Το παράδοξο της Ελλάδας: Πιο ευτυχισμένοι οι νέοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους, σύμφωνα με το World Happiness Report 2024

  • Iatropedia newsroom
ευτυχία
Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα - Ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά στοιχεία από τη World Happiness Report του 2024

Ενδιαφέροντα όσο και ανησυχητικά στοιχεία, ιδίως για τους νέους, αποκαλύπτει η World Happiness Report του 2024, η έκθεση που παρουσιάζει, λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένα κριτήρια, ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου.

Η Φινλανδία στέφθηκε «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για έβδομη συνεχή χρονιά, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 64η θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Για πρώτη φορά, όμως, η έκθεση, που συντάσσεται χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερες από 140 χώρες και δημοσιεύεται κάθε χρόνο από την Gallup, τα Ηνωμένα Έθνη και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, περιλάμβανε εμπειρικά δεδομένα με βάση την ηλικία. Δεδομένα που δείχνουν μια ανησυχητική απόκλιση στο πόσο ευτυχισμένοι είναι οι νέοι σε όλο τον κόσμο σε σύγκριση με τις παλαιότερες γενιές.

Σε γενικές γραμμές, οι ευρωπαϊκές χώρες κυριάρχησαν στην κατάταξη. Ιδίως οι σκανδιναβικές χώρες -Φινλανδία, Δανία, Ισλανδία, Σουηδία και Νορβηγία- που κράτησαν όλες μια θέση στην πρώτη 10άδα.

Οι νέοι είναι πιο δυστυχισμένοι από ποτέ

Για πρώτη φορά, ωστόσο, η έκθεση διερεύνησε τα δεδομένα για να δώσει πληροφορίες για τα επίπεδα ευτυχίας ανά ηλικιακή ομάδα.

Αυτό έδειξε μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την επίσημη κατάταξη, με τη Λιθουανία (19η στη συνολική κατάταξη) να σκαρφαλώνει στην κορυφή ως η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο για τα μικρά παιδιά και τα άτομα κάτω των 30 ετών, ενώ η Δανία (2η στην κατάταξη) ήταν η πιο ευτυχισμένη χώρα για ηλικιωμένους άνω των 60 ετών.

Όμως, η φετινή έκθεση ανέδειξε μια αυξανόμενη απόκλιση στα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή διαφορετικών ηλικιακών ομάδων ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, παγκοσμίως, οι νέοι ηλικίας 15 έως 24 ετών ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από τη ζωή από τους ενήλικες ηλικίας 25 ετών και άνω. Ωστόσο, υπήρξε σημαντική πτώση στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, καθώς και στη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Ασία «λόγω των αρνητικών τάσεων για τους νέους».

«Συγκεντρώνοντας τα διαθέσιμα δεδομένα για την ευημερία των παιδιών και των εφήβων σε όλο τον κόσμο, καταγράψαμε ανησυχητικές πτώσεις ειδικά στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη», δήλωσε ο Jan-Emmanuel De Neve, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Ευημερίας της Οξφόρδης και εκδότης της Έκθεσης για την ευτυχία.

Αντίθετα, στον υπόλοιπο κόσμο, τα επίπεδα ευτυχίας για τους νέους και τους εφήβους είχαν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό, αν και, σε γενικές γραμμές, οι ηλικιωμένοι ήταν πολύ πιο ευτυχισμένοι συνολικά.

Συγκριτικά, όσοι γεννήθηκαν πριν από το 1965 είναι, κατά μέσο όρο, πιο ευτυχισμένοι από εκείνους που γεννήθηκαν από το 1980 και μετά.

Ενώ για τους «Boomers» η ικανοποίηση από τη ζωή φάνηκε να αυξάνεται με την ηλικία, για τους «Millennials», η αξιολόγηση της ευτυχίας τους έπεφτε με κάθε έτος ηλικίας, έδειξε η έκθεση.

Επίσης, όπως αναφέρεται, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία και η Ισπανία είναι χώρες όπου οι ηλικιωμένοι είναι πλέον σημαντικά πιο ευτυχισμένοι από τους νέους, Πορτογαλία και Ελλάδα παρουσιάζουν το αντίστροφο, με τους νέους να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Ποιες χώρες ήταν στο «top 10»;

Συνολικά, οι πρώτες 10 θέσεις της κατάταξης παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες, ειδικά οι τρεις πρώτες.

Ωστόσο, στη δεύτερη θέση, η Δανία κατάφερε να μειώσει τη διαφορά από τη Φινλανδία.

1. Φινλανδία

2. Δανία

3. Ισλανδία

4. Σουηδία

5. Ισραήλ

6. Ολλανδία

7. Νορβηγία

8. Λουξεμβούργο

9. Ελβετία

10. Αυστραλία

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μπήκαν «ποντικοί» στα ιατρικά αρχεία της Κέιτ Μίντλετον

Κατερίνη: 83χρονη δώρισε εξοπλισμένο ασθενοφόρο στο ΕΚΑΒ Πιερίας

Νοσοκομεία «Φαρ Ουέστ»: Τι λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για το «Μεταξά»