Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ)

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΙΣ
Σε δύο παρατάξεις έχουν χωριστεί οι γιατροί που απαρτίζουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), μετά τη μη επικύρωση των αρχαιρεσιών της 3ης Μαρτίου από τον Υπουργό Υγείας, με την καταγγελία από την πλευρά του για "νοθεία" στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια του σήριαλ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος συνήλθε εκ νέου και εξέλεξε προσωρινό Δ.Σ., το οποίο με τη σειρά του προκήρυξε νέες εκλογές για τις 22 Ιουνίου. Το προηγούμενο Δ.Σ. που εξελέγη στις αρχαιρεσίες της 3ης Μαρτίου, όμως, κατήγγειλε ως παράνομη τη διαδικασία, καταγγέλλοντας  σωρεία παρανομιών κατά τη διαδικασία, ενώ χαρακτήρισαν τον μεταβατικό πρόεδρο Ανατάσιο Βασιάδη, ως «νόθο Πρόεδρο». Αντίστοιχες τοποθετήσεις έκαναν ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, αλλά και ο τομέας Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.

Δείτε επίσης:Μπάχαλο στον ΠΙΣ: «Παράνομη η προκήρυξη νέων εκλογών από φιλοκυβερνητική ομάδα»

ΙΣΑ: Καλεί τον υπουργό Υγείας να ανακαλέσει την απόφαση για ακύρωση εκλογών στον ΠΙΣ

Τομέας Υγείας Ν.Δ: «Πραξικοπηματική η προκήρυξη νέων εκλογών στον ΠΙΣ»

Δημήτρης Βαρνάβας: «Οι εκλογές θα γίνουν εκ νέου στις 22 Ιουνίου, ώστε να καθαρίσει το τοπίο από το νέφος της νοθείας»

Ο μεταβατικός γενικός γραμματέας του ΠΙΣ Δημήτρης Βαρνάβας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ο επικεφαλής της παράταξης ΔΗΚΙ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που δεν επικύρωσε ο Ανδρέας Ξανθός, «δεν αρκέστηκε στην πρωτοφανή νοθεία που διέπραξε στις εκλογές του ΠΙΣ, με αποτέλεσμα να καταγγελθεί από μέλη της ίδιας παράταξης και να εκπέσει, αλλά έφτασε στο σημείο να υπεξαιρέσει ακόμη και το εκλογικό υλικό, όπως απέδειξε έρευνα Επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ.  (…) Δυστυχώς, οι υπαίτιοι του χάους στον ΠΙΣ αντί να απολογούνται, κατηγορούν την προσωρινή Διοίκηση ότι «αφαίρεσε ακόμη και τους κλειδάριθμους των τραπεζών από τον υπεύθυνο του λογιστηρίου, ώστε να έχει και τον έλεγχο των λογαριασμών του ΠΙΣ».

Όμως η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική:

  • τους κλειδάριθμους αφαίρεσε η Τράπεζα όταν Πρόεδρος ήταν ο κ. Εξαδάκτυλος, επειδή διαπιστώθηκε πως πραγματοποιούσε πληρωμές καθόλου σύννομες, τις οποίες χρέωνε στα ονόματα τρίτων και εν αγνοία τους!
  • μάλιστα η Τράπεζα δεν αφαίρεσε μόνο τους κλειδάριθμους, αλλά κλείδωσε και τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία πληρωμή», αναφέρει ο κ. Βαρβάβας.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς ότι η προσωρινή Διοίκηση του ΠΙΣ εξέλεξε ως Πρόεδρο τον κ. Βασιάδη σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Βλασταράκου χωρίς να υπάρχει απαρτία, ο μεταβατικός γεν.γραμμ. παραθέτει τους σχετικούς Κώδικες Διοικητικής Διαδικασίας, λέγοντας:

