25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το κύριο σύνθημα της καμπάνιας της Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης για το 2017 είναι «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» (love your bones, protect your future) και το 25ο πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας φιλοδοξεί να το υπηρετήσει.

Το 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (E.E.M.M.O), έχει σαν σκοπό την υψηλού επιπέδου επιστημονική ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις που αφορούν τα μεταβολικά νοσήματα των οστών, με συμμετοχή δύο συγγενών επιστημονικών εταιρειών, του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης και της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας. Στο συνέδριό είναι προσκεκλημένοι διακεκριμένοι Έλληνες ομιλητές καθώς και ερευνητές που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.

Το συνέδριο αποσκοπεί σε μία σφαιρική κάλυψη της οστεοπόρωσης και των υπόλοιπων μεταβολικών νοσημάτων των οστών και των επιπτώσεων τους στην υγεία, την λειτουργικότητα και την επιβίωση του ατόμου. Θα συζητηθούν θέματα που αφορούν την γενετική προδιάθεση, την σύγχρονη διαγνωστική και θεραπευτική προσέγγιση της οστεοπόρωσης, τις μελλοντικές προοπτικές και κατευθύνσεις, την πρόληψη των καταγμάτων, ιδιαίτερα αυτών του ισχίου, τις σχετιζόμενες με την οστεοπόρωση και επιβαρυντικές για την υγεία και την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων καταστάσεις, όπως η σαρκοπενία και η ευπάθεια, την σημασία της βιταμίνης D στην σκελετική υγεία και τέλος την επίπτωση άλλων συχνών παθολογικών καταστάσεων στα οστά.

Η διοργάνωση του Συνεδρίου συμπίπτει φέτος χρονικά με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Οστεοπόρωσης (20 Οκτωβρίου), που διοργανώνεται από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (International Osteoporosis Foundation – IOF) σε περισσότερες από 90 χώρες.

Ο εορτασμός κάθε χρόνο σηματοδοτεί την έναρξη μιας ετήσιας εκστρατείας με σκοπό την προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου σε ατομικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και την σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας.

Το κύριο σύνθημα της καμπάνιας της Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης για το 2017 είναι «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» (love your bones, protect your future) και οι βασικοί στόχοι είναι :

-Η προώθηση της παγκόσμιας ευαισθητοποίησης και επίγνωσης του φορτίου της νόσου στο μέλλον ενός ατόμου εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

-Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης οστεοπόρωσης – κατάγματος που αποτελεί βασική αιτία ανικανότητας και θανάτου στους ηλικιωμένους.

-Η ενημέρωση των ατόμων για τους παράγοντες κινδύνου κατάγματος και η ενθάρρυνση των ατόμων με υψηλό κίνδυνο να υποβληθούν σε έλεγχο και θεραπεία, εάν απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα την υγεία τους και την λειτουργικότητά τους. Στην κατηγορία των ατόμων υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβάνονται τα άτομα που έχουν ήδη υποστεί ένα κάταγμα.

-Η προώθηση της κατάλληλης διατροφής για την σκελετική υγεία και της άσκησης στην ανάπτυξη, αλλά και σε όλες τις ηλικίες.

-Η αντιμετώπιση του διαγνωστικού και θεραπευτικού «κενού» από τους επαγγελματίες υγείας και τις υγειονομικές αρχές, με πληρέστερο εντοπισμό και θεραπεία του πληθυσμού υψηλού κινδύνου.

-Η οργάνωση και η διασύνδεση των υπηρεσιών καταγμάτων «Fracture Liaison Services», με στόχο την μείωση των τεράστιων ατομικών και κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων των καταγμάτων ευθραυστότητας.

Η Οστεοπόρωση ως αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα

Η Οστεοπόρωση είναι ένα αυξανόμενο παγκόσμιο πρόβλημα που δεν γνωρίζει σύνορα.
Σε παγκόσμια κλίμακα, μία στις 3 γυναίκες και ένας στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών, θα υποστούν στην υπόλοιπη ζωή τους ένα τουλάχιστον οστεοπορωτικό κάταγμα. Κάθε 3 δευτερόλεπτα συμβαίνει παγκόσμια ένα οστεοπορωτικό κάταγμα με 9 εκατομμύρια νέα κατάγματα κάθε χρόνο.

Η Οστεοπόρωση αδυνατίζει τα οστά και προκαλεί μείωση της αντοχής τους, με αποτέλεσμα ένα γλίστρημα στο έδαφος, ένα σήκωμα βάρους ή ακόμα και μία απότομη κίνηση, να προκαλέσουν κάταγμα. Τα οστεοπορωτικά κατάγματα μπορεί να οδηγήσουν σε μακροχρόνια αναπηρία ή και σε θάνατο.

Στην Ελλάδα περίπου 15.000 άτομα παθαίνουν κάθε χρόνο κάταγμα στο ισχίο, με την θνητότητα μέσα στα 2 επόμενα χρόνια να αγγίζει το 30%.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική διαγνωστική προσέγγιση και θεραπευτική αντιμετώπιση για την οστεοπόρωση. Δυστυχώς όμως η πλειονότητα των ατόμων ούτε γνωρίζουν ότι πάσχουν, ούτε λαμβάνουν αγωγή για οστεοπόρωση. Μόνο 10% των ασθενών που έχουν υποστεί ήδη ένα κάταγμα – σοβαρός παράγοντας κινδύνου για ένα επόμενο – λαμβάνει αγωγή για οστεοπόρωση, ενώ στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι περίπου 12 εκατομμύρια άτομα υψηλού κινδύνου για κάταγμα δεν λαμβάνουν θεραπεία .

Ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου, από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών (Ε.Ε.Μ.Μ.Ο.) και τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», στις 22 Οκτωβρίου 2017

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Οστεοπόρωσης και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 25ου Πανελληνίου Συνεδρίου, η Ελληνική Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Oστών (E.E.M.M.O), σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα» – το επίσημα από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης (IOF) και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO) αναγνωρισμένο σωματείο, το οποίο απευθύνεται στο κοινό, με κύριο στόχο την ενημέρωση στα θέματα σκελετικής υγείας, με τεράστιο κοινωνικό έργο και διεθνείς διακρίσεις – διοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό της Ρόδου με θέμα:

«Μην αφήσεις την Οστεοπόρωση να θρυμματίσει το μέλλον σου. Ενημερώσου-Πρόλαβε»
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 11.00 στην αίθουσα της Νέας Πτέρυγας του Νεστοριδείου Μελάθρου του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν