Πάνος Παπανικολάου από Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή: Στο τέλος Δεκεμβρίου τα αναδρομικά

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως ενημερώνει σήμερα ο κ. Παπανικολάου, "επίκειται αυτές τις ημέρες η έκδοση της σχετικής υπουργικής εφαρμοστικής απόφασης σύμφωνα με τις σχετικές κυβερνητικές δεσμεύσεις. Σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, η καταβολή θα είναι εφάπαξ σε μία δόση εντός του 2018 (τέλος Δεκεμβρίου)".

Συνεχίζεται, όπως είχαμε προβλέψει, το θρίλερ με τις Υπουργικές Αποφάσεις για την πληρωμή των αναδρομικών στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τώρα μιλούν για έκδοσή τους «αυτές τις ημέρες» και πληρωμή των ποσών εφάπαξ στο τέλος Δεκεμβρίου!

Ενημερώνει ο κ. Παπανικολάου:

Η καταβολή θα  γίνει αυτόματα στους λογαριασμούς μισθοδοσίας χωρίς να χρειάζεται εκ μέρους του/της γιατρού κάποια αίτηση ή άλλη ενέργεια. Υπενθυμίζεται πως αφορά την περίοδο 13/11/2014 ως 31/12/2016 γι αυτό συνάδελφοι που πλέον δεν εργάζονται στο ίδιο νοσοκομείο (π.χ. τότε ειδικευόμενοι ή επικουρικοί που έχουν αποχωρήσει, συνάδελφοι που εν τω μεταξύ συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν κλπ) καλό είναι να επικοινωνήσουν με τις μισθοδοσίες των τότε νοσοκομείων τους σε περίπτωση που δεν ισχύει πλέον ο τότε τραπεζικός λογαριασμός μισθοδοσίας τους ή για να εξασφαλιστεί πως δεν θα γίνει κάποιο λάθος ή αβλεψία.

Τα μεικτά ποσά πιθανότατα θα είναι ακριβώς αυτά όπως ήδη έχουμε ενημερώσει ως Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (http://arsigr.blogspot.com/2018/11/blog-post.html) και τα καθαρά αυτά που προκύπτουν μετά από αφαίρεση κράτησης 20-35 % ανάλογα με την βαθμίδα (αν κάποιος/κάποια είχε τον βαθμό διευθυντή σε όλη εκείνη την χρονική περίοδο το καθαρό θα είναι 14 – 15 χιλιάδες, και αντίστοιχα για επ. Α 7000 – 8500 , για επ Β & επικουρικό 4000 – 5000 , για ειδικευόμενο & εξειδικευόμενο 1500 – 1700 (υπενθυμίζεται πως η μισθολογική περικοπή του 2012 δεν ήταν «αναλογική»). Αναμένεται σχετική επιβεβαίωση από το ΓΛΚ.

Η ΟΕΝΓΕ στην προγραμματισμένη συνάντησή της με τους αρμοδίους του ΓΛΚ (μεθαύριο Τετάρτη 5/12/18) μεταξύ άλλων θα επιμείνει να υπάρξει ρύθμιση ώστε τα ποσά αυτά εφ’ όσον καταβληθούν να θεωρούνται πλήρως φορολογημένα με τις φορολογικές κρατήσεις που θα έχουν γίνει προκαταβολικά στην «πηγή» και να μην ξαναφορολογηθούν εκκαθαριστικά με την φορολογική δήλωση εισοδήματος πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή φορολογικής κλίμακας με ευνόητες συνέπειες.

Τέλος μάλλον επίκειται εντός της εβδομάδας και η πίστωση για τις εφημερίες του τελευταίου τριμήνου του 2018 ώστε να μπορέσουν να ενταλματοποιηθούν προς αποπληρωμή οι δεδουλευμένες τακτικές εφημερίες Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2018.