Ποιες βιταμίνες βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα και με ποιους τρόπους

  • Ρούλα Τσουλέα
βιταμίνες
Τι αναφέρει μία ειδικός για τις επιδράσεις που ασκούν βασικές βιταμίνες. Ποιες είναι οι καλύτερες φυσικές πηγές τους.

Η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος αποκτά ιδιαίτερη σημασία το φθινόπωρο και τον χειμώνα, όταν σταδιακά αυξάνονται τα παθογόνα που το απειλούν και οι συνθήκες που ευνοούν  την διασπορά τους. Η κλινική διαιτολόγος κυρία Ιωάννα Κεχαγιά, από το Τμήμα Κλινικής Διαιτολογίας του Νοσοκομείου Υγεία, εξηγεί ποιες βιταμίνες το ενισχύουν και πώς.

Βιταμίνη Α

Ανήκει στην ομάδα των λιποδιαλυτών βιταμινών και συμπεριλαμβάνει τη ρετινόλη και τα καροτενοειδή. Είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη και διαφοροποίηση των ιστών, την αναπαραγωγή και την εμβρυϊκή ανάπτυξη, καθώς και την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι:

  • Το συκώτι
  • Τα λιπαρά ψάρια και τυριά
  • Το βούτυρο
  • Η γλυκοπατάτα
  • Τα κολοκυθάκια
  • Το μάνγκο
  • Το γκρέιπφρουτ

Βιταμίνη D

Η δραστική μορφή της βιταμίνης D (1,25-διιδροξυβιταμίνη D3) ρυθμίζει σημαντικές αντιμικροβιακές πρωτεΐνες, που εμπλέκονται στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ποικίλα παθογόνα μικρόβια. Τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες) και τα εμπλουτισμένα δημητριακά, αποτελούν καλές πηγές της.

Βιταμίνη C

Είναι μία από τις πιο γνωστές βιταμίνες για γερό ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, μέσω της επίδρασης της στη φαγοκυττάρωση, μια διαδικασία αντιμετώπισης των παθογόνων μικροοργανισμών. Πλούσιες πηγές βιταμίνης C είναι:

  • Τα πορτοκάλια
  • Οι πιπεριές
  • Τα ακτινίδια
  • Οι φράουλες
  • Το μπρόκολο
  • Το μάνγκο

Οι ημερήσιες ανάγκες σε βιταμίνη C είναι διπλάσιες στους καπνιστές, λόγω της παραγωγής ελευθέρων ριζών.

Βιταμίνη Ε

Εντάσσεται στις λιποδιαλυτές βιταμίνες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, καθώς προστατεύει την ακεραιότητα των κυτταρικών μεμβρανών. Πλούσιες πηγές βιταμίνης Ε είναι το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο. Σε μικρότερες συγκεντρώσεις απαντάται στα αμύγδαλα και στο αβοκάντο.

Φολικό οξύ

Το φολικό ή φυλλικό οξύ απαιτείται ως συνένζυμο στη διαδικασία σύνθεσης των νουκλεϊκών οξέων (DNA και RNA). Η έλλειψη του οδηγεί σε λοιμώξεις, εξαιτίας της εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Φωτογραφία: iStock