Έρχεται εμβολιασμός για τον κορωνοϊό στα φαρμακεία – Τι ανέφερε η Ειρήνη Αγαπηδάκη

  • Ρούλα Τσουλέα
Αγαπηδάκη
Έχουμε μπει σε μια καινούργια φάση όσον αφορά τον εμβολιασμό εναντίον του κορωνοϊού. Τι έχει αλλάξει.

Θέμα χρόνου είναι να ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες για το πώς θα γίνεται ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό από τα φαρμακεία, καθώς το υπουργείο Υγείας και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για το θέμα, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.

«Θέλουμε να κάνουμε ακόμα πιο εύκολη τη διαδικασία του εμβολιασμού, απ’ ό,τι είναι σήμερα μέσω του gov.gr. Όπως πηγαίνει ο ασθενής στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του για τη γρίπη, να εμβολιάζεται και για την COVID», δήλωσε.

«Είμαστε σε συζητήσεις με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο για να δούμε πώς ακριβώς θα γίνει αυτό σε επιχειρησιακό επίπεδο. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες», πρόσθεσε.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι, η κυρία Αγαπηδάκη τόνισε ότι «έχουμε πια μπει σε μια καινούργια φάση» όσον αφορά τον εμβολιασμό εναντίον του κορωνοϊού.

«Εμβολιασμένος πλέον θεωρείται όποιος έχει κάνει επικαιροποιημένο εμβόλιο», σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC), είπε. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι «δεν μετράμε πια δόσεις. Έχουμε ετήσιο εμβολιασμό για την COVID, όπως κάνουμε για τη γρίπη».

Τα καλά νέα είναι ότι οι εμβολιασμοί εναντίον του κορωνοϊού αυξάνονται. Μέσα σε λίγες ημέρες σχεδόν διπλασιάστηκε ο ρυθμός τους. Έτσι, «έχουμε ξεπεράσει τους 220.000 εμβολιασμούς», είπε. «Και τις επόμενες 15 ημέρες θα ξεπεράσουμε τις 300.000, διότι έχουμε ήδη κλεισμένα 56.000 ραντεβού».

Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει σε ποσοστό πάνω από 90% από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο, υπενθύμισε. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία δεδομένου ότι «το 99,9% των ανθρώπων που πέθαναν έως τώρα από COVID ήταν ανεμβολίαστοι», τόνισε η κυρία Αγαπηδάκη.

Δεν έχει εποχικότητα

Απαντώντας στην ερώτηση μήπως είναι αργά για να εμβολιαστεί τώρα κάποιος, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε ότι ο κορωνοϊός δεν έχει εποχικότητα.

«Ξέρουμε ότι η γρίπη έχει μία εποχικότητα, μπορεί να σε χτυπήσει από Οκτώβριο έως Μάρτιο», είπε χαρακτηριστικά. «Η COVID, όμως, μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου».

Επομένως «έχει μεγάλη αξία να κάνουμε έστω και τώρα τον εμβολιασμό. Ειδικά οι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα εμβόλια, πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα. Ο άνθρωπος που είναι ανεμβολίαστος και άνω των 60 ετών, έχει 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσει τη ζωή του αν κολλήσει COVID», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τις αναπνευστικές λοιμώξεις, είπε πως οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι είναι εφέτος 50% λιγότεροι από πέρυσι. Επιπλέον, οι εισαγωγές στις εντατικές είναι μειωμένες. Συνεπώς δεν υπάρχει ως προς αυτό πίεση στο σύστημα Υγείας, κατέληξε η κυρία Αγαπηδάκη.


Φωτογραφία: Eurokinissi