Το μεγάλο διατροφικό κέρδος από τα βραστά αυγά, που τα κάνει #2 στην σχετική λίστα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αυγά
Τα αυγά έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, ειδικά αν τρώτε τον κρόκο. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε τα αυγά στην διατροφή σας.

Ακόμα και όταν τα τρώτε με τον πιο απλό τρόπο, με λίγο αλάτι και πιπέρι, τα βραστά αυγά δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και μία από τις πλουσιότερες πηγές μιας συγκεκριμένης θρεπτικής ουσίας, που ονομάζεται χολίνη.

Τι προσφέρει η χολίνη που έχουν σε αφθονία τα βραστά αυγά

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πολλοί δεν καταναλώνουν αρκετά τρόφιμα που περιέχουν χολίνη, παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό. Η χολίνη κάνει μια σειρά από θετικά πράγματα για τον οργανισμό, από τη σύνθεση του DNA και τη ρύθμιση της γονιδιακής έκφρασης, έως την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή γνωστού ως ακετυλοχολίνη, που είναι απαραίτητος για την ψυχική διάθεση, την μνήμη, τον έλεγχο των μυών και για άλλες λειτουργίες του νευρικού συστήματος.

Η χολίνη συμβάλλει επίσης στην απομάκρυνση της “κακής” LDL χοληστερόλης, καθώς βοηθάει στην δημιουργία μιας ουσίας που διασπά την χοληστερόλη στο ήπαρ. Η μη κατανάλωση αρκετής χολίνης στην διατροφή σας θα μπορούσε δυνητικά να προκαλέσει συσσώρευση τη LDL χοληστερόλης στο ήπαρ.

Πόση χολίνη περιέχουν τα βραστά αυγά

Σύμφωνα με το FoodData Central του USDA, ένα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 147mg χολίνης, καθιστώντας το την #2 πλουσιότερη πηγή αυτού του θρεπτικού συστατικού, πίσω μόνο από το συκώτι του βοείου κρέατος.

  • Ο μέσος ενήλικας άνδρας χρειάζεται περίπου 402mg χολίνης καθημερινά
  • Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 278mg

Εκτός από την χολίνη, τα βραστά αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και βιταμινών για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των A, D, E, K και αρκετών βιταμινών του συμπλέγματος Β.

Πηγές: https://ods.od.nih.gov, https://www.hsph.harvard.edu, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην κάνετε το λάθος όταν μαγειρεύετε αυγά: Ο υγιεινός τρόπος να τα τρώτε

Προσοχή με τα μελάτα αυγά: Τι πρέπει να ξέρετε για λόγους υγείας

Χοληστερίνη: Πόσα αυγά επιτρέπεται να τρώτε την ημέρα

Σημάδι αυξημένης χοληστερόλης αν προσέξετε να βγαίνουν αυτά στα πόδια σας