Υπογράφονται τη Δευτέρα οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα αναδρομικά των γιατρών ή το…μπούμερανγκ γυρνάει πίσω

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Αυτές είναι οι τελευταίες πληροφορίες του Iatropedia. Αλλά όπως έχει εξελιχθεί το ...θρίλερ, δεν πιστεύουμε πια κι εμείς ούτε στα αφτιά μας, ούτε και στις υποσχέσεις. Θα πιστέψουμε μόνο στα μάτια μας, όταν φτάσουν στο Εθνικό Τυπογραφείο και γίνουν ΦΕΚ!

Να το επαναλάβουμε για πολλοστή φορά: Αν οι Υπουργικές Αποφάσεις για τα αναδρομικά των νοσοκομειακών γιατρών δεν φτάσουν εν ευθέτω χρόνω στο Εθνικό Τυπογραφείο και δεν εκδοθούν στη συνέχεια άμεσα οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι, ΔΕΝ θα προλάβουν τα λογιστήρια των νοσοκομείων να υπολογίσουν τα ποσά για κάθε γιατρό πριν από τα Χριστούγεννα! Και η καταλυτική ημερομηνία πληρωμών από το Δημόσιο είναι η 27η Δεκεμβρίου! Και τα κονδύλια είναι πολύ δύσκολο να περάσουν στο επόμενο έτος!

Αυτό θα είναι απογοητευτικό μεν για τους νοσοκομειακούς γιατρούς που έκαναν «χαρές» ότι θα γιορτάσουν τα φετινά Χριστούγεννα πιο άνετα, αλλά βασικά θα είναι ολέθριο για την κυβέρνηση και την ηγεσία του ΥΥΚΑ. Είτε το καταλαβαίνουν, είτε στρουθοκαμηλίζουν!

Δεν μπορείς να ψηφίζει άρον- άρον ένα νόμο, να κάνεις τόσο «ντόρο», να παίρνεις τώρα «μπράβο», να δίνει ελπίδες, και μετά να μην πράττεις τα δέοντα ώστε να ισχύσουν οι υποσχέσεις σου! Αν κάτι τέτοιο συμβεί, θα είναι ένα μπούμπερανγκ που θα σκάσει πάνω ακριβώς στα …κεφάλια όσων φέρουν την ευθύνη.

Η ευθύνη

Βεβαίως, την ευθύνη έχει το υπουργείο Οικονομικών και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, -τα οποία παρεμπιπτόντως έστειλαν από τις αρχές της εβδομάδας τις ΥΑ για την πληρωμή των ένστολων για ΦΕΚ-.

Ο υπουργός Υγείας δεν θα βγάλει από την δική του «τσέπη» τα χρήματα, ούτε και μπορεί να υπογράψει μόνος του τις ΚΥΑ. Και είχε πει στη πρώτη του δήλωση για το θέμα, ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί για τον ακριβή χρόνο πληρωμής. Πλην όμως είναι μέλος της κυβέρνησης, και εδώ και ημέρες, έχει δεσμευτεί στους γιατρούς ότι θα υπογραφούν εγκαίρως οι Υπουργικές Αποφάσεις. Και πιο συγκεκριμένα, ότι θα έχουν υπογραφεί μέχρι την προσεχή Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου!

Για να δούμε… Χαρές θα έχουμε τη Δευτέρα ή …πανηγύρια;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την κοινή παρουσία του κ. Ανδρέα Ξανθού και της κ. Ματίνας Παγώνη (προέδρου της ΕΙΝΑΠ) την προσεχή Τρίτη σε εκπομπή της ΕΡΤ.