Διαίτες χαμηλές σε υδατάνθρακες: Πότε βοηθούν και πότε όχι

  • Iatropedia newsroom
Δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες
Το βάρος που ξαναπαίρνει κάποιος μετά από κάποιο διάστημα εξαρτάται από τη φύση και την ποιότητα της χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής που κάνει

Για τους ανθρώπους που ελπίζουν να κρατήσουν μακριά τα κιλά με μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες, μία νέα μελέτη από ερευνητές του Harvard T.H. Chan’s School of Public Health (HSPH) στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης μπορεί να βοηθήσει.

Η μελέτη διαπιστώνει ότι το βάρος που ξαναπαίρνει κάποιος μετά από κάποιο διάστημα εξαρτάται από τη φύση και την ποιότητα της χαμηλής σε υδατάνθρακες διατροφής που κάνει.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που χάνουν κιλά ακολουθώντας μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, ξαναπαίρνουν περισσότερο από το μισό βάρος που έχασαν μέσα σε δύο χρόνια και σχεδόν όλο σε πέντε χρόνια.

Ωστόσο, οι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες οι οποίες, όμως, δίνουν έμφαση σε πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες υψηλής ποιότητας από δημητριακά ολικής άλεσης και άλλες υγιεινές τροφές φυτικής προέλευσης, είναι πιθανό να ξαναπάρουν το λιγότερο βάρος.

Αντίθετα, οι άνθρωποι που καταναλώνουν περισσότερες πρωτεΐνες και λίπη ζωικής προέλευσης, καθώς και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, είχαν μεγαλύτερες πιθανότητες να ξαναπάρουν βάρος.

Τα συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε δεδομένα από τρεις εκτεταμένες μελέτες στις ΗΠΑ, τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας (NHS) και τη Μελέτη Νοσηλευτών Υγείας II (NHSII) και τη Μελέτη παρακολούθησης επαγγελματιών υγείας (HPFS). Οι μελέτες κάλυψαν συνολικά μια χρονική περίοδο από το 1986 έως το 2018, με συνολικά 123.332 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία τους ήταν 45 και το 83% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Όπως προέκυψε, το «κλειδί» για μια επιτυχημένη στρατηγική διατήρησης βάρους είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα.

Όταν οι χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες δίνουν έμφαση στην ποιότητα και στα τρόφιμα που εξασφαλίζουν μακροθρεπτικά συστατικά οδηγούν σε πιο ευνοϊκά αποτελέσματα διαχείρισης βάρους, επισημαίνουν οι ειδικοί. Αντίθετα, οι ανθυγιεινές εκδοχές τους δίνουν τα αντίθετα αποτελέσματα.

Ένα ακόμη στοιχείο που τονίζεται είναι πως η μετάβαση από την απώλεια βάρους στη συντήρηση του βάρους έχει να κάνει με τη δημιουργία μόνιμων συνηθειών. Αυτό προϋποθέτει τη δημιουργία ενός προσαρμόσιμου «σχεδίου», αλλά και στην ύπαρξη συστήματων υποστήριξης.

Οι δίαιτες που στηρίζονται επίσης περισσότερο σε τροφές φυτικής προέλευσης, είτε είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες είτε όχι, μπορεί να οδηγήσουν σε μικρότερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου σε σύγκριση με εκείνες που είναι μεν χαμηλές σε υδατάνθρακες αλλά στηρίζονται περισσότερο σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που ενισχύουν τον κορεσμό, χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα που επιτρέπει μεγαλύτερες μερίδες με λιγότερες θερμίδες, ενώ μειώνουν τα κορεσμένα λίπη.

Επιπλέον, ο πλούτος τους σε θρεπτικά συστατικά και η πιθανή θετική τους επίδραση στο μικροβίωμα του εντέρου συμβάλλουν στην καλύτερη διαχείριση του βάρους, λένε οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Όταν τα παιδιά ζητούν καλλυντικά

Τεστ κορονοϊού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα self test

Έρχεται εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία – Τι ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη