Μπορεί ο χυμός κράνμπερι να μειώσει την χοληστερόλη;

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κράνμπερι
Βεβαιωθείτε ότι ο χυμός cranberry που θα επιλέξετε είναι καθαρός χυμός, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Η κατανάλωση κράνμπερι, μαζί με άλλα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των επιπέδων χοληστερόλης.

Ο χυμός κράνμπερι είναι η μορφή του εν λόγω μούρου που έχει μελετηθεί περισσότερο, αν και υπάρχουν επίσης δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση συμπληρωμάτων εκχυλίσματος cranberry για την μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα Cranberries

Τα κράνμπερι, γνωστά και με την επιστημονική ονομασία Vaccinium macrocarpon, είναι ένα φρούτο που μπορεί να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους σε αλμυρά ή γλυκά πιάτα.

Τα Cranberries αρχικά χρησιμοποιήθηκαν για βαφές τροφίμων και υφασμάτων, ενώ χρησιμοποιούνταν κάποτε και για τη θεραπεία μολυσμένων πληγών.

Οι επιπτώσεις τους στην υγεία έχουν μελετηθεί για διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών τους στην υγεία της καρδιάς, την πρόληψη της τερηδόνας, των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος και του έλκους του στομάχου.

Μπορούν τα κράνμπερι να μειώσουν την χοληστερόλη;

Τα οφέλη τους στην υγεία της καρδιάς μπορεί να σχετίζονται με τα φυτοχημικά που περιέχουν. Περιέχουν πολυφαινόλες, οι οποίες είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Αυτές οι χημικές ουσίες έχει επίσης αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα cranberries μπορεί επίσης να βελτιώσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σάκχαρο).

Τα ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερόλης, οι φλεγμονές και ο διαβήτης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση καρδιακών παθήσεων.

Χυμός κράνμπερι και χοληστερόλη

Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν 400 χιλιοστόλιτρα (mL) χυμού καθημερινά για δύο μήνες. Αυτό είναι περίπου 2 φλιτζάνια χυμό cranberry καθημερινά. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του χυμού αύξησε τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας, ή HDL).

Έλεγχος σακχάρου

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 πέτυχαν βελτιωμένο έλεγχο της γλυκόζης αίματος μετά την κατανάλωση ενός συνδυασμού καθημερινού χυμού κράνμπερι (240 mL), μαζί με εκχύλισμα μύρτιλου, για 4 μήνες.

Συμπληρώματα

Μια μεγάλη ανασκόπηση επιμέρους μελετών διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα cranberry σε μορφή χυμού μπορεί να βοηθήσουν στη βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, του βάρους και της “κακής” χοληστερόλης (χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη, ή LDL).

Η κατανάλωση χυμού κράνμπερι δεν έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Μπορεί να μειώσει ελαφρώς την οξειδωμένη LDL, αλλά οι επιπτώσεις αυτού στον οργανισμό δεν είναι γνωστές.

Πρέπει να εντάξετε τα κράνμπερι στη διατροφή σας για να μειώσετε τη χοληστερόλη;

Είναι μια υγιεινή, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τροφή, που μπορεί να ενισχύσει οποιαδήποτε διατροφή για την μείωση της χοληστερόλης. Αφού επικοινωνήσετε με έναν γιατρό, απολαύστε τα cranberries με όποιον τρόπο σας αρέσει.

Προσέξτε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στον χυμό κράνμπερι, γιατί αυτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης σας και να προκαλέσει αύξηση βάρους. Βεβαιωθείτε ότι ο χυμός cranberry που θα επιλέξετε είναι καθαρός χυμός, χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Λάβετε υπόψη ότι απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να αυξηθεί η επιστημονική κατανόηση των επιπτώσεων της κατανάλωσης κράνμπερι στα επίπεδα χοληστερόλης και στην υγεία της καρδιάς. Έτσι, αν και τα cranberries είναι ένα υγιεινό φρούτο και φαίνεται να βοηθούν στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά σε αυτά γι’ αυτόν τον σκοπό.

Πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων χυμού κράνμπερι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά. Εάν παίρνετε βαρφαρίνη (αραιωτικό του αίματος) τα επίπεδα μπορεί να επηρεαστούν από μεγάλες δόσεις cranberry, επομένως θα πρέπει να το συζητήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κράνμπερι: Οφέλη, θερμίδες, βιταμίνες και δύο σημαντικοί κίνδυνοι

Πώς τα κράνμπερι μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια

Χοληστερόλη: Μείωση με ελληνικές βιολογικές ελιές σε κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής

Μπορεί η υψηλή χοληστερόλη να προκαλέσει θρομβώσεις; Τι απαντούν ειδικοί

φωτό: iStock