Νέα μελέτη δείχνει ότι αυτή η βιταμίνη μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βιταμίνη Κ1
Μια μακροχρόνια μελέτη που ανέλυσε τη σχέση μεταξύ νοσηλειών που σχετίζονται με κατάγματα και διατροφής σε σχεδόν 1.400 ηλικιωμένες γυναίκες, διαπίστωσε ότι η βιταμίνη Κ1 μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας.

Η βιταμίνη Κ1, γνωστή και ως φυλλοκινόνη (phylloquinone), είναι ένας τύπος βιταμίνης Κ που βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φασόλια, το λάχανο και το σπανάκι, καθώς και σε φρούτα όπως τα δαμάσκηνα, τα ακτινίδια και το αβοκάντο. Είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του μηχανισμού πήξης του αίματος του σώματος και για τη διατήρηση υγιών οστών.

Το σπάσιμο των οστών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή κάποιου, ειδικά σε μεγαλύτερη ηλικία, όταν τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία, μειωμένη ανεξαρτησία και αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ωστόσο, έρευνα από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Καινοτομίας Διατροφής και Υγείας στο πανεπιστήμιο Edith Cowan διαπίστωσε ότι μπορεί να υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο καταγμάτων αργότερα στη ζωή σας.

Έρευνα για τη βιταμίνη Κ1 και την υγεία των οστών

Σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ των νοσηλειών που σχετίζονται με κατάγματα και της πρόσληψης βιταμίνης Κ1 σε σχεδόν 1.400 ηλικιωμένες Αυστραλές γυναίκες για περίοδο 14,5 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά πάνω από 100 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ1 (που ισοδυναμεί με περίπου 125 γραμμάρια σκούρων φυλλωδών λαχανικών, δηλαδή 1-2 μερίδες λαχανικών) είχαν 31% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάταγμα σε σύγκριση με συμμετέχουσες που κατανάλωναν λιγότερα από 60 μικρογραμμάρια (mcg) ανά ημέρα. Αυτά τα 60 mcg/ημέρα είναι η τρέχουσα οδηγία για την επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ στην Αυστραλία για τις γυναίκες.

Υπήρχαν ακόμη πιο θετικά αποτελέσματα σχετικά με τα κατάγματα του ισχίου: Εκείνες που έτρωγαν την περισσότερη βιταμίνη Κ1 μείωσαν κίνδυνο νοσηλείας σχεδόν στο μισό (49%).

Ο επικεφαλής της μελέτης, δρ. Marc Sim, είπε ότι τα αποτελέσματα περαιτέρω στοιχεία για τα οφέλη της βιταμίνης Κ1, η οποία έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία.

Τι είπαν οι ερευνητές

“Τα αποτελέσματά μας είναι ανεξάρτητα από πολλούς καθορισμένους παράγοντες για τα ποσοστά καταγμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη μάζας σώματος, της πρόσληψης ασβεστίου, των επιπέδων βιταμίνης D και παράλληλης νόσου”, είπε.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι πρέπει να καταλάβεις για την υγεία σε σχέση με το σωματικό βάρος

“Βασικές μελέτες της βιταμίνης Κ1 έχουν εντοπίσει έναν κρίσιμο ρόλο στην καρβοξυλίωση των πρωτεϊνών των οστών που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ1, όπως η οστεοκαλσίνη, η οποία πιστεύεται ότι βελτιώνει την σκληρότητα των οστών. Μια προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι διατροφικές προσλήψεις βιταμίνης Κ1 κάτω των 100 mcg/ημέρα μπορεί να είναι πολύ χαμηλές γι’ αυτήν την καρβοξυλίωση. Η βιταμίνη Κ1 μπορεί επίσης να προάγει την υγεία των οστών αναστέλλοντας διάφορους παράγοντες απορρόφησης των οστών”.

Βιταμίνη Κ1: Τι πρέπει να τρώμε

Ο δρ. Sim είπε ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 100 mcg βιταμίνης Κ1 ημερησίως ήταν ιδανική και, ευτυχώς, δεν είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

“Η κατανάλωση τέτοιας καθημερινής ποσότητας βιταμίνης Κ1 μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με την κατανάλωση μεταξύ 75-150 γραμμαρίων (1-2 μερίδες) λαχανικών όπως σπανάκι, μπρόκολο και λάχανο, είπε.

“Είναι ένας άλλος λόγος για να ακολουθήσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημόσια υγεία, οι οποίες υποστηρίζουν την υψηλότερη πρόσληψη λαχανικών, συμπεριλαμβανομένων 1-2 μερίδων από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κάτι που συνάδει με τις συστάσεις της μελέτης μας”.

Πηγή: https://scitechdaily.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βιταμίνη Κ: Όλες οι χρήσεις, παρενέργειες, προφυλάξεις και η σωστή δοσολογία

Βιταμίνη Κ: Τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία – Σε ποιες τροφές υπάρχει

Νέα βασίλισσα η βιταμίνη Κ: Βρέθηκε ότι καταστέλλει τον κυτταρικό θάνατο – Τρομερή προοπτική λένε ερευνητές