«Ορισμένοι εκτοξεύουν με ευκολία υβριστικούς χαρακτηρισμούς, δεν κάνουν το στοιχειώδες: να μελετήσουν βασικά σημεία και διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας, πιστεύοντας πως οι κραυγές περί «πραξικοπήματος» και «μαύρης νύχτας στον ΠΙΣ» μπορούν να καλύψουν την άγνοιά τους. Ισχυρίζονται οι συγκεκριμένοι πως η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Παρασκευής 17 Μαϊου που όρισε νέο μεταβατικό Πρόεδρο στη θέση του παραιτηθέντος δεν είχε απαρτία. Παραθέτουμε λοιπόν αυτούσια τη σχετική διάταξη του Κώδικα, η οποία ρητά αναφέρει πως σε περίπτωση που δεν υπάρξει απαρτία σε συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΝΠΔΔ, τότε η συνεδρίαση επαναλαμβάνεται και η απαρτία υπάρχει αν παρίσταται το 1/3 των μελών», λέει Δημήτρης Βαρνάβας και συνεχίζει:
«Στην προκειμένη περίπτωση, κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης 15 Μαΐου παρίσταντο 7 μέλη. Το όγδοο μέλος ήταν ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΙΣ που προσκάλεσε τη συνεδρίαση, όμως την τελευταία στιγμή παραδόξως δήλωσε κώλυμα. Μάλιστα το κώλυμα που επικαλέστηκε ήταν πως.. έκαψε φλάντζα! Όπως ο νόμος ορίζει, όταν κωλύεται ο Α΄ Αντιπρόεδρος καθήκοντα αναλαμβάνει ο Β΄ Αντιπρόεδρος. Αυτό και έγινε. Ο Β΄ Αντιπρόεδρος συγκάλεσε επανάληψη της συνεδρίασης σε δύο μέρες, ώστε (να διορθωθεί η φλάντζα) και να μπορέσει ο Α΄ Αντιπρόεδρος να παραστεί και να προεδρεύσει της συνεδρίασης. Εις μάτην. Ο Α΄ Αντιπρόεδρος δεν εμφανίστηκε. Εντούτοις το ΔΣ συνεδρίασε νόμιμα, προεδρεύοντος του Β΄ Αντιπροέδρου, και έχοντας απαρτία 6 μελών εξέλεξε νέο μεταβατικό Πρόεδρο.
Όμως το ερώτημα που ανακύπτει είναι γιατί αυτοί που κραυγάζουν, απέφυγαν να προσέλθουν στο Διοικητικό Συμβούλιο, ώστε να υπάρχει απαρτία, να εκλεγεί μεταβατικός Πρόεδρος και να δοθεί λύση στα τεράστια ζητήματα που είχαν ανακύψει στον ΠΙΣ μετά τη νοθεία».

Ο μεταβατικός γενικός γραμματέας, σύμφωνα με τις αρχαιρεσίες της 15ης Μαϊου, Δημήτρης Βαρνάβας, επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η μη λειτουργία έστω και προσωρινού Δ.Σ. στον ΠΙΣ εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους δυσλειτουργιών του θεσμικού οργάνου, με επιπτώσεις στους γιατρούς – μέλη:

«Συγκεκριμένα υπήρχε κίνδυνος να πάψει η χορήγηση αδειών άσκησης επαγγέλματος σε νέους γιατρούς, να τιναχτούν στον αέρα οι εξετάσεις ειδικότητας και να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι του ΠΙΣ λόγω των λαθροχειριών που έγιναν και οδήγησαν σε κλείδωμα των τραπεζικών λογαριασμών. Δυστυχώς, αυτοί που έκαναν τη νοθεία στις εκλογές, υπεξαίρεσαν το εκλογικό υλικό και χρησιμοποίησαν όλες τις αθέμιτες μεθοδεύσεις για να αλώσουν τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο δεν πρόκειται ούτε να ζητήσουν συγνώμη, ούτε να επανορθώσουν τη ζημία που έφεραν στο κύρος της Ιατρικής Κοινότητας. Θα σκούζουν και θα ισχυρίζονται πως είναι οι νόμιμοι ιδιοκτήτες του Συλλόγου, τον οποίο κατέχουν κληρονομικώ δικαίω. Θα σκούζουν μέχρι να βραχνιάσουν.
Εν τω μεταξύ οι εκλογές θα γίνουν εκ νέου στις 22 Ιουνίου, ώστε να καθαρίζει το τοπίο από το νέφος της νοθείας», καταλήγει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

