Προσοχή: Τι πρέπει να ΜΗΝ τρώτε όταν πίνετε πράσινο τσάι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πράσινο τσάι
Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία.

Πρόσφατες μελέτες έχουν συνδέσει το πράσινο τσάι με την μείωση της χοληστερόλης και της γενικής φλεγμονής σε ασθενείς με νόσο του ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, αυτά τα οφέλη για την υγεία μειώνονται στο ελάχιστο, ή και ακυρώνονται πλήρως, αν η διατροφή σας είναι πλούσια σε πηγές σιδήρου, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Pathology.

“Το όφελος του πράσινου τσαγιού εξαρτάται από τη βιοδιαθεσιμότητα των ενεργών συστατικών του. Δεν είναι μόνο θέμα του τι τρώμε γενικά, αλλά και του τι τρώμε μαζί με το πράσινο τσάι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο δρ Beng San Yeoh, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Penn State εξέτασαν σε συνθήκες εργαστηρίου τη σχέση μεταξύ του πράσινου τσαγιού και του διατροφικού σιδήρου, χρησιμοποιώντας ποντίκια με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Διαπίστωσαν, ότι, όταν το πράσινο τσάι καταναλώνεται μαζί με συμπληρώματα σιδήρου, ή με τροφές πλούσιες σε σίδηρο (κόκκινο κρέας, ελιές κ.α.), τότε το κύριο αντιοξειδωτικό του τσαγιού, η επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), δεσμεύεται από τον σίδηρο. Αυτό σημαίνει ότι ο σίδηρος έχει την ιδιότητα να “τραβάει” πάνω του τα μόρια της επιγαλλοκατεχίνης και να μην τα αφήνει ελεύθερα στο αίμα.

Υπό κανονικές συνθήκες, η EGCG καταστέλλει την λειτουργία ενός ενζύμου που προκαλεί φλεγμονή στον οργανισμό, ο οποίος με τη σειρά του απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια για να την καταπολεμήσει. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η καταστολή συμβάλλει στον περιορισμό της έξαρσης συμπτωμάτων της νόσου του ευερέθιστου εντέρου. Όταν, ωστόσο, η EGCG και ο σίδηρος καταναλώνονται ταυτόχρονα, τα μόρια της EGCG που είναι δεσμευμένα από τον σίδηρο χάνουν την ικανότητά τους να αναστέλλουν το φλεγμονώδες ένζυμο, ακυρώνοντας έτσι την βασικότερη ευεργετική δράση που έχει το πράσινο τσάι στον οργανισμό, ειδικά σε ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Η συγκεκριμένη νόσος είναι ένας γενικός όρος για την ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο του Crohn, οι οποίες χαρακτηρίζονται από χρόνια φλεγμονή του πεπτικού σωλήνα. Τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ορθό, επίμονη διάρροια και ακούσια απώλεια βάρους. Περίπου το 60-80% των ασθενών με αυτές τις διαταραχές, έχουν και έλλειψη σιδήρου. Έτσι, συνηθίζεται να παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου, αλλά δεν γνωρίζουν ότι αυτό ακυρώνει τα οφέλη του πράσινου τσαγιού.

Μάλιστα, λίγο μετά τη δημοσίευση της μελέτης, η ερευνητική ομάδα έλαβε ένα email από έναν άνθρωπο που έπαιρνε συμπληρώματα σιδήρου και έπινε πράσινο τσάι. Ο άνδρας είπε ότι πρόσφατα προσπάθησε να δώσει αίμα, αλλά απορρίφθηκε, επειδή τα τεστ έδειχναν ότι είχε αναιμία (έλλειψη σιδήρου στο αίμα)!

http://www.medicaldaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εκχύλισμα πράσινου τσαγιού και φυσική άσκηση κατά του Αλτσχάϊμερ

Το πράσινο τσάι κάνει καλό (και) στις… μαγνητικές τομογραφίες!

Γιατί οι γυναίκες πρέπει να πίνουν συχνά πράσινο τσάι

Έμφραγμα: Με πόσο τσάι κάθε μέρα είστε πιο ασφαλείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν