Διαβήτης τύπου 2: Ποια είδη καφέ μειώνουν περισσότερο τον κίνδυνο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καφές
Νέα μελέτη μέτρησε διάφορες ορμόνες και φλεγμονώδεις δείκτες σε όσους πίνουν καφέ.

Η κατανάλωση καφέ κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Clinical Nutrition, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον φλιτζανιού καφέ κάθε μέρα συνδέεται με 4-6% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Προηγούμενες έρευνες έχουν συσχετίσει τον καφέ με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά οι μηχανισμοί πίσω από τις επιπτώσεις του ροφήματος δεν έχουν γίνει καλά κατανοητοί.

Η νέα μελέτη, η οποία μέτρησε διάφορες ορμόνες και φλεγμονώδεις δείκτες σε όσους πίνουν καφέ, υποδηλώνει ότι ο καφές μπορεί να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα μαζί με την μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη, με σημαντική επίδραση στις ορμόνες, όπως η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη.

Σύμφωνα με τη δρ. Marilyn Tan, ενδοκρινολόγο και επικεφαλής της ενδοκρινικής κλινικής του Στάνφορντ, η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει την αντίσταση στην ινσουλίνη και επομένως τον κίνδυνο διαβήτη. Η δρ. Tan δεν συμμετείχε στην μελέτη.

“Η πρόταση ότι ο καφές μειώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες είναι χρήσιμη για την αποσαφήνιση του μηχανισμού με τον οποίο ο καφές μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και κατ’ επέκταση στο σάκχαρο του αίματος”, είπε η δρ. Tan.

Ο καφές μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα δεδομένα υγείας 152.479 ατόμων από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου και τη Μελέτη του Ρότερνταμ.

Σε βάθος 13 ετών παρατήρησης, εξέτασαν πόσο καφέ έπιναν καθημερινά (από 0 έως περίπου 6 φλιτζάνια) μαζί με τη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Η ομάδα αξιολόγησε επίσης μετρήσεις αντίστασης στην ινσουλίνη και συγκεντρώσεις φλεγμονωδών δεικτών, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), της λεπτίνης και της αδιπονεκτίνης, μέσω δειγμάτων αίματος νηστείας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός επιπλέον φλιτζανιού καφέ κάθε μέρα συσχετίστηκε με 4-6% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη.

Η υψηλότερη κατανάλωση καφέ συσχετίστηκε με χαμηλότερα επίπεδα CRP και λεπτίνης, προφλεγμονώδεις δείκτες και υψηλότερα επίπεδα συγκέντρωσης ιντερλευκίνης-13 και αδιπονεκτίνης, που έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα.

Η αδιπονεκτίνη έχει μια ευαισθητοποιητική δράση στην ινσουλίνη, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Οι ερευνητές υποπτεύονται ότι ο καφές μειώνει τους φλεγμονώδεις βιοδείκτες, που είναι γνωστό ότι αυξάνονται όταν υπάρχει φλεγμονή στο σώμα, όπως συμβαίνει με τον διαβήτη τύπου 2.

Καφές φίλτρου και καφές εσπρέσο τα είδη με τα μεγαλύτερη οφέλη

Οι ερευνητές πιστεύουν επίσης ότι το είδος του καφέ έχει σημασία: ο φιλτραρισμένος ή ο καφές εσπρέσο συσχετίστηκε με την μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

Τα ευρήματα συμφωνούν με προηγούμενες έρευνες που έχουν εντοπίσει μια συσχέτιση μεταξύ υψηλότερων επιπέδων πρόσληψης καφέ και χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη τύπου 2 σε διαφορετικούς πληθυσμούς, λέει ο δρ. Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Απολαύστε τον καφέ σας, αλλά μην βασίζεστε σε αυτόν

Η δρ. Tan λέει ότι τα άτομα με διαβήτη και τα άτομα που κινδυνεύουν για την πάθηση θα πρέπει να αισθάνονται άνετα πίνοντας καφέ φίλτρου ή εσπρέσο, ωστόσο, δεν θα το… συνταγογραφούσε κιόλας ως μέτρο προστασίας.

“Υπάρχουν άλλα μέτρα που έχουν μελετηθεί καλύτερα για την μείωση του κινδύνου διαβήτη, του καρδιαγγειακού κινδύνου, του βάρους και της συνολικής υγείας”, είπε η δρ. Tan.

Για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη, η ίδια προτείνει:

  • περισσότερη σωματική δραστηριότητα
  • περιορισμό της καθιστικής ζωής
  • αποφυγή καπνίσματος και αλκοόλ
  • ισορροπημένη διατροφή
  • αποφυγή ορισμένων φαρμάκων που μπορούν να αυξήσουν την υπεργλυκαιμία (πάντα σε συμφωνία με τον γιατρό σας)

Παροτρύνει επίσης τους ανθρώπους να προσέχουν τον τύπο του καφέ που πίνουν.

“Θα υπενθυμίσω επίσης στους ασθενείς ότι η μελέτη σημείωσε τα περισσότερα οφέλη από τον φιλτραρισμένο καφέ ή τον καφέ εσπρέσο και όχι από τα ροφήματα καφέ που μπορεί να περιέχουν πολύ υψηλές ποσότητες ζάχαρης και λίπους”, είπε η δρ. Tan.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς ο καφές προστατεύει από τις ασθένειες του ήπατος

Πώς ο καφές μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή νόσο: Προσοχή πώς τον φτιάχνετε!

Καφές: Επηρεάζει τη φυσική δραστηριότητα, τον ύπνο και την καρδιά, δείχνει νέα έρευνα

Καφές με άδειο στομάχι το πρωί: Τι επισημαίνουν οι ειδικοί

φωτό: iStock