Πώς τα κράνμπερι μπορούν να βελτιώσουν την μνήμη και να αποτρέψουν την άνοια

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κράνμπερι
Η προσθήκη κράνμπερι στη διατροφή σας θα μπορούσε να βοηθήσει στη βελτίωση της μνήμης και της λειτουργίας του εγκεφάλου και στην μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο East Anglia.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Frontiers of Nutrition υπογραμμίζει τις νευροπροστατευτικές δυνατότητες των κράνμπερι.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τα οφέλη της κατανάλωσης ισοδύναμου ενός φλιτζανιού κράνμπερι την ημέρα σε άτομα ηλικίας 50 έως 80 ετών.

Ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.

Ο επικεφαλής ερευνητής δρ. David Vauzour, από την Ιατρική Σχολή Norwich του πανεπιστημίου East Anglia, δήλωσε: “Η άνοια αναμένεται να επηρεάσει περίπου 152 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι το 2050. Δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία, επομένως είναι σημαντικό να αναζητήσουμε τροποποιήσιμες παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου και της επιβάρυνσης της νόσου.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλότερη διατροφική πρόσληψη φλαβονοειδών σχετίζεται με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης και άνοιας. Και τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες και προανθοκυανιδίνες, που δίνουν στα μούρα το κόκκινο, μπλε, ή μοβ χρώμα τους, έχει βρεθεί ότι βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία.

Τα cranberries είναι πλούσια σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους.

Θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα cranberries θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην μείωση του νευροεκφυλισμού που σχετίζεται με την ηλικία”.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την επίδραση της κατανάλωσης κράνμπερι επί 3 μήνες στην λειτουργία του εγκεφάλου και τη χοληστερόλη μεταξύ 60 γνωστικά υγιών συμμετεχόντων.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες κατανάλωναν σκόνη κράνμπερι, ισοδύναμη με 100g φρέσκα cranberries, καθημερινά. Οι άλλοι μισοί κατανάλωσαν εικονικό φάρμακο.

Η μελέτη είναι μια από τις πρώτες που εξέτασε τα cranberries και τη μακροπρόθεσμη επίδρασή τους στη γνωστική λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου στους ανθρώπους.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση κράνμπερι βελτίωσε σημαντικά την μνήμη των συμμετεχόντων σε καθημερινά γεγονότα (οπτική επεισοδιακή μνήμη), τη νευρική λειτουργία και την μεταφορά αίματος στον εγκέφαλο (αιμάτωση εγκεφάλου).

Ο δρ. Vauzour είπε: “Διαπιστώσαμε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν τη σκόνη κράνμπερι παρουσίασαν σημαντικά βελτιωμένη απόδοση επεισοδιακής μνήμης σε συνδυασμό με βελτιωμένη κυκλοφορία βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως το οξυγόνο και η γλυκόζη σε σημαντικά μέρη του εγκεφάλου που υποστηρίζουν τη γνωστική λειτουργία, ειδικά την εδραίωση και την ανάκτηση της μνήμης.

Εμφάνισαν, επίσης, σημαντική μείωση στα επίπεδα της LDL χοληστερόλης, που είναι γνωστό ότι συμβάλλει στην αθηροσκλήρωση. Η κεντρική ιδέα είναι ότι τα cranberries μπορούν να βελτιώσουν την αγγειακή υγεία και εν μέρει να συμβάλλουν στη βελτίωση της αιμάτωσης του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας.

Η απόδειξη στους ανθρώπους ότι τα συμπληρώματα κράνμπερι μπορεί να βελτιώσουν τη γνωστική απόδοση και ο εντοπισμός ορισμένων από τους υπεύθυνους μηχανισμούς είναι ένα σημαντικό βήμα για αυτό το ερευνητικό πεδίο.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι πολύ ενθαρρυντικά, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι μια σχετικά σύντομη παρέμβαση κράνμπερι διάρκειας 3 μηνών ήταν σε θέση να επιφέρει σημαντικές βελτιώσεις στην μνήμη και τη νευρική λειτουργία.

Αυτό δημιουργεί μια σημαντική βάση για μελλοντική έρευνα στον τομέα των cranberries και της νευρολογικής υγείας”.

Πηγή: https://medicalxpress.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μύρτιλο: Θερμίδες, οφέλη και παρενέργειες

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά: Πώς λειτουργούν, ποια είναι τα πιο γνωστά και σε ποιες τροφές υπάρχουν

Μαύρα σταφύλια: Θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και 5 μοναδικά οφέλη υγείας

Μισή κούπα από αυτό το φρούτο μειώνει τον κίνδυνο άνοιας στους άνω των 50