Νόσος του Crohn*

  • Από Iatropedia

Τι είναι η νόσος

 

Η εμφάνιση φλεγμονής σε οποιοδήποτε τμήμα του πεπτικού σωλήνα (εντερικές έλικες) ονομάζεται νόσος του Crohn. Υπάρχουν διάφοροι τύποι της νόσου, ανάλογα με την εμφάνιση της (ειλεός, κόλον, δωδεκαδάκτυλο, νήστις, παχύ έντερο).

 

 

Που οφείλεται η νόσος – Αίτια – Παράγοντες που την πυροδοτούν

 

Αν και τα ακριβή αίτια δεν είναι γνωστά ενοχοποιούνται αυτοάνοσα νοσήματα. Κληρονομική προδιάθεση έχει παρατηρηθεί.

 

 

Επιδημιολογικά στοιχεία

 

Η νόσος του Crohn εμφανίζεται συνήθως και στα δυο φύλα σε νεαρά ηλικία 20 – 40 ετών.

 

 

Πως εκδηλώνεται η νόσος- Συμπτώματα

 

Τα κύρια συμπτώματα εμφάνισης της ελκώδους κολίτιδας μπορεί να είναι πόνος στη περιοχή της κοιλιάς, διάρροιες, πυρετός, ανορεξία, αιματηρά κόπρανα, αφυδάτωση και μετεωρισμός (φούσκωση κοιλιάς). Επίσης σημαντικής αξίας συμπτώματα είναι έλκη (πληγές) στη στοματική κοιλότητα, η ναυτία, ο έμετος και οι πόνοι στις αρθρώσεις.

 

 

Διάγνωση της νόσου – εξετάσεις

 

Η καλή και εμπεριστατωμένη κλινική εξέταση, με σύγχρονο λήψη λεπτομερούς ιστορικού συμβάλλουν σημαντικά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας. Διαγνωστικές διαδικασίες όπως η σιγμοειδοσκόπηση ορθοσκόπηση και κολονοσκόπηση και σύγχρονος βιοψία είναι σημαντικής αξίας για τη διάγνωση του αιτίου της ασθένειας. Ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία όπως και μικροβιολογικές εξετάσεις θα βοηθήσουν στην τελική εκτίμηση.

 

 

Ποιες είναι η επιπλοκές

 

Οι επιπλοκές μπορεί να είναι εκτεταμένη αιμορραγία, απόφραξη εντέρου και φλεγμονή στις αρθρώσεις.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

 

Η θεραπεία του βασικού αιτίου όπως είναι η φλεγμονή καθορίζει τις μεθόδους αντιμετώπισης της νόσου Crohn . Η ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς είναι σημαντική παράμετρος για την επιδείνωση της νόσου κορτικοστεροειδή και ανοσοκατασταλτικά όπως και αντιβιοτικά, χρησιμοποιούνται για τη συντηρητική αγωγή της νόσου. Σε περίπτωση αποτυχίας των παραπάνω η χειρουργική θεραπεία είναι επιβεβλημένη (εντερεκτομή).

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο – Πρόγνωση

 

Η σωστή διατροφή όπως και η θεραπεία του βασικού αιτίου της δημιουργίας της νόσου Crohn αποτελούν στοιχεία καλής πρόγνωσης της νόσου. Οι επανειλημμένες εξετάσεις του παχέως εντέρου (κολονοσκοπήσεις) προλαμβάνουν την εμφάνιση του καρκίνου του λεπτού και παχέως εντέρου.

 

 

Κοτσίνη Βασιλική, Παθολόγος

 

* Ο "Έλεγχος συμπτωμάτων" είναι ένα εργαλείο που προσφέρει το iatropedia.gr και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γνωμάτευση ενός ιατρού. Για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας έχετε, απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία υγείας.

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν