποκατασταθούν. Αλλιώς, οι γιατροί και οι αναισθησιολόγοι θα φεύγουν στο εξωτερικό και στον ιδιωτικό τομέα, και θα συνεχίζεται η υποστελέχωση του ΕΣΥ».

«Δεν θα γίνουμε Ρουμανία» της απάντησε ο υφυπουργός Υγείας υποτιμώντας τη χώρα με την Πολύμνια Γαλανού να του απαντά: «Εμείς θέλουμε να γίνουμε Ρουμανία».

Η ψυχική υγεία των εργαζομένων στο ΕΣΥ 

Στη συνέχεια η αναισθησιολόγος του έκανε μια ερώτηση η οποία είχε άμεση σχέση και με την ειδικότητα του κ.Βαρτζόπουλου, ως ψυχιάτρου:

«Ως ψυχίατρος γνωρίζεται την κατάσταση της ψυχικής υγείας των εργαζομένων στο ΕΣΥ; Οι οποίοι είμαστε μεγάλης ηλικίας. Γνωρίζετε εάν ακολουθούνται οι κανόνες ασφάλειας που έχει υιοθετήσει η Ευρώπη για τα χειρουργεία; Όσον αφορά στις ώρες που πρέπει να δουλεύουμε μέσα στην εβδομάδα», είπε η κ.Γαλανού.

-«Εάν υπάρχει πρόβλημα παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας  των κανόνων ασφαλείας ή σύνθεσης ασφαλείας των νοσοκομείων πρέπει να το πείτε στο διοικητή του νοσοκομείου και αν δεν γίνεται αυτό να ελεγχθεί όλο το σύστημα», απάντησε ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος με την αναισθησιολόγο να του απαντά:

-«Τότε θα πρέπει να κλείσουν όλα τα νοσοκομεία κ. υπουργέ».

Δείτε το απόσπασμα της εκπομπής – (Παρέμβαση της κ.Γαλανού από το 15:56):


Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: ΕΣΥ: Έρχεται νέο σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού στα νοσοκομεία – Τα 6 οφέλη για τον πολίτη