Πώς η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό πρόβλημα: Τι έδειξε νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κοιλιοκάκη
Έως και 27% περισσότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις τα άτομα με κοιλιοκάκη.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακή νόσο, παρά το γεγονός ότι έχουν λιγότερους παραδοσιακούς καρδιολογικούς κινδύνους από άλλους ανθρώπους.

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική αντίδραση που εμφανίζεται όταν μερικοί καταναλώνουν γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Η μόνη θεραπεία είναι η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί να έχουν 27% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους χωρίς αυτήν την αυτοάνοση πάθηση. Επίσης, για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα έχει ένα άτομο κοιλιοκάκη, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

“Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου που είναι ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όπως η υπέρταση και τα επίπεδα χοληστερόλης”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης δρ. Megan Conroy, επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πώς η κοιλιοκάκη συνδέθηκε με καρδιακή νόσο

Η νέα μελέτη δεν σχεδιάστηκε αρχικά για να δείξει το πώς, ή ακόμα και το αν, η κοιλιοκάκη αυξάνει τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό, αλλά οι ερευνητές έχουν ορισμένες θεωρίες για το πώς έφτασαν σε αυτήν την παρατήρηση.

“Ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στη φλεγμονή σε άτομα με κοιλιοκάκη, όπως παρατηρείται σε άτομα με άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ή συνδέεται κατά κάποιο τρόπο με την κατανάλωση δίαιτας χωρίς γλουτένη. Ωστόσο, χωρίς περαιτέρω έρευνα, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι”, είπε η δρ. Conroy.

Μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα σχετικά με αυτήν τη συσχέτιση, τα άτομα με κοιλιοκάκη θα πρέπει να ακολουθούν τις συστάσεις των ειδικών για την υγεία της καρδιάς και να επισκέπτονται τον γιατρό τους εάν έχουν οποιεσδήποτε ανησυχίες, πρόσθεσε η ίδια.

Πώς έγινε η έρευνα

Για την μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου (μια βάση δεδομένων γενετικών και υγειονομικών πληροφοριών από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία) για να δουν εάν υπήρχε συσχέτιση μεταξύ κοιλιοκάκης και καρδιακής νόσου, που επηρεαζόταν από τις παραδοσιακές καρδιακούς κινδύνους.

Λίγο περισσότεροι από 2.080 συμμετέχοντες είχαν κοιλιοκάκη, αλλά δεν είχαν σημάδια καρδιακής νόσου όταν ξεκίνησε η μελέτη.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την υγεία της καρδιάς αυτών των ατόμων μέσω νοσοκομειακών αρχείων και πιστοποιητικών θανάτου για περισσότερα από 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σχεδόν 41.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με καρδιακή νόσο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 220 με κοιλιοκάκη. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσιο ποσοστό καρδιακών παθήσεων 9 σε κάθε 1.000 άτομα με κοιλιοκάκη σε σύγκριση με 7,4 στα 1.000 χωρίς κοιλιοκάκη.

Όσο περισσότερο καιρό ένα άτομο είχε κοιλιοκάκη, τόσο υψηλότερος ήταν ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο

  • Οι συμμετέχοντες που είχαν κοιλιοκάκη για λιγότερα από 10 χρόνια είχαν 30% αυξημένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα.
  • Αυτό αυξήθηκε στο 34% μεταξύ εκείνων που είχαν κοιλιοκάκη για μια δεκαετία ή περισσότερο.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη είχαν λιγότερους γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως:

  • υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία
  • υψηλή χοληστερόλη
  • υπέρταση και
  • ιστορικό καπνίσματος

Αυτά τα άτομα ήταν επίσης πιο πιθανό να έχουν ιδανικές βαθμολογίες καρδιακού κινδύνου με βάση:

  • την κατάσταση καπνίσματος
  • τη φυσική δραστηριότητα
  • τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης
  • την κατάσταση του διαβήτη
  • την αρτηριακή πίεση και
  • τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Τα άτομα με κοιλιοκάκη και ιδανική βαθμολογία καρδιακού κινδύνου είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο σε σύγκριση με εκείνους με ιδανική βαθμολογία κινδύνου αλλά χωρίς κοιλιοκάκη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 30 Ιανουαρίου στο BMJ Medicine.

Γνωστή η συσχέτιση και από προηγούμενες μελέτες

Αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ κοιλιοκάκης και καρδιακής νόσου, δήλωσε ο δρ. Peter Green, διευθυντής του Κέντρου Κοιλιοκάκης στο πανεπιστήμιο Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη έχουν χαμηλότερους παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως χαμηλή χοληστερόλη, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, τείνουν να μην καπνίζουν και έχουν χαμηλότερο ΔΜΣ, αλλά έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με αυτήν τη συσχέτιση”, είπε.

Η χρόνια φλεγμονή που εμφανίζεται σε αυτοάνοσες ασθένειες όπως η κοιλιοκάκη είναι επίσης κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις, είπε ο δρ. Green, ο οποίος μελέτησε τα ευρήματα της νέας έρευνας.

“Τα άτομα που έχουν χρόνια φλεγμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από τη διάγνωση της κοιλιοκάκης μπορεί να παραμείνουν φλεγμονώδεις επειδή δεν επουλώνονται πλήρως”, εξήγησε.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη μπορεί επίσης να έχουν χαμηλά επίπεδα “καλής” χοληστερόλης (HDL), σημείωσε.

“Επιπλέον, η θεραπεία για την κοιλιοκάκη είναι η αποφυγή κατανάλωσης γλουτένης, η οποία μπορεί να είναι… δίκοπο μαχαίρι όσον αφορά τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Οι άνθρωποι που δεν τρώνε γλουτένη, δεν τρώνε και δημητριακά ολικής αλέσεως, τα οποία λειτουργούν καρδιοπροστατευτικά, πρόσθεσε.

Πηγή: https://www.medicinenet.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη γλουτένη: Τα συμπτώματα σε ενήλικες και παιδιά

Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, κοιλιοκάκη, ή κάτι άλλο; Πώς ξεχωρίζουν οι ενοχλήσεις που νιώθετε στο πεπτικό σύστημα

Θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε μια “σιωπηλή” καρδιακή προσβολή αν σας συμβεί;

Πώς οι ιώσεις συνδέονται με προβλήματα στην καρδιά: Τι είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

φωτό: iStock