Νερό με κρεμμύδι: Ακόμα ένα χάος με τις παροδικές μόδες του TikTok – Λένε ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νερό με κρεμμύδι
Το TikTok μας προσφέρει... μοναδικές στιγμές με παντελώς ανεδαφικές επιστημονικά “μόδες” που σχετίζονται με θέματα υγείας. Τώρα, που μπήκαμε στην εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης, ένα σωρό αυθαίρετες συμβουλές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού κάνουν τον γύρο των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μαζί με την κλασική συμβουλή για να λαμβάνετε άφθονη βιταμίνη C και να πλένετε συχνά τα χέρια σας, υπάρχει μια νέα μόδα στο TikTok: το νερό με κρεμμύδι.

Η πρώτη σύσταση για νερό με κρεμμύδι (δηλαδή, νερό στο οποίο μέσα έχει εμποτιστεί ωμό, ψιλοκομμένο ξηρό κρεμμύδι) έγινε από τον λογαριασμό @earthenchild στο TikTok. Ο ισχυρισμός είναι ότι η κατανάλωση νερού με κρεμμύδι «μπορεί να καταπολεμήσει» τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), τη γρίπη, τις λοιμώξεις των κόλπων, τον βήχα και το κρυολόγημα! Από τότε που δημοσιεύτηκε εκείνο το βίντεο, πολλοί μοιράζονται τις δικές τους… εκδοχές για το νερό με κρεμμύδι και το πώς αυτό ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Όπως θα περίμενε κανείς, το νερό με κρεμμύδι δεν είναι φυσικά κάποιου τύπου… θαυματουργή θεραπεία κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης. Υπάρχουν όμως κίνδυνοι να πίνει κανείς νερό με κρεμμύδι; Να τι λένε οι ειδικοί.

Οφέλη από την κατανάλωση κρεμμυδιών

Προτού εξετάσουμε εάν το νερό με ωμό κρεμμύδι θα μπορούσε να είναι “θεραπεία” για οτιδήποτε, ας εξετάσουμε τι γνωρίζουμε για τα οφέλη των κρεμμυδιών για την υγεία όταν αποτελούν μέρος της διατροφής μας.

Τα κρεμμύδια από μόνα τους είναι αρκετά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά: περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και 25 διαφορετικά φλαβονοειδή.

Συγκεκριμένα, ένα ωμό κόκκινο κρεμμύδι περιέχει περίπου:

  • 86 θερμίδες
  • 4,3 γραμμάρια φυτικών ινών
  • 0 γραμμάρια λίπους
  • 33 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου
  • 16 mg βιταμίνης C
  • 388 mg καλίου

Τα κρεμμύδια χρησιμοποιούνται για τις μαγειρικές και φαρμακευτικές τους ιδιότητες εδώ και αιώνες. Περιέχουν μια φυσική βιοδραστική ουσία που ονομάζεται κερσετίνη (quercetin) που έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μπορεί να υποστηρίξουν την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα κρεμμύδια περιέχουν επίσης σελήνιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής και να βοηθήσει στην έναρξη της ανοσολογικής απόκρισης. Περιέχουν επίσης διαλυτές φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες υποστηρίζουν το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο με τη σειρά του προάγει την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Από μόνα τους, τα κρεμμύδια δεν θα καλύψουν το 100% της ημερήσιας ανάγκης σας για βιταμίνη C, αλλά θα σας δώσουν λίγη. Όταν αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης, πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής, τα κρεμμύδια θα μπορούσαν σίγουρα να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος.

Τι συμβαίνει όταν πίνετε νερό με κρεμμύδι

Το να τρως κρεμμύδια είναι ένα πράγμα. Μπορεί όμως το πόσιμο νερό που έχει εμποτιστεί με κρεμμύδι να προσφέρει τα ίδια οφέλη;

Η προσθήκη κρεμμυδιών στο νερό, όπως αυτή η νέα μόδα στο TikTok, δεν θα απελευθερώσει μεγάλο μέρος της κερσετίνης στο νερό.

Με το να μην τρώτε/μασάτε τις φυτικές ίνες του κρεμμυδιού, χάνετε τις πρεβιοτικές ίνες που βρίσκονται φυσικά στο κρεμμύδι. Αυτές οι πρεβιοτικές ίνες βοηθούν στην υποστήριξη της υγιούς μικροχλωρίδας του εντέρου.

Δεδομένου ότι το 70%-80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού είναι παρόντα στο έντερο, έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της μικροχλωρίδας του εντέρου και του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου.

Το να μην λαμβάνετε αυτά τα πρεβιοτικά σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε την υποστήριξη για την υγεία του εντέρου, το οποίο, με την σειρά του, υποστηρίζει ορισμένες πτυχές της υγείας του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, δεν είναι σαφές πόσα από τα μικροθρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία του ανοσοποιητικού θα υπάρχουν στο νερό με κρεμμύδι μόλις το πιείτε.

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση νερού με κρεμμύδι μπορεί να ενισχύσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, ούτε ότι οδηγεί σε ταχύτερη εξάλειψη του κρυολογήματος ή της γρίπης. Άλλωστε και τα δύο προκαλούνται από ιούς. Το όφελος του νερού με κρεμμύδι είναι κυρίως… το νερό, το οποίο παρέχει ενυδάτωση.

Είναι επικίνδυνο να πίνετε νερό με κρεμμύδι;

Πολλά φρούτα και λαχανικά μπορούν να μολυνθούν με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή η λιστέρια. Μπορείτε να αρρωστήσετε σοβαρά αν καταπιείτε αυτούς τους οργανισμούς.

Το καλοκαίρι του 2022, μια άλλη τάση στο TikTok ήταν το να βυθίζει κανείς τα αβοκάντο στο νερό για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους. Ήταν κάτι που προκάλεσε επίσημη προειδοποίηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)!

Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι για την υγεία από το συνδυασμό φρέσκων προϊόντων και νερού, ειδικά εάν το παρασκεύασμα δεν παραμένει στο ψυγείο.

Παρτίδες κρεμμυδιών έχουν ανακληθεί λόγω μόλυνσης από σαλμονέλα ή λιστέρια στο παρελθόν. Η βύθισή τους στο νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορούσε να εγκυμονεί παρόμοιο κίνδυνο με το μούσκεμα του αβοκάντο, ειδικά εάν το κρεμμύδι δεν είχε πλυθεί καλά και το νερό δεν είναι κρύο από το ψυγείο ψύχεται κατά τη διαδικασία.

Το νερό με κρεμμύδι, όταν καταπίνεται, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ερεθισμό σε μερικούς ανθρώπους, χάρη στις ενώσεις θείου που βρίσκονται με φυσικό τρόπο στα λαχανικά.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το TikTok διαιωνίζει την τοξική διατροφική κουλτούρα: «Εκκωφαντική» η σιωπή των διατροφολόγων

Επικίνδυνη νέα μόδα στο TikTok. Μην κολλάτε με ταινία τα χείλη σας όταν κοιμάστε

Σάλος με βίντεο στο TikTok όπου λένε ότι κάποια ταμπόν προκαλούν καρκίνο

Χαμός με συνταγή στο TikTok για “εναλλακτικό αναψυκτικό”: Διαλύει τα δόντια φωνάζουν οι οδοντίατροι!

Χαμός στο διαδίκτυο με τον “καφέ με λεμόνι” για αδυνάτισμα: Το βίντεο στο TikTok και τι φωνάζουν οι διατροφολόγοι

Κάνουν ενέσεις με αντιδιαβητικό φάρμακο για να αδυνατίσουν: Τι φωνάζουν οι γιατροί για τη νέα “μόδα” στο διαδίκτυο!