Ποια βρώμη είναι η καλύτερη για το πεπτικό, τη χοληστερίνη, την πίεση

  • Ρούλα Τσουλέα
βρώμη
Τι αναφέρει κορυφαίος Βρετανός ειδικός για τα διάφορα είδη βρώμης και τις επιδράσεις τους στην υγεία.

Η βρώμη μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στην υγεία, καθώς μειώνει τη χοληστερόλη, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο. Ωστόσο οι ευεργετικές δράσεις της εξαρτώνται από τον τύπο που τρώμε, αναφέρει ένας κορυφαίος Βρετανός ειδικός.

Ο Dr. Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου (KCL) και ειδικός σε θέματα διατροφής και μικροβιώματος του εντέρου, κατέφυγε στο Instagram για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που δέχεται συχνά: είναι η βρώμη υγιεινή;

Το ερώτημα εγείρεται από το γεγονός ότι στο εμπόριο κυκλοφορούν διάφοροι τύποι βρώμης, μεταξύ των οποίων και επεξεργασμένη (ή στιγμιαία). Πολλοί, λοιπόν, αναρωτιούνται αν η στιγμιαία βρώμη ανήκει στα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, που δεν θεωρούνται τα καλύτερα για την υγεία.

«Είναι η βρώμη υγιεινή ή όχι; Με ρωτάνε συχνά. Η απάντηση εξαρτάται από τον οργανισμό σας και το πώς ανταποκρίνεται στα σάκχαρα. Εξαρτάται επίσης από τον τύπο της βρώμης που διαλέγετε», γράφει.

«Υπάρχει η στιγμιαία βρώμη, που είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά. Υπάρχει το πίτουρο βρώμης που έχει τεράστια διαφορά σε φυτικές ίνες, επομένως επιδρά διαφορετικά στον οργανισμό. Μελέτες έχουν δείξει ότι αν τρώτε αρκετή βρώμη, μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Πρέπει όμως να τρώτε μεγάλη ποσότητα, για να επιτευχθεί αυτό».

Όπως εξηγεί, η βρώμη μειώνει τη χοληστερόλη χάρη στη βήτα-γλυκάνη που περιέχει. Αυτή είναι μία ουσία που επιστρώνει τα έντερα και εμποδίζει την γρήγορη απορρόφηση των λιπιδίων.

Η στιγμιαία βρώμη περιέχει περίπου 4 γραμμάρια βήτα-γλυκάνης ανά 100 γρ. τροφίμου. Ωστόσο το πίτουρο βρώμης παρέχει έως 10 γρ. βήτα-γλυκάνης ανά 100 γρ.

Ποια είναι η καλύτερη

Στην πραγματικότητα, «το είδος της βρώμης που θα επιλέξετε κάνει τη διαφορά στον αντίκτυπο που θα έχει στην υγεία», συμπληρώνει. «Για την υγεία του εντέρου, θα συνιστούσα επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο βρώμης παρέχει περίπου 16 γραμμάρια (φυτικές ίνες) ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Η βρώμη ολικής αλέσεως παρέχει περίπου 10 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου».

Η στιγμιαία, όμως, παρέχει πολύ λιγότερες ίνες (περίπου 3 γρ. ανά 100 γρ. τροφίμου), συνεχίζει. Γι’ αυτό τον λόγο απορροφάται πιο γρήγορα από τον οργανισμό και ενδεχομένως προκαλεί μεγαλύτερη αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Ο Dr. Spector εξηγεί επίσης πώς μπορεί κανείς να την εμπλουτίσει, επιβραδύνοντας την αύξηση του σακχάρου. Συνιστά να προσθέτουμε, λ.χ., λίγο λευκό, ελληνικό γιαούρτι και μίγμα από διάφορους σπόρους.

Συνιστά, τέλος, σε όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα και τρώνε συχνά βρώμη, να προτιμούν την βιολογική. Και αυτό, διότι μελέτες έχουν δείξει ότι η συμβατική μπορεί να περιέχει 5-10 φορές περισσότερη γλυφοσάτη απ’ ό,τι τα άλλα δημητριακά. Η γλυφοσάτη είναι ένα φυτοφάρμακο.


Φωτογραφία: iStock