Σωματικό βάρος: Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα εμποδίζουν την αύξησή του

  • Ρούλα Τσουλέα
ξηροί καρποί
Μόλις 14 γραμμάρια ξηροί καρποί την ημέρα είναι αρκετά για να επιβραδυνθεί η αύξηση του σωματικού βάρους με την ηλικία, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Λίγοι ξηροί καρποί την ημέρα μπορεί να επιβραδύνουν την αύξηση στο σωματικό βάρος που παρατηρείται συχνά καθώς μεγαλώνουμε, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Όπως έδειξε, η αντικατάσταση ενός ανθυγιεινού σνακ με μόλις 14 γραμμάρια ξηρών καρπών σχετίζεται με μικρότερη αύξηση του βάρους και χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ πιστεύουν ότι η αλλαγή αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη για όσους περνούν την μέση ηλικία.

Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε υγιεινά, ακόρεστα λιπαρά, καθώς και σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες. Ωστόσο δεν χρησιμοποιούνται συχνά στο αδυνάτισμα, επειδή παρέχουν και πολλές θερμίδες. Οι επιστήμονες, όμως, έχουν διαπιστώσει ότι η διαχείριση του σωματικού βάρους δεν είναι απλώς θέμα μέτρησης θερμίδων. Πολύ σημαντική είναι και η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνει κανείς.

Διαβάστε ακόμα Σωματικό βάρος: Βρήκαν γιατί παχαίνουμε καθώς μεγαλώνουμε

Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη φυσική δραστηριότητα από τρεις ομάδες ανθρώπων:

  • 27.521 άνδρες επαγγελματίες της Υγείας, ηλικίας άνω των 40 ετών, τους οποίους παρακολούθησαν από το 1986 έως το 2010
  • 61.680 νοσηλεύτριες, ηλικίας 35-55 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν από το 1986 έως το 2010
  • 55.684 νοσηλεύτριες, ηλικίας 24-44 ετών, τις οποίες παρακολούθησαν από το 1991 έως το 2011

Κάθε τέσσερα χρόνια οι εθελοντές σημείωναν αναλυτικά ερωτηματολόγια διατροφής και υποβάλλονταν σε διάφορες μετρήσεις. Μεταξύ  αυτών συμπεριλαμβανόταν και μέτρηση του σωματικού βάρους. Κάθε δύο χρόνια εξ άλλου συμπλήρωναν ερωτηματολόγια φυσικής δραστηριότητας.

Πόσο επηρεάζουν το σωματικό βάρος οι ξηροί καρποί

Όπως έδειξε η ανάλυση των στοιχείων, και στις τρεις ομάδες οι ξηροί καρποί κάθε είδους σχετίζονταν με μικρότερη αύξηση στο σωματικό βάρος. Σχετίζονταν επίσης με μικρότερο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Ειδικότερα, η μέση αύξηση στο σωματικό βάρος και στις τρεις ομάδες ήταν 0,32 κιλά τον χρόνο. Ωστόσο οι ξηροί καρποί σχετίζονταν κατά μέσον όρο με αύξηση του βάρους κατά 0,19 λιγότερα κιλά κάθε τετραετία, ανά μερίδα των 14 γραμμαρίων που έτρωγαν οι εθελοντές την ημέρα.

Το λιγότερο βάρος κάθε τετραετία έπαιρναν οι εθελοντές που έτρωγαν καθημερινά καρύδια. Ήταν 0,37 λιγότερα κιλά για κάθε 14 γραμμάρια καρυδιών.

Αντίστοιχα, οι ξηροί καρποί προστάτευαν τους εθελοντές και από την παχυσαρκία. Και πάλι, το μεγαλύτερο όφελος (μείωση του κινδύνου κατά 15%) παρείχαν τα καρύδια.

Όσοι εθελοντές εξ άλλου άρχισαν να αντικαθιστούν τις σοκολάτες, τα γλυκά, τις πίτες και τα ντόνατς με ξηρούς καρπούς στην πορεία της μελέτης, έπαιρναν 0,40 έως 0,70 κιλά λιγότερα ανά τετραετία.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν αναλλοίωτες όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν και  άλλες παραμέτρους του τρόπου ζωής, όπως η άσκηση και η κατανάλωση αλκοόλ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι ξηροί καρποί εμποδίζουν την αύξηση του σωματικού βάρους διότι οι φυτικές ίνες τους ενώνονται με τα λίπη στο έντερο. Έτσι βοηθούν τον οργανισμό να αποβάλλει περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, προκαλούν εντονότερο αίσθημα κορεσμού της πείνας με αποτέλεσμα να τρώει κανείς λιγότερο.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Nutrition, Prevention & Health.