Διαλειμματική δίαιτα: Πώς ξέρεις αν είναι κατάλληλη για σένα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαλειμματική δίαιτα
Η διαλειμματική δίαιτα δεν περιορίζει το τι μπορείτε να φάτε παρά μόνο το πότε μπορείτε να φάτε.

Η διαλειμματική δίαιτα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή διατροφικά πρότυπα διατροφής των τελευταίων χρόνων, παρόλο που τα μακροπρόθεσμα οφέλη της είναι ακόμα άγνωστα.

Είναι μια μέθοδος περιορισμού των θερμίδων που βασίζεται στο χρονοδιάγραμμα. Σε αντίθεση με άλλα πρότυπα διατροφής, η διαλειμματική δίαιτα βασίζεται στο πότε τρώτε και όχι στο τι τρώτε.

Αυτό το διατροφικό μοτίβο έχει γίνει πιο mainstream καθώς πολλές διασημότητες το συνιστούν, δήλωσε η Caroline Susie, διαιτολόγος και εκπρόσωπος της αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας.

Όμως η έρευνα για τη διαλειμματική δίαιτα είναι μικτή. Κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία να χάσουν βάρος, ενώ μια άλλες ότι δεν είχε σημαντική επίδραση σε αυτόν τον σκοπό.

Οι περισσότερες από τις υπάρχουσες μελέτες που υποστηρίζουν αυτό το διατροφικό μοτίβο διεξήχθησαν σε ζώα, ενώ οι λίγες μελέτες που αφορούσαν ανθρώπους ήταν σύντομες και συχνά περιλαμβάνουν μικρό μέγεθος δείγματος.

Διαλειμματική δίαιτα: Ποια είναι τα διαφορετικά πλάνα που μπορείτε να ακολουθήσετε

Υπάρχουν τρία κύρια προγράμματα για να κάνετε διαλειμματική δίαιτα:

  1. Νηστεία μέρα-παρά-μέρα: Εναλλαγή μεταξύ των ημερών φαγητού και των ημερών νηστείας. Τις ημέρες της νηστείας, δεν επιτρέπεται να καταναλώνετε θερμίδες εκτός από νερό, σκέτο καφέ και τσάι. Τις μέρες που δεν νηστεύετε, μπορείτε να φάτε ό,τι θέλετε.
  2. Τροποποιημένη νηστεία: Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό, όπως η νηστεία δύο ημέρες την εβδομάδα και κανονική διατροφή για τις υπόλοιπες πέντε ημέρες (δίαιτα 5:2), ο περιορισμός των θερμίδων σε ένα ορισμένο ποσοστό της κανονικής πρόσληψης τις ημέρες νηστείας ή ο περιορισμός θερμίδων σε έναν ορισμένο αριθμό (π.χ. 500 θερμίδες) τις ημέρες της νηστείας.
  3. Ημερήσια χρονικά περιορισμένη νηστεία: Αυτό σημαίνει νηστεία για έναν καθορισμένο αριθμό ωρών, που μπορεί να ποικίλλει από 8 έως 12 ώρες την ημέρα. Πολλοί προσπαθούν να συμπεριλάβουν τον χρόνο ύπνου στη νηστεία τους για να κάνουν το όλο πλάνο πιο διαχειρίσιμο.

Είναι ασφαλής η διαλειμματική δίαιτα;

Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι ασφαλής. Η διαλειμματική δίαιτα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους, αλλά πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο που την εφαρμόζουν, είπε η Sharon Smalling, κλινική διαιτολόγος στο νοσοκομείο Memorial Hermann του Τέξας.

Αν και η διαλειμματική δίαιτα δεν περιορίζει τις επιλογές τροφίμων, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τη συνολική ποιότητα της διατροφής σας.

“Αν δεν αλλάξετε τις διατροφικές σας επιλογές, πραγματικά δεν θα έχει καμία διαφορά”, είπε η Smalling.

Τα άτομα με ορισμένες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους πριν δοκιμάσουν κάποιο διατροφικό πλάνο. Για τα άτομα που χρησιμοποιούν ινσουλίνη, η νηστεία μπορεί να οδηγήσει σε υπογλυκαιμία, μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν πολύ χαμηλά.

Σύμφωνα με την Susie, η διαλειμματική δίαιτα δεν συνιστάται για τα παιδιά και για τις γυναίκες άτομα που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Ορισμένοι ειδικοί είναι επίσης προσεκτικοί σχετικά με τα προγράμματα νηστείας που εναλλάσσονται και τροποποιούνται, επειδή θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη συγκέντρωση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας ή ταλαιπωρία πείνας.

Προς το παρόν, είπε η Smalling, χρειάζεται να γίνει πολύ περισσότερη μακροπρόθεσμη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα οφέλη αυτού του διατροφικού μοτίβου.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι η δίαιτα του καρπουζιού: Είναι ασφαλής;

Δίαιτα του γκρέιπφρουτ: Πώς γίνεται – Τι ρόλο παίζει στον υποθυρεοειδισμό

Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Πώς γίνεται – Τι προσφέρει

Δίαιτα keto: Υπολογίστε ΕΔΩ υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος ανάλογα με ύψος, ηλικία και στόχο βάρους

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν