Η #1 διατροφική συνήθεια για να μην βγάλετε πέτρες στα νεφρά, σύμφωνα με νέα έρευνα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέτρες στα νεφρά
Σύμφωνα με τους ειδικούς το να μην πίνετε αρκετό νερό, ή με το να τρώτε πολλές τροφές με ζάχαρη, αλάτι, ή φρουκτόζη μπορεί να προκαλέσει πέτρες στα νεφρά. Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί επίσης να οδηγήσει στον πιο κοινό τύπο πέτρας στα νεφρά, το οξαλικό ασβέστιο.

Επομένως, είναι σημαντικό να αναπτύξετε διατροφικές συνήθειες που βοηθούν στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για πέτρες στα νεφρά.

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings, οι πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο διατροφές μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της επανεμφάνισης λιθών στα νεφρά.

Για την έρευνα, 411 άτομα με ιστορικό λιθών στα νεφρά παρατηρήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2009 έως τις 31 Αυγούστου 2018. Όλοι έλαβαν ένα ερωτηματολόγιο που συνέκρινε τι κατανάλωναν στη διατροφή τους, που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι όσοι έτρωγαν λιγότερο ασβέστιο, κάλιο, καφεΐνη και φυτικά άλατα στη διατροφή τους, καθώς και όσοι έπιναν λιγότερο νερό, είχαν υψηλότερες πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά.

“Είναι ευρέως γνωστό ότι οι πλούσιες σε ασβέστιο και κάλιο δίαιτες είναι απαραίτητες για επαρκή υγεία”, λέει η διατροφολόγος Amy Goodson, συγγραφέας του The Sports Nutrition Playbook. “Μάλιστα, αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι δύο από τα τέσσερα που πολλοί έχουν έλλειψη (ασβέστιο, βιταμίνη D, κάλιο και φυτικές ίνες). Αυτό σημαίνει ότι δεν καταναλώνουν αρκετά από αυτά και πρέπει να τρώνε περισσότερο”.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών, καθώς και για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας καθώς μεγαλώνετε. Το κάλιο είναι ένας σημαντικός ηλεκτρολύτης και είναι απαραίτητος για τη σωστή συστολή των μυών. Το κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Η χαμηλή πρόσληψη και των δύο αυτών θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, ενισχύοντας το επιχείρημα ότι πρέπει να καταναλώνονται περισσότερα από αυτά τα θρεπτικά συστατικά”, λέει η Goodson.

Η Goodson επισημαίνει ότι η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά τρόφιμα, όπως γάλα, τυρί και γιαούρτι. Επιπλέον, το γάλα και το γιαούρτι έχουν υψηλή περιεκτικότητα και σε κάλιο. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο περιλαμβάνουν πατάτες, γλυκοπατάτες, μπανάνες, φράουλες, αβοκάντο και φασόλια.

Επιπλέον, η Goodson προτείνει πολλοί είναι μονίμως αφυδατωμένοι χωρίς καν να το ξέρουν. Αυτό μπορεί να τους θέσει σε κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά, ειδικά εάν είναι επιρρεπείς σε αυτές.

“Η κατανάλωση νερού και άλλων υγρών με λίγες θερμίδες είναι απαραίτητη για τη βέλτιστη υγεία και πολλές διαδικασίες στο σώμα. Αναρωτιέστε αν είστε ενυδατωμένοι; Κοιτάξτε το χρώμα των ούρων σας: ο στόχος είναι να έχουν ανοιχτό κίτρινο χρώμα και να είναι διαφανή. Εάν το χρώμα είναι σαν χυμός μήλου, ή πιο σκούρο, είστε αφυδατωμένοι», λέει η ίδια.

Η Goodson επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη κάτι ακόμη: “Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η μελέτη ΔΕΝ έδειξε αιτία και αποτέλεσμα. Ήταν μια μελέτη παρατήρησης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό σημαίνει ότι διάφορες συνήθειες μπορεί να συνδέονται και να κάνουν κάποιους πιο πιθανό να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, τα διατροφικά πρότυπα αξιολογήθηκαν με ερωτηματολόγια συχνότητας τροφής, τα οποία δεν είναι η πιο ακριβής αξιολόγηση”.

Πηγές: https://www.kidney.org, https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτρες στις αμυγδαλές: Τι είναι, αίτια, συμπτώματα και αντιμετώπιση

Πέτρες στη χολή: Αυτός ο κίνδυνος απειλεί τους ασθενείς το καλοκαίρι