86η ΔΕΘ: Η “επόμενη μέρα” στην Υγεία – Αυξήσεις μισθών και προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία

  • Γιάννα Σουλάκη
ΔΕΘ
Μία σειρά από δράσεις και μεταρρυθμίσεις εξήγγειλε για τον τομέα της Υγείας η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, καθώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ανακοίνωσε από το βήμα της 86ης ΔΕΘ, την αύξηση κατά 10% στους μισθούς 20.000 νοσοκομειακών γιατρών.

Σε απολογισμό των πεπραγμένων, αλλά και την εξαγγελία των επόμενων σχεδίων και μεταρρυθμίσεων στον ευαίσθητο χώρο της υγείας προχώρησε η κυβέρνηση, από την 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων παροχών και φοροελαφρύνσεων που ανακοινώθηκαν και αφορούν στο σύνολο της κοινωνίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε την αναπροσαρμογή στις απολαβές των νοσοκομειακών γιατρών.

Συγκεκριμένα από το βήμα του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, μίλησε για «αναμόρφωση ειδικού μισθολογίου 20.000 γιατρών ΕΣΥ με αύξηση μισθού και επιδομάτων ευθύνης – μεσοσταθμικά κατά 10%»

Και πρόσθεσε, επίσης: «Θα ήθελα να ήταν μεγαλύτερη (σ.σ. η αύξηση), αλλά δυστυχώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια».

Δείτε επίσης: Μητσοτάκης από 86η ΔΕΘ: Αυξάνονται κατά 10% οι μισθοί των νοσοκομειακών γιατρών

Νωρίτερα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του παραδέχθηκε πως οι γιατροί θα πρέπει να αμείβονται καλά, ώστε να μην καταφεύγουν στο εξωτερικό προς αναζήτηση εργασίας:

«Για να μη φύγει έξω ο νέος γιατρός πρέπει να δίνουμε καλό μισθό εδώ στο νοσοκομείο. Βλέπω τα καθήκοντά μας ως μια διαρκή μάχη», ανέφερε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε πως η μάχη με τον Covid έβαλε τα θεμέλια για ένα νέο σύστημα υγείας.

Τώρα όπως πρόσθεσε, στο επίκεντρο βρίσκεται η αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης.

Μητσοτάκης

Εντωμεταξύ, το πρωί ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη η διασφάλιση 6.000 θέσεων υγειονομικών για το 2022 και ο αντίστοιχος αριθμός θέσεων για το 2023. Επίσης, ξεκαθάρισε πως τα 10.000 – 12.000 άτομα επικουρικό προσωπικό θα παραμείνουν στα νοσοκομεία.

«Έχουμε διασφαλίσει 350 εκ. από το Ταμείο Ανάκαμψης για δευτεροβάθμια, αλλά θα έχουμε και για ψυχική υγεία όπου μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τη λειτουργία νέων μονάδων ψυχικής υγείας. Την επόμενη εβδομάδα έρχεται το νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει υπαρκτά προβλήματα που υπάρχουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας κυρίως με στελέχωση και εκπαίδευση», ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Θάνος Πλεύρης: Ένας χρόνος διαχείρισης της πανδημίας

Οι δράσεις και μεταρρυθμίσεις που υλοποιήθηκαν κατά τον τελευταίο χρόνο σε όλους τους τομείς, αποτυπώθηκαν στις ομιλίες που πραγματοποίησαν οι αξιωματούχοι της Υγείας στα εγκαίνια του περιπτέρου του Υπουργείου Υγείας.

Επίσης, τέθηκαν και οι στόχοι για την επόμενη χρονιά.

Το περίπτερο εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, της υφυπουργού Υγείας Ζωή Ράπτη και των γενικών γραμματέων: Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλου, Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους και Δημόσιας Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη.

Παρόντες οι ΥΠΕάρχες της Β. Ελλάδας και ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου.

Τα εγκαίνια, σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, συμπίπτουν με τον ένα χρόνο της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, καθώς πέρυσι “είχαμε βρεθεί εδώ πέρα λίγες μέρες μόλις είχαμε αναλάβει”, όπως είπε.

“Είναι σημαντικό ότι φέτος ερχόμαστε σε μια διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης με διαφορετικούς όρους, από αυτούς τους οποίους είχαμε ζήσει πέρσι και πρόπερσι. Πλέον, η πανδημία παραμένει και υπάρχει, αλλά είμαστε σε μια άλλη φάση”, ανέφερε ο ίδιος, κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό των εμβολιασμών κατά της Covid.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να ευχαριστήσει τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό για την αυταπάρνησή τους.

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως δεν υπήρξε ασθενής στην Ελλάδα που δεν έλαβε βοήθεια στην πανδημία, όταν τη χρειάστηκε.

«Δεν υπήρξε ασθενής στην Ελλάδα που δεν μπόρεσε να βρει γιατρό σε όλο το διάστημα. Εγώ είχα τηλεφωνήματα όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας από τη Φινλανδία, από το Βέλγιο, από την Αμερική, από την Αγγλία, από ανθρώπους που δε βρίσκουν γιατρό ή περιμένουν ατελείωτες ώρες. Πρέπει λοιπόν να είμαστε περήφανοι, να αγκαλιάσουμε το σύστημα υγείας. Το σύστημα μας είναι καλό, δουλεύει, είναι εδώ για τους αρρώστους, οποιαδήποτε προβλήματα υπάρχουν. Φυσικά υπάρχουν και προβλήματα τα λύνουμε ή τα διορθώνουμε και θα τα διορθώσουμε», τόνισε συγκεκριμένα.

Από την πλευρά της η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη κατά την ομιλία της υπογράμμισε πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν τα περιστατικά άγχους, κατάθλιψης και φόβου και καταγράφηκαν περισσότερα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας και κακοποίησης, ιδίως σε παιδιά και γυναίκες.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν πολλές δράσεις που στήριξαν ψυχολογικά τους πολίτες και τον θεσμό της οικογένειας, όπως είπε.

Δείτε επίσης – 86η ΔΕΘ: Μέσα στην ερχόμενη διετία  θα ξεκινήσει η κατασκευή του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου

Πλεύρης

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, αναφέρθηκε εκτενώς στη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και τον θεσμό του νοσοκομειακού γιατρού, που ενισχύθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης με 250 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόσθεσε, πως 157 Κέντρα Υγείας αναδιοργανώθηκαν, ενώ στον “προσωπικό γιατρό” οι εγγραφές των πολιτών ξεπέρασαν τα 2,5 εκατομμύρια και των γιατρών, τις 3.200.

“Όλο αυτό το τετράμηνο θα γίνει μια προσπάθεια πλήρους ενημέρωσης των πολιτών και των γιατρών, ώστε από 1.1.2023 να έχουμε την πλήρη εφαρμογή του θεσμού”, ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης.

Δείτε επίσης – Πλεύρης – Γκάγκα από την 86η ΔΕΘ: 350 εκατομμύρια ευρώ στη Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ειρήνη Αγαπηδάκη: “Επεκτείνονται οι προληπτικές εξετάσεις των πολιτών”

Την επέκταση του Προγράμματος Εθνικού Προσυμπτωματικού Ελέγχου παρουσίασε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία δήλωσε πως στην Ελλάδα δεν είχε υλοποιηθεί ποτέ μέχρι σήμερα παρόμοιο πρόγραμμα.

«Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι, θα πω ότι κατά μέσο όρο τα τελευταία πέντε χρόνια και ειδικά στην ηλικιακή ομάδα των νεότερων γυναικών κάναμε 24.000 μαστογραφίες. Με το πρόγραμμα σε οκτώ εβδομάδες έχουμε κάνει 15.000 μαστογραφίες. Καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η διαφορά».

Έτσι τώρα, το πρόγραμμα “Φώφη Γενηματά” που ήδη έχει ξεκινήσει με την αποστολή SMS για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, σε επόμενα στάδια θα αφορά προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την παιδική παχυσαρκία.

«Μέσα στις επόμενες 10 ημέρες θα είμαστε έτοιμοι προκειμένου να πάμε και στα επόμενα στάδια προληπτικών εξετάσεων», κατέληξε ο Θάνος Πλεύρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πλεύρης από ΔΕΘ: Πώς θα παρέχεται οδοντιατρική φροντίδα στο σπίτι – Τι υποσχέθηκε στους οδοντίατρους