Μεσογειακή δίαιτα: Ένας τρόπος ζωής με πολλά οφέλη

  • Iatropedia newsroom
δίαιτα
Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σας έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεστε τη λέξη «δίαιτα;»

Η λέξη «δίαιτα» προέρχεται από την ελληνική λέξη «διάτα», που σημαίνει τρόπος ζωής ή διαβίωσης.

Για τους Αρχαίους Έλληνες, «διάτα» σήμαινε επισκέψεις σε θεραπευτικούς ναούς, σάουνες, αίθουσες διαλογισμού και το πιο σημαντικό, απόλαυση μιας ποικιλίας φαγητών σε μια κοινωνική ατμόσφαιρα.

Αυτό το μοτίβο διατροφής και ζωής δημιούργησε το σχέδιο της Μεσογειακής Διατροφής: Μια ολιστική προσέγγιση της ζωής.

«Η Μεσογειακή Διατροφή είναι ένα χρήσιμο και ευχάριστο σχέδιο τρόπου ζωής που σας επιτρέπει να τρώτε πολλά από αυτά που είναι καλά για εσάς και να απολαύσετε λίγο από αυτά που δεν είναι περιστασιακά», αναφέρει η Amy Riolo, βραβευμένη σεφ.

«Η δίαιτα δεν αφορά απλώς το φαγητό που τρώτε», πρόσθεσε η Pam Fullenweider, διαιτολόγος που ειδικεύεται στη Μεσογειακή Διατροφή και διατροφολόγος.

«Είναι τα συστατικά του τρόπου ζωής της καθημερινής άσκησης και της κοινωνικοποίησης –η απόλαυση γευμάτων με άλλους– που την κάνει τόσο μοναδική» υποστηρίζει.

μεσογειακή διατροφή

Μεσογειακή Δίαιτα: Τρόπος ζωής, με οφέλη

Για χρόνια, η Μεσογειακή Διατροφή κατείχε την πρώτη ή τη δεύτερη θέση στην ετήσια κατάταξη «Best Diets» του U.S. News & World Report.

Ο Dr. Stefanos Kales, MD, γιατρός προληπτικής ιατρικής και καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, μελετά τον τρόπο ζωής εδώ και δεκαετίες.

Έχει επίσης προσωπική σχέση, εξηγώντας ότι η Ελληνίδα γιαγιά του ήταν η γέφυρα προς τη Μεσόγειο, ειδικά την Κρήτη.

«Όταν μεγάλωσα, ήμουν τυχερός που η γιαγιά μου, που είχε κλείσει τα 90 της χρόνια, περνούσε πολύ χρόνο μαζί μας. Πάντα χρησιμοποιούσε ελαιόλαδο, έβγαινε έξω και διάλεγε αυτά που ήταν ζιζάνια για οποιονδήποτε άλλο Αμερικανό. Στην πραγματικότητα, ήταν πολύτιμα χόρτα για καθάρισμα και προετοιμασία», υποστήριξε.

Σημείωσε ότι αργότερα, όταν ήταν φοιτητής, η αξία αυτής της σύνδεσης με το παρελθόν ενισχύθηκε ξανά και ξανά.

«Οι σπουδαίοι καθηγητές διατροφής υποστήριξαν ότι ο καλύτερος τρόπος για να μαγειρέψουν ήταν να μιμούνται αυτά που έλεγαν οι παππούδες», εξήγησε.

Ο Dr. Kales είπε ότι ο μεσογειακός τρόπος ζωής αναπτύχθηκε από ανάγκη.

Οι ελιές, που είναι «ιθαγενείς» στην περιοχή της Μεσογείου, δεν μπορούσαν να καταναλωθούν ωμές, έτσι οι άνθρωποι έμαθαν να τις καλλιεργούν και να τις προετοιμάζουν, συμπεριλαμβανομένης της συγκομιδής του ώριμου ή ημιώριμου καρπού και της μετατροπής τους σε λάδι.

