Αντιφλεγμονώδης δίαιτα: Πώς γίνεται – Τι προσφέρει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιφλεγμονώδης δίαιτα
Γίνεται να καταπολεμηθεί η φλεγμονή προσαρμόζοντας απλά τη διατροφή σας;

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου ασθενειών, που σχετίζονται με χρόνιες φλεγμονές, όπως καρδιακές παθήσεις, αρθρίτιδα και διαβήτης.

Η οξεία φλεγμονή συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επεμβαίνει μετά από μια πληγή ή ιογενή λοίμωξη και μπορεί να προκαλέσει πόνο και πρήξιμο για μερικές ημέρες μέχρι να επουλωθεί το πρόβλημα. Αλλά η χρόνια φλεγμονή αναπτύσσεται με τα χρόνια και δεν είναι πάντα εύκολο να εντοπιστεί.

Ο δρ. Frank Hu, καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health, υποστηρίζει ότι η μακροχρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση, η παχυσαρκία, ο καθιστικός τρόπος ζωής και η ανθυγιεινή διατροφή συμβάλουν στη χρόνια φλεγμονή.

“Είναι σαν να σιγοκαίει κανείς τις αρτηρίες του, αντί να τους βάζει μια μεγάλη φωτιά”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε μια μελέτη του 2020 με επικεφαλής τον δρ. Hu, διαπιστώθηκε ότι οι δίαιτες, που “ευνοούσαν” την ανάπτυξη φλεγμονής, συσχετίστηκαν με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Όταν τρώτε περισσότερες αντιφλεγμονώδεις τροφές, όπως σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και σολομό, ενώ ταυτόχρονα περιορίζετε τις τροφές όπως το κόκκινο κρέας και τα τηγανητά, μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Τι περιλαμβάνει μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα

Σε αντίθεση με τη δίαιτα DASH ή άλλα δομημένα διατροφικά πρότυπα, μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα δεν συνοδεύεται από κάποιο σύνολο κανόνων που πρέπει να ακολουθήσετε.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

Αντιθέτως, τροφές που “ευνοούν” την ανάπτυξη φλεγμονής είναι, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • κρέατα οργάνων
  • κόκκινο κρέας
  • επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (π.χ. λευκό ψωμί και αρτοσκευάσματα)
  • τηγανητά τρόφιμα
  • αναψυκτικά

«Τα τρόφιμα που επιλέγουμε να τρώμε μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν είτε στην καταστολή της φλεγμονής είτε στην… αναζωπύρωσή της», λέει η διατροφολόγος Melissa Ann Prest, της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας με έδρα το Σικάγο στις ΗΠΑ.

Η Perst υποστηρίζει ότι μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως το τόφου και τα όσπρια, παρά ζωικές πρωτεΐνες. Και το κόκκινο κρέας πρέπει να αποτελεί περιστασιακό γεύμα λίγες μόνο φορές τον μήνα.

Ο καφές και μια μέτρια ποσότητα κόκκινου κρασιού πιστεύεται επίσης ότι είναι αντιφλεγμονώδη, επειδή περιέχουν πολυφαινόλες, μια ομάδα αντιοξειδωτικών ενώσεων που προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες. Οι πολυφαινόλες βρίσκονται σε πολλές από τις άλλες φυτικές τροφές μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας.

Σύμφωνα με τον δρ. Hu δεν είναι ακόμα πλήρως κατανοητοί οι βιολογικοί μηχανισμοί μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας. Ωστόσο, τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πολυφαινόλες μπορούν να μειώσουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο πιστεύεται ότι βλάπτει τα κύτταρα, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια, συμβάλλοντας επομένως στη φλεγμονή.

Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί επίσης να λειτουργήσει βελτιώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή προάγοντας ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου, πρόσθεσε ο δρ. Hu.

“Δεν έχουμε ακόμη την πλήρη εικόνα για το ευρύ φάσμα μεταβολικών οδών μέσω των οποίων οι υγιεινές τροφές μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Είναι σαν ένα μεγάλο παζλ και έχουμε μόνο μερικά από τα κομμάτια του”, σχολίασε ο δρ. Hu.

Η αντιφλεγμονώδης δίαιτα από μόνη της δεν λύνει τα πάντα

Για να αξιοποιήσετε στο έπακρο μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα, οι ειδικοί λένε ότι πρέπει να ενσωματώσετε και ορισμένες πρακτικές υγιεινού τρόπου ζωής.

«Δεν υπάρχει κάποια… σούπερ αντιφλεγμονώδης τροφή ή θρεπτική ουσία που μπορείτε απλά να πάρετε και μετά να μην ανησυχείτε για οτιδήποτε άλλο στη διατροφή σας. Πρέπει να είναι μια ολιστική προσέγγιση και όχι μια… μαγική προσέγγιση», είπε ο δρ. Hu.

Ο καλός ύπνος, η μείωση του στρες, η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, το να μην καπνίζετε και να κάνετε τουλάχιστον 20 λεπτά μέτριας άσκησης κάθε μέρα, όλα μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χρόνιας φλεγμονής.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το αντιφλεγμονώδες διατροφικό μοτίβο δεν πρέπει να θεωρείται ως “θεραπεία” για χρόνιες ασθένειες ή αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο διαβήτης τύπου 1 και η αρθρίτιδα.

“Κάποιοι έχουν απλά χρόνιες ασθένειες που μπορεί να σχετίζονται ή και να μην σχετίζονται με τη διατροφή του”, είπε η Perst. Ωστόσο, πρόσθεσε, η κατανάλωση περισσότερων φυτικών, αντιφλεγμονωδών τροφών μπορεί να μειώσει ορισμένες από τις φλεγμονές και τα συμπτώματα για άτομα με αυτοάνοσες ασθένειες.

Πηγές: https://www.verywellhealth.com, https://www.health.harvard.edu

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άνοια: Αυτή η διατροφή είναι σωτήρια για το μυαλό, σύμφωνα με έρευνα σε χιλιάδες άτομα

Cordyceps: Οι δολοφονικοί μύκητες του «The Last of Us» είναι πραγματικοί και έχουν πιθανά οφέλη για την υγεία!

Γιατί το καστανό ρύζι είναι τόσο υγιεινό: Βρήκαν το βασικό συστατικό για τον διατροφικό του πλούτο

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη δεν είναι απαραίτητα πιο υγιεινά: Τι ανέδειξε νέα έρευνα

φωτό: iStock