Καφεΐνη για απώλεια βάρους: Τι λέει η επιστήμη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφεΐνη
Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η καφεΐνη σχετίζεται με την απώλεια βάρους.

Η καφεΐνη μπορεί να τονώσει το κεντρικό νευρικό σύστημα, παρέχοντας μια ώθηση ενέργειας στην οποία… βασίζονται πολλοί άνθρωποι κάθε πρωί.

Τα ενεργειακά ποτά, ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα περιέχουν όλα καφεΐνη. Αυτή η χημική ουσία λέγεται ότι επιταχύνει τον μεταβολισμό του σώματος, που σημαίνει ότι θα κάψετε περισσότερες θερμίδες. Ορισμένα στοιχεία έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να σχετίζεται με την απώλεια βάρους. Αλλά οι ερευνητές εξακολουθούν να προσπαθούν να κατανοήσουν τον μηχανισμό της.

Η δυνατότητα της καφεΐνης να επιταχύνει τον μεταβολισμό μπορεί να είναι ένας λόγος που συνδέεται με την απώλεια βάρους. Έχει επίσης διαφημιστεί ως κατασταλτικό της όρεξης και χρησιμοποιείται συχνά σε συμπληρώματα απώλειας βάρους.

“Για μερικούς ανθρώπους, μπορεί να αυξήσει τη συνολική τους παραγωγή θερμίδων. Αλλά ακόμα και τότε κατά κανόνα δεν είναι μια δραστική αλλαγή και δεν έχει σημαντικές επιπτώσεις στο βάρος τους ή στο ισοζύγιο θερμίδων τους για την ημέρα”, σύμφωνα με την δρ. Colleen Tewksbury, επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στη Σχολή Νοσηλευτικής του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Βοηθάει πραγματικά η καφεΐνη στην απώλεια βάρους;

Η έρευνα για την καφεΐνη προσφέρει μερικά ενδιαφέροντα ευρήματα. Αλλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η κατανάλωση καφέ θα οδηγούσε σε σημαντική απώλεια βάρους.

Τα ερευνητικά μοντέλα σε ζώα και οι βραχυπρόθεσμες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, σύμφωνα με τον δρ. Andrew Odegaard, αναπληρωτή καθηγητή επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

“Ορισμένες ενδιάμεσες δοκιμές για την κατανάλωση καφεΐνης έδειξαν εκπληκτική επίδραση στην μέτρια μείωση του σωματικού λίπους”, δήλωσε ο δρ. Odegaard.

Μια μικρή μελέτη από το 2020 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ κάθε μέρα -κατά τη διάρκεια 6 μηνών- έχασαν σωματικό λίπος σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν ένα ρόφημα χωρίς καφεΐνη. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι αυτή η απώλεια λίπους ήταν “μέτρια” και η ομάδα που έπινε καφέ είχε γενικά υψηλότερο σωματικό λίπος από την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

“Όσοι συνηθίζουν να πίνουν κανονικό καφέ (σ.σ. χωρίς ζάχαρη και άλλα πρόσθετα) δεν θα πρέπει να περιμένουν θαυματουργές αλλαγές στο σωματικό βάρος απλά και μόνο λόγω της καφεΐνης”, δήλωσε ο Odegaard, του οποίου η έρευνα επικεντρώνεται στην παχυσαρκία και τη διατροφική πρόσληψη.

Μια άλλη πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η γενετική προδιάθεση για πιο αργό μεταβολισμό της καφεΐνης -και ως αποτέλεσμα υψηλότερες ποσότητες καφεΐνης στο αίμα- συσχετίστηκε με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), λιπώδη μάζα και κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Διαβάστε επίσης: Ποσοστό λίπους στο σώμα: Υπολογίστε ΕΔΩ το δικό σας – Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Η δρ. Tewksbury, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση της παχυσαρκίας ενηλίκων, είπε ότι οι επιστήμονες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτό το είδος μελέτης για να καταλάβουν το γιατί οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στην καφεΐνη διαφορετικά. Αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ενιαίες συστάσεις-οδηγίες στον γενικό πληθυσμό, καθώς οι άνθρωποι δεν κάνουν γενετικές εξετάσεις για να προσδιορίσουν εάν έχουν το γονίδιο που τους προδιαθέτει σε πιο αργό μεταβολισμό της καφεΐνης.

Ενισχύει η καφεΐνη την απόδοση κατά την σωματική άσκηση;

Εκτός από την απώλεια βάρους, η καφεΐνη έχει επίσης προωθηθεί ως ενισχυτικό σωματικής απόδοσης. Πολλά ποτά πριν την προπόνηση περιέχουν καφεΐνη και υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που το υποστηρίζουν.

Μια ανασκόπηση του 2019, που δημοσιεύτηκε στο British Journal of Sports Medicine, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν οφέλη από την λήψη καφεΐνης για την ενίσχυση της μυϊκής αντοχής, της μυϊκής δύναμης, της αναερόβιας δύναμης και της αερόβιας αντοχής. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες μελέτες, ειδικά επειδή τα ευρήματα “ισχύουν κυρίως για άνδρες και νεαρά άτομα”.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής (International Society of Sports Nutrition – ISSN), η λήψη 3–6 mg καφεΐνης ανά κιλό (kg) σωματικής μάζας μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και η καλύτερη στιγμή για λήψη καφεΐνης εξαρτάται από την μορφή του συμπληρώματος. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους συντάκτες της δήλωσης της ISSN επισήμαναν σύγκρουση συμφερόντων, επειδή είναι και επιστημονικοί σύμβουλοι για ορισμένες μάρκες αθλητικών συμπληρωμάτων.

“Υπάρχουν καλές ενδείξεις ότι η καφεΐνη μπορεί να αυξήσει την απόδοση της άσκησης σε πολλούς ανθρώπους υπό ορισμένες συνθήκες”, δήλωσε η δρ. Cindy Fitch, αναπληρώτρια κοσμήτωρ έρευνας και διατροφής για το University Extension της Δυτικής Βιρτζίνια.

Ωστόσο, είπε, ότι διάφοροι παράγοντες, όπως η ώρα που παίρνετε την καφεΐνη, η ποσότητα που καταναλώνετε, η γενετική σύνθεση και το είδος της άσκησης που κάνετε, θα μπορούσαν όλα να επηρεάσουν τον τρόπο που το σώμα σας αντιδρά στο συμπλήρωμα.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι παρενέργειες θα νιώσετε αν πιείτε πολύ καφεΐνη

Καφές με λεμόνι για αδυνάτισμα: Τι ισχύει

Επηρεάζει ο καφές την κολπική μαρμαρυγή;

Διαβήτης τύπου 2: Ποια είδη καφέ μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο

φωτό: iStock