Η διατροφή ήταν φυτική και βασιζόταν σε άγρια χόρτα, φρούτα και λαχανικά της εποχής τους, ψωμί από δημητριακά ολικής αλέσεως και σπιτικό κρασί.

Το κρέας και τα γαλακτοκομικά δεν καταναλώνονταν τακτικά. Ο τρόπος ζωής ήταν αγροτικός και οι άνθρωποι περπατούσαν έως και 10 χλμ. καθημερινά. Ξεκουράζονταν αρκετά το απόγευμα.

Η κοινωνική πτυχή ήταν και είναι ουσιαστική

«Η ενσωμάτωση της κοινωνικής πτυχής του φαγητού, η διασφάλιση ότι τρώτε όχι μόνο για να θρέψετε το σώμα σας, αλλά για να θρέψετε την ψυχή σας, έτσι ώστε να μην απολαμβάνετε απλώς το φαγητό, αλλά να τρώτε και να το απολαμβάνετε με άλλους, είναι το κλειδί στη Μεσογειακή Διατροφή», δήλωσε ο Dr. Rahaf Al Bochi, διαιτολόγος, διατροφολόγος.

Σε αντίθεση με πολλές δίαιτες «γρήγορης λύσης» που περιλαμβάνουν μια συγκεκριμένη λίστα τροφών ή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα γευμάτων που πρέπει να ακολουθήσετε για μια καθορισμένη χρονική περίοδο, ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι ο καταλληλότερος, επειδή δίνει έμφαση στη γεύση, την απόλαυση, τη σωματική δραστηριότητα και την κοινωνικοποίηση.

«Δεν εστιάζει μόνο στην απώλεια του βάρος ως αποτέλεσμα, αλλά στο πώς το φαγητό σας δίνει ενέργεια, σας βοηθά να νιώθετε πιο ζωντανοί και συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών», δήλωσε ο Dr. Al Bochi.

μεσογειακή διατροφή

Κατηγορίες τροφίμων

Οι βασικές κατηγορίες τροφίμων περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και ελαιόλαδο, μέτρια πρόσληψη ψαριών, λίγα γαλακτοκομικά, κρέατα και πουλερικά και μέτρια ποσότητα κρασιού με τα γεύματα.

«Εστιάστε στην ποιότητα και τη φρεσκάδα των συστατικών και στοχεύστε στην εποχή«, συμβουλεύει η Riolo. Τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι η πιο φρέσκια και προσιτή επιλογή και αυτό είναι απολύτως αποδεκτό.

Σκεφτείτε τον χρόνο και τον προϋπολογισμό σας και συγκρίνετέ τα με τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Είναι χρήσιμο να αποφασίσετε πότε θα  ετοιμάσετε φαγητό. Ο χρόνος κοινωνικοποίησης μπορεί επίσης να περιλαμβάνει το μαγείρεμα με άλλους ή την πρόσκληση φίλων για δείπνο.

Σκεφτείτε το σύνολο και όχι μόνο τα επιμέρους μέρη.

«Για να αποκομίσει πλήρως τα οφέλη για την υγεία και τη διατροφή, ο μεσογειακός τρόπος ζωής βασίζεται επίσης στη σωματική δραστηριότητα με έμφαση σε ό,τι είναι ευχάριστο, είτε είναι περπάτημα, κηπουρική, χορός, κολύμπι κ.λπ.», ανέφερε η Riolo.

Τέλος, εστιάστε στη γεύση όσο και στη διατροφή. «Πιστεύω ότι ο μεσογειακός τρόπος ζωής είναι μια γλώσσα αγάπης», είπε η Riolo. «Υπάρχει κάτι που λέμε στα ιταλικά: ότι το φαγητό που απολαμβάνουμε περισσότερο χωνεύεται καλύτερα».

Με πληροφορίες από: Webmd.com         

Φωτογραφίες: istock