Αντιμετωπίστε το jet lag!

  • Iatropedia
Κι όμως, το jet lag δεν είναι αναπόφευκτο. Υπάρχουν τρόποι που μας βοηθούν να το νικήσουμε, να φτάσουμε φρέσκοι στον μακρινό προορισμό μας και να προσαρμοστούμε εύκολα στη νέα ώρα –συν μια χρήσιμη εφαρμογή (app).

Ο λόγος που παθαίνουμε jet lag είναι ότι τα τζετ ταξιδεύουν τόσο γρήγορα που κυριολεκτικά αφήνουν πίσω τους τούς ρυθμούς του σώματός μας. Για να μπορεί το σώμα να προσαρμοστεί στη νέα ζώνη ώρας πρέπει να μην αποσυντονιστεί το εσωτερικό μας ρολόι το οποίο βρίσκεται στον εγκέφαλο –στον υποθάλαμο– και ρυθμίζεται με το φως ενώ απορρυθμίζεται εύκολα.

Ταξιδεύοντας ανατολικά, η μέρα μικραίνει και το εσωτερικό μας ρολόι δεν προφταίνει τις αλλαγές της ώρας γιατί έχει πολύ λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Ταξιδεύοντας δυτικά είναι λίγο ευκολότερο, επειδή η μέρα μεγαλώνει και το ρολόι του εγκεφάλου έχει περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστεί. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνουμε για να γλιτώσουμε από την ταλαιπωρία του jet lag είναι κατ’ αρχήν να αλλάξουμε τα ωράριά μας σιγά-σιγά πριν από το ταξίδι. Το καλύτερο είναι κατά μία μόνο ώρα την ημέρα, αλλά και λίγο περισσότερο αν βιαζόμαστε.

Το μυστικό είναι η έκθεσή μας στο φως. Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε προς τα ανατολικά, πρέπει να εκτεθούμε στο φως κάθε μέρα όλο και πιο νωρίς και επίσης, αν το επιτρέπει ο γιατρός μας, να παίρνουμε μικρή ποσότητα της ορμόνης μελατονίνης το απόγευμα. Αν πρόκειται να ταξιδέψουμε προς τα δυτικά, πρέπει να εκτεθούμε στο φως όλο και πιο αργά το βράδυ και να παίρνουμε μελατονίνη το πρωί.

Η έκθεση αυτή στο φως μπορεί να γίνει και με ειδικό «φωτιστικό κουτί» που υπάρχει στο εμπόριο, ή απλώς δυνατό φωτισμό. Υπάρχει όμως σήμερα και μία εφαρμογή, το app Entrain, που αν δώσουμε τα κατάλληλα δεδομένα υπολογίζει ακριβώς πότε πρέπει να εκτεθούμε σε φως, πότε να κοιμηθούμε και ό,τι άλλο χρειάζεται να κάνουμε πριν από το ταξίδι μας για να αποφύγουμε το jet lag.