Επικίνδυνη νέα μόδα στο TikTok. Μην κολλάτε με ταινία τα χείλη σας όταν κοιμάστε

  • Ρούλα Τσουλέα
άπνοια
Τελειωμό δεν έχουν οι ανόητες πρακτικές που διακινούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δυστυχώς μερικές, όπως το κόλλημα των χειλιών στη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία.

Εξαιρετικά επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η νέα μόδα που προωθείται μέσω της πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωση TikTok και η οποία θέλει να κολλάνε οι χρήστες του με ταινία τα χείλη τους όταν κοιμούνται, ώστε να εξασφαλίζουν πως θα αναπνέουν από τη μύτη.

Αν κάποιος πάσχει εν αγνοία του από αποφρακτική υπνική άπνοια, δεν θα μπορεί να πάρει ανάσα και κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία, προειδοποιεί ο Dr. Raj Dasgupta, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και αν ξαφνικά μέσα στη νύχτα αρρωστήσει και παρουσιάσει συνάχι ή ρινική συμφόρηση (μπούκωμα).

«Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι το κόλλημα των χειλιών παρέχει οφέλη στην υγεία. Θα ήμουν εξαιρετικά προσεκτικός πριν το αποτολμήσω. Και σίγουρα θα συμβουλευόμουν πρώτα τον γιατρό μου», είπε.

Ωστόσο κανένα από τα βίντεο που διακινούνται στο TikTok δεν αναφέρει τους δυνητικούς κινδύνους, αναφέρει το CNN.

Μία νεαρή χρήστρια προωθεί το κόλλημα των χειλιών επειδή υποτίθεται πως ωφελείται η ομορφιά όταν κάποιος αναπνέει από τη μύτη. «Κολλάω το στόμα μου κάθε βράδυ… Ο σωστός (!) ύπνος είναι σημαντικός για την αντιγήρανση και για να φαίνεσαι και να νιώθεις καλά», διακηρύσσει.

Άλλοι χρήστες του TikTok κάνουν προτάσεις για την κολλητική ταινία που πρέπει να χρησιμοποιείται. Κάποιοι προτείνουν την παλιά, κλασική χάρτινη ταινία και άλλοι πιο σύγχρονες εκδοχές της.

Όσο ανόητα κι αν ακούγονται όλ’ αυτά, γεγονός παραμένει πως αρκετοί, νεαροί ως επί το πλείστον, χρήστες του TikTok τα πιστεύουν. Και φτάνουν στο σημείο να κολλάνε το στόμα τους με ταινία, χωρίς να γνωρίζουν το γιατί. «Για να πω την αλήθεια δεν θυμάμαι ποια είναι τα οφέλη. Αλλά (το κόλλημα) με βοηθάει να μένω κοιμισμένη», παραδέχεται άλλη χρήστρια της πλατφόρμας.

Η υπνική άπνοια

Αν, όμως, ο άνθρωπος δεν έπρεπε να αναπνέει καθόλου από το στόμα, θα το είχε προνοήσει η φύση. Η δυνατότητα αυτή υπάρχει για να εξασφαλίζεται η επιβίωση όταν για οποιονδήποτε λόγο παρεμποδιστεί η αναπνοή από τη μύτη.

Δυστυχώς πολλοί ασθενείς με αποφρακτική υπνική άπνοια αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα χωρίς να το γνωρίζουν. Η νόσος προκαλεί πολλές φορές μέσα στη νύχτα διακοπή της αναπνοής τους. Η συνέπεια είναι να μειώνεται το οξυγόνο στον οργανισμό τους και να τινάζονται καθώς παίρνουν ανάσα από το στόμα.

Και μη νομίζετε ότι η πάθηση είναι σπάνια. Αντιθέτως, είναι εξαιρετικά συχνή. Μελέτη είχε δείξει ότι μόνο στις ηλικίες 30-69 ετών, οι ασθενείς προσεγγίζουν το 1 δισεκατομμύριο παγκοσμίως.

Πόσες φορές εξ άλλου δεν ξυπνήσατε άρρωστοι το πρωί, ανακαλύπτοντας πως στη διάρκεια του ύπνου «έκλεισε» η μύτη σας;

Προβλήματα από την στοματική αναπνοή

Ανεξαρτήτως του τι λέει ή δεν λέει το TikTok, γεγονός παραμένει πως αν κάποιος αναπνέει από το στόμα, καλό είναι να λάβει κατάλληλα μέτρα για να το αντιμετωπίσει.

Γιατί; Διότι η συνεχής αναπνοή από το στόμα δημιουργεί ιατρικά προβλήματα. Κατ’ αρχάς, σχετίζεται με ξηροστομία και κακοσμία του στόματος το πρωί. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό των πνευμόνων από τον ξηρό αέρα που εισέρχεται σε αυτούς μέσω του στόματος.

Αντιθέτως, όταν κάποιος αναπνέει από τη μύτη, ο αέρας εκ φύσεως είναι υγρός, διευκρινίζει ο Dr. Dasgupta. Επιπλέον, η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να ελαττώνει την αρτηριακή πίεση.

Τι μπορείτε να κάνετε

Αντί να ακολουθήσετε την παραίνεση του TikTok και να κολλήσετε τα χείλη σας με ταινία για να αναπνέετε από τη μύτη, φροντίστε κατ’ αρχάς να υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου. Είναι μία διαδικασία που θα αξιολογήσει αν έχετε αποφρακτική υπνική άπνοια.

Αν δεν πάσχετε από αυτήν, αλλά ροχαλίζετε και κοιμάστε με ανοιχτό στόμα, σταματήστε να κοιμάστε ανάσκελα. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε ασφαλείς μεθόδους διακοπής του ροχαλητού, όπως ταινίες για τη μύτη και ειδικές ασκήσεις για το στόμα και τη γλώσσα.

Από το στόμα μπορεί επίσης να αναπνέετε και για πολλούς άλλους λόγους, όπως:

  • Αλλεργίες
  • Ιώσεις του αναπνευστικού
  • Στραβό ρινικό διάφραγμα
  • Πολύποδες στη μύτη

Ειδικά στην παιδική ηλικία, άλλες αιτίες είναι οι διογκωμένες αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) και αμυγδαλές, αναφέρει η Mayo Clinic. Αναλόγως με την αιτία της αναπνοής από το στόμα, πρέπει να υποβληθείτε στην ενδεδειγμένη θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock