Διαλειμματική δίαιτα: Αλλάζει τα δεδομένα νέα έρευνα – Δείτε τι λένε για την διαδεδομένη δίαιτα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
διαλειμματική δίαιτα
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα αμφισβητεί την δημοφιλή πεποίθηση ότι οι δίαιτες διαλείπουσας νηστείας, όπως η εναλλάξ ημερήσια νηστεία ή η δίαιτα 5:2 είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χάσετε βάρος.

Τα τελευταία χρόνια, η διαλειμματική δίαιτα έχει εξαπλωθεί και πολλοί λένε ότι καταφέρνουν να χάσουν αρκετά κιλά. Η δημοφιλία της ενισχύεται από το γεγονός ότι διάφορα ευρέως γνωστά και προβεβλημένα πρόσωπα (συνήθως της showbiz) δηλώνουν θαυμαστές αυτού του είδους δίαιτας.

Ωστόσο, τα στοιχεία μέχρι σήμερα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της νηστείας σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές δίαιτες που στοχεύουν στην μείωση της πρόσληψης θερμίδων κατά τη διάρκεια μιας ολόκληρης εβδομάδας είναι περιορισμένα.

Στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine δημοσιεύθηκε μια νέα μελέτη από μια ομάδα φυσιολόγων στο Πανεπιστήμιο του Bath. Και εγείρει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την ιδιαιτερότητα και αποτελεσματικότητα που έχει η διαλειμματική δίαιτα μέσω της επαναληπτικής νηστείας.

Με ίδια θερμιδική πρόσληψη η διαλειμματική δίαιτα ήταν λιγότερη αποτελεσματική από την παραδοσιακή

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα έχασαν λιγότερο βάρος με την διαλειμματική δίαιτα σε σύγκριση με εκείνους που ακολουθούσαν μια παραδοσιακή δίαιτα, ακόμα και όταν η συνολική πρόσληψη θερμίδων ήταν η ίδια.

Η έρευνα, που διοργανώθηκε από το Κέντρο Διατροφής, Άσκησης & Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου του Bath, διέκρινε τους συμμετέχοντες τρεις ομάδες:

  1. Η ομάδα #1 ακολούθησε διαλειμματική δίαιτα με νηστεία ημέρα-παρά-ημέρα, όπου μετά από μια ημέρα νηστείας, την επόμενη μέρα έτρωγαν 50% περισσότερο από το συνηθισμένο.
  2. Η ομάδα #2 μείωσε τις θερμίδες σε όλα τα γεύματα κάθε μέρα κατά 25%.
  3. Η ομάδα #3 έκανε διαλειμματική δίαιτα με ίδιο τρόπο με την ομάδα #1 αλλά μετά από μέρα νηστείας ακολουθούσε ημέρα που έτρωγαν 100% περισσότερο από το συνηθισμένο.

Οι συμμετέχοντες και στις τρεις ομάδες κατανάλωναν περίπου 2000-2500 θερμίδες ημερησίως κατά μέσο όρο στην αρχή της μελέτης. Αυτό είναι άλλωστε και το κλασικό πλαίσιο μιας ισορροπημένης δίαιτας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι:

  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα #2 έχασαν κατά μέσο όρο 1,9 κιλά σε μόλις τρεις εβδομάδες. Μετέπειτα έλεγχοι έδειξαν ότι αυτή η απώλεια βάρους οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μείωση του σωματικό λίπος.
  • Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα #1 έχασαν σχεδόν το ίδιο σωματικό βάρος (1,6 kg), αλλά μόνο το ήμισυ αυτής της απώλειας βάρους ήταν από απώλεια σωματικού λίπους με το υπόλοιπο να είναι από μυϊκή μάζα.
  • Οι συμμετέχοντες στην ομάδα #3 δεν έκανε ουσιαστικά καύσεις από αποθέματα λίπους στο σώμα και επομένως η απώλεια βάρους ήταν αμελητέα.

Ο καθηγητής James Betts, Διευθυντής του Κέντρου Διατροφής, Άσκησης και Μεταβολισμού στο Πανεπιστήμιο του Bath, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας εξηγεί: “Πολλοί πιστεύουν ότι η διαλειμματική δίαιτα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για την απώλεια βάρους ή ότι έχουν ιδιαίτερα οφέλη για την μεταβολική υγεία, ακόμα και χωρίς απώλεια βάρους. Αλλά η διαλειμματική δίαιτα δεν είναι κάποια μαγική δίαιτα και τα ευρήματα του πειράματός μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για στις μεθόδους νηστείας σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές, τυπικές δίαιτες. Μάλιστα, οι παρατεταμένες περίοδοι νηστείας δυσκολεύουν τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας, τα οποία είναι γνωστό ότι είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την μακροχρόνια υγεία”.

Η έρευνα επικεντρώθηκε σε συμμετέχοντες που θεωρούνται “αδύνατοι” (είχαν Δείκτη Μάζας Σώματος 20-25).

Πηγή: https://scitechdaily.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διαλειμματική δίαιτα: Τι είδος είναι η Δίαιτα του Πολεμιστή και πώς γίνεται

Δείκτης Μάζας Σώματος: Τι πρέπει να καταλάβεις για την υγεία σε σχέση με το σωματικό βάρος

Δίαιτα: Γιατί να κάνετε διαλείμματα δύο εβδομάδων

Η διαλειμματική νηστεία βοηθάει στην απώλεια βάρους – Η δίαιτα 16:8