4 Δεκεμβρίου και οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα αναδρομικά των γιατρών αγνοούνται

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ούτε στα μικρά νοσοκομεία δυναμικότητας 80-100 γιατρών δεν θα καταφέρουν να υπολογίσουν τα ποσά οι λογιστές αν δεν γίνει κάποιο "θαύμα" να υπογραφούν σήμερα οι ΥΠΑ, να γίνουν αύριο ΦΕΚ, και να εκδοθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας οι εγκύκλιοι... Το Iatropedia επικοινώνησε με έναν υπεύθυνο λογιστηρίου σε μέγιστο νοσοκομείο του λεκανοπεδίου και έναν συνάδελφό του σε επαρχιακό νοσοκομείο. Δείτε τι είπαν...

Ο μεν πρώτος, από το πολύ μεγάλο νοσοκομείο, είπε ξεκάθαρα ότι αν αρχίσει να υπολογίζει τα ποσά την προσεχή Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, δεν θα προλάβει να ολοκληρώσει την εργασία μέχρι το τέλος του μήνα. «Ο μόνος τρόπος να τα καταφέρουμε, μας επισήμανε, είναι να αναφέρουν οι εγκύκλιοι ότι όλοι πχ οι διευθυντές θα πάρουν το Χ συγκεκριμένο ποσό, οι επιμελητές Α ένα άλλο δεδομένο ποσό, κοινό για όλους του ίδιου βαθμού και πάει λέγοντας… Αλλιώς, πως να υπολογίσεις ξεχωριστά για 1000 άτομα μέσα σε 15 ημέρες»;

Στο μικρό επαρχιακό νοσοκομείο, ο λογιστής ήταν εξίσου αγχωμένος αλλά ελάχιστα πιο αισιόδοξος. «Αν έχουμε στη διάθεσή μας 10 εργάσιμες πιστεύω ότι οριακά μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε εκείνος.

Αλλά οριακά και με την «ψυχή στο στόμα».

Ο μήνας τελειώνει και ακόμα να δούμε Υπουργικές Αποφάσεις για τα αναδρομικά…

Σήμερα στις 11 το βράδυ εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός σε εκπομπή της ΕΡΤ και μαζί του θα βρεθεί και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. Της είχε υποσχεθεί ότι μέχρι αυτήν την ημέρα θα είχαν βγει οι ΥΑ. Αλλά εκτός κι αν υπογραφούν πριν μπει στο στούντιο, δύσκολα θα τηρήσει την υπόσχεσή του.

Υπογράφονται τη Δευτέρα οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα αναδρομικά των γιατρών ή το…μπούμερανγκ γυρνάει πίσω

Ο δε επικεφαλής του Κινήματος για την Ανατροπή, Πάνος Παπανικολάου, απέστειλε χθες ενημέρωση για το θέμα στην οποία αναφέρει ότι τα χρήματα θα μπουν εφάπαξ στους λογαριασμούς των γιατρών στο τέλος Δεκεμβρίου. Και ο κ. Παπανικολάου βέβαια αναφέρεται στο γεγονός ότι οι ΥΑ δεν έχουν υπογραφεί αλλά είναι στο δρόμο να υπογραφούν ενώ δεν κάνει λόγο για τα προβλήματα χρόνου που ίσως προκύψουν στα λογιστήρια… Οπότε δεν είναι σαφές σε εμάς αν το δικό μας ρεπορτάζ συμπληρώνει ή έρχεται σε αντιπαράθεση με την ενημέρωση περί πληρωμής στα τέλη Δεκεμβρίου.

Πάνος Παπανικολάου από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Στο τέλος Δεκεμβρίου τα αναδρομικά

Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η καταλυτική ημερομηνία είναι η 27η Δεκεμβρίου!