Τι παρενέργειες θα νιώσετε αν πιείτε πολύ καφεΐνη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφεΐνη
Ο καφές και το τσάι είναι απίστευτα υγιεινά ροφήματα. Αλλά οι ποσότητες παίζουν σημαντικό ρόλο.

Τα περισσότερα είδη περιέχουν καφεΐνη, μια ουσία που μπορεί να ενισχύσει τη διάθεση, τον μεταβολισμό και την πνευματική και σωματική απόδοση.

Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι είναι ασφαλής για τους περισσότερους, όταν καταναλώνεται σε χαμηλές έως μέτριες ποσότητες. Ωστόσο, οι υψηλές δόσεις καφεΐνης μπορεί να έχουν δυσάρεστες έως και επικίνδυνες παρενέργειες.

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα γονίδιά μας έχουν μεγάλη επιρροή στην ανοχή του καθενός σε αυτή. Μερικοί μπορούν να καταναλώνουν πολύ περισσότερη καφεΐνη από άλλους χωρίς να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, τα άτομα που δεν είναι συνηθισμένα στην καφεΐνη μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα ακόμα και μετά μια μέτρια κατανάλωση αυτής.

Οι 9 βασικές παρενέργειες αν καταναλώσετε υπερβολική καφεΐνη

1. Άγχος

Αν και χαμηλές έως μέτριες δόσεις καφεΐνης μπορούν να αυξήσουν την εγρήγορση, οι μεγαλύτερες ποσότητες μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος ή νευρικότητα.

2. Αϋπνία

Η καφεΐνη μπορεί να σας βοηθήσει να μείνετε ξύπνιοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου σας. Κόψτε την κατανάλωση καφεΐνης από νωρίς το απόγευμα για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου.

3. Πεπτικά προβλήματα

Αν και μικρές έως μέτριες ποσότητες καφέ μπορούν να βελτιώσουν την κινητικότητα του εντέρου, μεγαλύτερες δόσεις μπορεί να οδηγήσουν σε χαλαρά κόπρανα ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Η μείωση της κατανάλωσης καφέ ή η μετάβαση στο τσάι μπορεί να είναι ευεργετική σε τέτοιες περιπτώσεις.

4. Ραβδομυόλυση

Κάποιοι μπορεί να αναπτύξουν ραβδομυόλυση, αφού καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες καφεΐνης. Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κατάσταση κατά την οποία κατεστραμμένες μυϊκές ίνες εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος, οδηγώντας σε νεφρική ανεπάρκεια και άλλα προβλήματα. Περιορίστε την καφεΐνη στα 250 mg την ημέρα εάν δεν είστε βέβαιοι για την ανοχή σας σε αυτήν.

5. Εθισμός

Το να μην πιείτε καφέ για αρκετές ώρες μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογικά ή σωματικά συμπτώματα στέρησης, για όσους συνηθίζουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.

6. Υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι πολλοί καφέδες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση. Αλλά αυτό το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μόνο προσωρινό, επομένως είναι καλύτερο να παρακολουθείτε την απόκρισή σας.

7. Γρήγορος καρδιακός ρυθμός

Μεγάλες δόσεις καφεΐνης μπορεί να αυξήσουν τον καρδιακό ρυθμό σε μερικούς ανθρώπους. Αυτή η παρενέργεια διαφέρει πολύ από άτομο σε άτομο. Εάν το αισθάνεστε, είναι σώφρον να μειώσετε τους καφέδες που πίνετε.

8. Κόπωση

Αν και η καφεΐνη παρέχει ενέργεια, μπορεί έμμεσα να οδηγήσει σε κόπωση όταν εξαφανιστούν τα αποτελέσματά της. Στοχεύστε σε μέτρια κατανάλωση καφεΐνης για να ελαχιστοποιήσετε την παρενέργεια αυτή.

9. Συχνή και επείγουσα ανάγκη για ούρηση

Η πολύ καφεΐνη έχει συνδεθεί σε αρκετές μελέτες με αυξημένη κι επείγουσα ανάγκη ούρησης. Η μείωση της πρόσληψης μπορεί να βελτιώσει αυτά τα συμπτώματα.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καφές με λεμόνι για αδυνάτισμα: Τι ισχύει

Επηρεάζει ο καφές την κολπική μαρμαρυγή;

Διαβήτης τύπου 2: Ποια είδη καφέ μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο

Πόση καφεΐνη έχει το ένα φλιτζάνι από κάθε είδος καφέ: Πόσο είναι το όριο ανά ημέρα

φωτό: iStock