Η απάντηση της άλλης πλευράς:

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος «Προκαλούμε οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όπου προσφεύγουμε και εμείς»

Απάντηση στις κατηγορίες του Δημήτρη Βαρνάβα για σκόπιμη εξαφάνιση των εκλογικών δελτίων και αποτελεσμάτων δίνει ο εκλεγμένος στις αρχαιρεσίες της 3ης Μαρτίου πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος:

«Οι συκοφάντες των σκευωριών δεν έχουν όριο, όπως αντίστοιχα δεν έχουν όριο και οι παρανομίες. Σε ό,τι αφορά στο θέμα του εκλογικού υλικού, είναι διασφαλισμένο εντός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και προφυλαγμένο από τις 16 Μαρτίου.

Ήταν ακόμη στη διάθεση του υπουργού Υγείας για έλεγχο μετά από έγγραφό μας την 2η Απριλίου εντός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) ανά πάσα ώρα και στιγμή. Έλεγχος που ποτέ δεν έγινε!

Η διάρρηξη που έγινε στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο είχε ως επίκεντρο τον χώρο της αρχικής φύλαξης του εκλογικού υλικού, στον οποίο κατευθύνθηκαν και ερεύνησαν οι διαρρήκτες (την επόμενη ημέρα οι συκοφάντες μας, υπονοούσαν ότι η διάρρηξη έγινε για να αφαιρεθεί το εκλογικό υλικό). Ο ίδιος ο υπουργός Υγείας ενημερώθηκε την επόμενη της διάρρηξης εγγράφως ότι το υλικό είναι άθικτο!

Το Σώμα Επιθεωρητών (ΣΕΥΥΠ) ήρθε με εντολή του υπουργού Υγείας, να αναζητήσει το υλικό 20 ημέρες μετά την απόφαση της ακύρωσης των εκλογών για να θολώσει τα νερά και την ίδια μέρα της παράνομης σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου των έξι (6).

Οι ελεγκτές του υπουργείου Υγείας ουδέποτε επικοινώνησαν μαζί μου για να ρωτήσουν για το εκλογικό υλικό, όπως θα όφειλαν, δεδομένου ότι την ευθύνη του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από τις 15 Μαρτίου έως τις 25 Απριλίου την είχα εγώ ως πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση το υλικό βρίσκεται ασφαλές εντός του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Επισημαίνω ότι τις ενστάσεις τις έχουμε στείλει στη Δικαιοσύνη με δική μας πρωτοβουλία από τις 3 Μαΐου και προκαλούμε υπουργό και συνεργάτες να εξηγήσουν γιατί δεν απευθύνθηκαν εκεί αυτοί. Η Δικαιοσύνη είναι η μόνη που μπορεί να κρίνει αντικειμενικά αν υπήρξε πρόβλημα ή όχι. Άλλωστε με δυο καταμετρήσεις παρουσία νομικών συμβούλων του πρώην Προέδρου του ΠΙΣ, των μελών της Εφορευτικής Επιτροπής και όλων των ενδιαφερομένων, όποιος σήμερα μιλά για νοθεία και δεν καταφεύγει στη Δικαιοσύνη, είναι αισχρός συκοφάντης.

  • Σχετικά με τη νομιμοποίηση στις τράπεζες και τον κλειδάριθμο, έγιναν όλα τα προβλεπόμενα μετά την εκλογή του ΔΣ στις 16 Μαρτίου, με την νομική υποστήριξη των συμβούλων του ΠΙΣ.

Προκαλούμε οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη όπου προσφεύγουμε και εμείς.

Τέλος, αναφορικά με την εκλογή προέδρου χωρίς απαρτία, είναι παιδαριώδες να επικαλείται κάποιος γενικό νόμο προγενέστερο κατά μία 20ετία (κώδικας 1999), όταν υπάρχει νόμος που ρυθμίζει συγκεκριμένα τη λειτουργία μας και είναι πρόσφατος (Ιατρική νομοθεσία 2018).

Η συκοφαντία, η σκευωρία και η παρανομία θα απαντηθούν με ένδικα μέσα.

Δρ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Πλαστικός χειρουργός

Εκλεγμένος πρόεδρος ΠΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν