Τα τεχνητά γλυκαντικά συνδέονται με την αύξηση και ΟΧΙ με την απώλεια σωματικού βάρους!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τεχνητά γλυκαντικά
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να φαίνονται σαν ένα χαμηλής ή μη θερμιδικής αξίας μέσο για να απολαύσετε γλυκά τρόφιμα χωρίς να πάρετε κιλά. Αλλά μια νέα μελέτη τους συνδέει με το αντίθετο.

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν φαίνεται να βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος. Αντ’ αυτού, μελέτες παρατήρησης που εξέτασαν την κατανάλωση τέτοιων γλυκαντικών με την πάροδο του χρόνου, δείχνουν ότι όσοι τα καταναλώνουν τακτικά (δηλαδή πίνουν ένα ή περισσότερα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά την ημέρα) είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο για θέματα υγείας, όπως αύξηση του σωματικού βάρους, παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.

Στην σχετική έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Canadian Medical Association Journal, επιστήμονες ανέλυσαν 37 επιμέρους μελέτες επάνω στα τεχνητά γλυκαντικά για να δουν αν ήταν αποτελεσματικά στη διαχείριση του σωματικού βάρους. Στις μελέτες συμμετείχαν συνολικά πάνω από 400.000 άτομα για περίπου 10 χρόνια. Επτά από τις μελέτες ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές, ένα είδος που θεωρείται ότι είναι η πρότυπη διαδικασία στην επιστημονική έρευνα.

“Νομίζω ότι απλά υποθέτει ο κόσμος ότι επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν μηδενικές θερμίδες, υπάρχει και μηδενική βλάβη από αυτά”, λέει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Meghan Azad, βοηθός καθηγήτρια στο Τμήμα Παιδιατρικής και Παιδικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα στον Καναδά.

Η νέα μελέτη προσθέτει στην αυξανόμενη επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποτελούν “μαγική λύση”. “Δυστυχώς, η ποιότητα των αποδεικτικών στοιχείων που υποστηρίζουν τη χρήση γλυκαντικών ουσιών δεν είναι πραγματικά ισχυρή”, προσθέτει η Susan Swithers, καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχολογικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Purdue, η οποία έχει επίσης ερευνήσει τα τεχνητά γλυκαντικά (αλλά δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη).

Δεν είναι ακόμη σαφές αν τα τεχνητά γλυκαντικά πραγματικά προκαλούν βλάβη. Παρατηρητικές μελέτες που συνδέουν τα τεχνητά γλυκαντικά με προβλήματα υγείας δεν αποδεικνύουν ότι τα ίδια τα γλυκαντικά είναι υπεύθυνα. Άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάζουν αυτήν τη σύνδεση. Για παράδειγμα, τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο τεχνητά γλυκαντικά πιθανώς καταναλώνουν και περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο για παχυσαρκία ή καρδιακά προβλήματα. Γι΄αυτό και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα και μακροχρόνια μελέτη επάνω στο ζήτημα.

Επειδή τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συσχετιστεί με προβλήματα υγείας, οι ειδικοί έχουν πολλές θεωρίες εργασίας για να εξηγήσουν τη σύνδεση. Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι παρεμποδίζουν το μικροβίωμα του εντέρου (το σύνολο των βακτηρίων του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών). Η τακτική κατανάλωση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί επίσης να αναγκάσει τους ανθρώπους να τρώνε πιο συχνά γλυκά τρόφιμα. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως πιστεύουν ότι επειδή δεν έχουν καταναλώσει θερμίδες, μπορούν να το “παρακάνουν” σε άλλες διατροφικές “παρασπονδίες”. Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να παρεμποδίσουν τους μηχανισμούς του οργανισμού για το μεταβολισμό της ζάχαρης.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η επιστημονική έρευνα ΔΕΝ έχει δώσει οριστικές απαντήσεις.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υποκατάστατα ζάχαρης: Γιατί η στέβια είναι καλύτερη από τη φρουκτόζη

Ποιες τροφές περιέχουν “κρυφή” ζάχαρη και θέλουν προσοχή

Σακχαρίνη (ζαχαρίνη): Πότε υπάρχει κίνδυνος υγείας από το γλυκαντικό στις δίαιτες

Συνδέεται τελικά η κατανάλωση γλυκαντικών με την άνοια και το εγκεφαλικό;