Ο ΙΣΑ καλεί τους πολίτες να καταγγέλλουν ελλείψεις στο ΕΣΥ και δημοσιοποιεί άλλο ένα περιστατικό με ΜΕΘ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την περίπτωση μίας μοναχής που χρειάστηκε εσπευσμένα κλίνη σε ΜΕΘ και δεν κατάφερε να βρει με αποτέλεσμα να μεταφερθεί σε ιδιωτικό νοσοκομείο καταγγέλλει σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Επιπροσθέτως ο ΙΣΑ ζητεί από τους πολίτες να καταγγέλλουν σε δική του υπηρεσία παρόμοια περιστατικά...

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, «ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών παρακολουθεί καθημερινά και γίνεται γνώστης των περιπτώσεων συνανθρώπων μας που διατρέχουν κίνδυνο της ζωής τους, λόγω ανεπάρκειας κλινών στις ΜΕΘ… Επειδή η κατάσταση που επικρατείς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ είναι εξαιρετικά σοβαρή, προκαλώντας μας ιδιαίτερη ανησυχία, για τον λόγο αυτό ο ΙΣΑ καλεί του πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την μεταφορά ή εισαγωγή σε ΜΕΘ, να καλούν την τηλεφωνική γραμμή 2130117372 από τις 10 π.μ έως τις 2 μ.μ, προκειμένου να καταγγέλλουν τις σχετικές δυσλειτουργίες».

Όσο για το ζήτημα των κλινών ΜΕΘ κλαι την περίπτωση της μοναχής, διαβάστε παρακάτω την επιστολή του ΙΑΣ προς την ηγεσία του ΥΥΚΑ:

Κύριε Υπουργέ,
Δια της παρούσης, καλούμαστε δυστυχώς να σας γνωστοποιήσουμε ακόμα μια περίπτωση ασθενούς, η οποία προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά της σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , προκειμένου να παραμείνει στην ζωή, (επισυνάπτεται επιστολή).
Συγκεκριμένα πρόκειται για μια μοναχή από την Ιερά Μονή Προφήτου Ηλίου Παρνασσίδος, η οποία έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν υπήρχε καμία θέση ΜΕΘ σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στην ιδιωτική κλινική «ΥΓΕΙΑ», χωρίς μάλιστα να υφίσταται πλέον δυνατότητα μεταφοράς της σε νοσοκομείο του ΕΣΥ, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας της.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως σας έχουμε αναφέρει και δημόσια, ενώ είχατε εγκαίρως ενημερωθεί από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ότι από τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, παρόλα ταύτα ουδέν πράξατε για την απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων.
Η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στην ζωή, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών. Συνέπεια των ανωτέρω είναι να υποχρεώνονται να πουλήσουν ολόκληρη την περιουσία τους για να σώσουν τους εαυτούς τους ή τους συγγενείς τους.
Ο ΙΣΑ σας ενημερώνει ότι λόγω της θέσεως σας ως Υπουργού Υγείας, θα σας καθιστά γνώστη κοινοποιώντας κάθε σχετική επιστολή που λαμβάνει.
Δυστυχώς έχουμε φθάσει στο «και πέντε» στο χώρο της Υγείας, διανύοντας την εβδομάδα κορύφωσης του ιού της γρίπης, και σας καλούμε να πράξετε τα δέοντα και να επιληφθείτε για την περίπτωση της ανωτέρω μοναχής, μήπως και μπει μια τελεία στην μακροσκελή λίστα των θυμάτων από τον ιό της γρίπης.