Τι πολύ ευχάριστο κάνουν μόλις 150 γρ. σολομού την ημέρα!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
ωμέγα-3
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μια νέα μελέτη προτείνει ότι η κατανάλωση μόλις μερικών γραμμαρίων από αυτά την ημέρα είναι αρκετά για να μειώσουν την αρτηριακή σας πίεση. Τα ευρήματα περιλαμβάνουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που λαμβάνονται από τρόφιμα ή συμπληρώματα διατροφής.

“Σύμφωνα με την έρευνά μας, ο μέσος ενήλικας μπορεί να έχει μέτρια μείωση της αρτηριακής πίεσης από την κατανάλωση περίπου 3 γραμμαρίων την ημέρα από ωμέγα-3 λιπαρά οξέα”, λέει ο δρ. Xinzhi Li, επίκουρος καθηγητής και διευθυντής της Σχολής Φαρμακευτικής στο Πανεπιστήμιο του Macau  στην Κίνα.

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα θρεπτικό συστατικό που υπάρχει σε αφθονία σε λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες και ο σολομός, αν και τα συμπληρώματα διατροφής λειτουργούν επίσης για την επίτευξη των καλών επιπτώσεών τους στην υγεία. Αν και πολλές έρευνες συνδέουν τα ωμέγα-3 με αυξημένη γνωστική ικανότητα, η σχέση τους με την αρτηριακή πίεση είναι λιγότερο σαφής. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα με χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Το μέσο συμπλήρωμα ιχθυελαίου φέρει κατά μέσο όρο 300 mg ωμέγα-3 ανά χάπι. Ένας σολομός 100-150 γραμμαρίων έχει επίσης περίπου τρία γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.

“Οι περισσότερες μελέτες αναφέρονται σε συμπληρώματα ιχθυελαίου και όχι σε EPA και DHA ωμέγα-3 που καταναλώνονται στα τρόφιμα. Αυτό υποδηλώνει ότι τα συμπληρώματα μπορεί να είναι μια εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να τρώνε τακτικά λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός”, εξηγεί ο Δρ Li.

Οι ειδικοί συνιστούν 1,1 έως 1,6 γραμμάρια ωμέγα-3 λιπαρών οξέων ημερησίως. Η American Heart Association συμβουλεύει να λαμβάνετε δύο μερίδες 80-100 γραμμαρίων μαγειρεμένου ψαριού την εβδομάδα, ως μέτρο πρόληψης για την υγεία της καρδιάς.

Τι κάνει μια μερίδα σολομού σε ασθενείς με υπέρταση

Η μελέτη περιλάμβανε δεδομένα από 71 κλινικές δοκιμές που μελετούσαν τη σχέση μεταξύ της αρτηριακής πίεσης και των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA σε ενήλικες με ή χωρίς διαταραχές υψηλής αρτηριακής πίεσης ή χοληστερόλης. Οι κλινικές δοκιμές πραγματοποιήθηκαν παγκοσμίως από το 1987 έως το 2020. Τα αποτελέσματα περιελάμβαναν πληροφορίες για την υγεία σχεδόν 5.000 ατόμων ηλικίας 22 έως 86 ετών. Τα άτομα στις δοκιμές κατανάλωναν τη συνιστώμενη ποσότητα λιπαρών οξέων μέσω τροφής ή συμπληρωμάτων για περίπου 2,5 μήνες.

Η υπέρταση ήταν μειωμένη σε άτομα που έτρωγαν μεταξύ δύο και τριών γραμμαρίων συνδυασμένων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA καθημερινά σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν.

Η κατανάλωση περισσοτέρων από 3 γρ. ωμέγα-3 έκανε τεράστια διαφορά στους ενήλικες με υπέρταση ή υψηλά λιπίδια αίματος:

  • Με 3 γραμμάρια ημερησίως ωμέγα-3, η μέση αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση μειώθηκε περίπου 4,5 mm/Hg
  • Όσοι δεν είχαν υπέρταση είδαν την αρτηριακή τους πίεση να πέφτει κατά 2,0 mm/Hg
  • Η κατανάλωση 5 γραμμαρίων ωμέγα-3 μείωσε την αρτηριακή πίεση κατά σχεδόν 4,0 mm/Hg για τα άτομα με υπέρταση
  • Όσοι δεν είχαν υπέρταση και έτρωγαν 5 γραμμάρια ωμέγα-3 ημερησίως είδαν μέση μείωση κάτω από 1,0 mm/Hg

“Η μελέτη μας υποστηρίζει ότι τα EPA και DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν πράγματι να μειώσουν τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, μειώνοντας την υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά μεταξύ των ατόμων που έχουν ήδη διαγνωστεί με υπέρταση”, υποστηρίζει ο δρ. Xinzhi Li.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Journal of the American Heart Association.

Πηγές: https://newsroom.heart.org, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωμέγα-3: Έξι εκπληκτικά οφέλη από τα συμπληρώματα ιχθυελαίου, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Ωμέγα 3: Ποιοι πρέπει να ΜΗΝ παίρνουν ιχθυέλαιο – Όλες οι χρήσεις αλλά και παρενέργειες