Όταν τα παιδιά ζητούν καλλυντικά

  • Iatropedia newsroom
καλλυντικά και παιδί
Οι δερματολόγοι εκφράζουν την ανησυχία ότι τα παιδιά έχουν αναπτύξει εμμονή με την... αντιγήρανση

Κώδωνα κινδύνου για τα καλλυντικά και τη χρήση τους από μικρές ηλικίες κρούουν κορυφαίοι δερματολόγοι στη Βρετανία, λέγοντας ότι υπάρχουν παιδιά ηλικίας ακόμη και 10 ετών που πιέζουν τους γονείς τους να τους αγοράσουν ακριβά προϊόντα… αντιγήρανσης, τα οποία θα μπορούσαν να βλάψουν το ευαίσθητο δέρμα τους.

Οι δερματολόγοι εκφράζουν την ανησυχία ότι η τάση αυτή, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προβολή προϊόντων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει κάνει τα παιδιά να αναπτύξουν «εμμονή με τη γήρανση».

Οι ειδικοί συνιστούν μια απλή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σε νεαρή ηλικία, όπως καθαρισμό δύο φορές την ημέρα και χρήση ελαφριάς ενυδατικής κρέμας, καθώς και αντηλιακό, εάν η υπεριώδης ακτινοβολία είναι υψηλή.

«Είναι κάτι που βλέπω συνέχεια [στη δουλειά] και ως μητέρα είναι… κάτι με το οποίο παλεύω επίσης. Ενδιαφέρομαι για τις δερματικές παθήσεις των εφήβων και βλέπω πολλούς έφηβους που φέρνουν οι γονείς τους οι οποίοι χρησιμοποιούν ακριβές και εκτενείς ρουτίνες περιποίησης δέρματος», λέει η Δρ Emma Wedgeworth της Βρετανικής Ομάδας Αισθητικής Δερματολογίας.

«Ξοδεύουν πολύ χρόνο για την περιποίηση της επιδερμίδας τους πριν και μετά το σχολείο… Νομίζω ότι, όπως με οτιδήποτε άλλο, πρέπει να υπάρχει μέτρο», προσθέτει.

Η Δρ Anjali Mahto, σύμβουλος δερματολόγος στην κλινική Self London, λέει ότι βλέπει πλέον την τάση αυτή πολύ πιο συχνά.

«Οι περισσότεροι έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (συγκεκριμένα το TikTok) και από τους influencers που δείχνουν τις σε βάθος ρουτίνες που ακολουθούν, τις περισσότερες φορές συνοδευόμενες από πολυτελείς μάρκες περιποίησης δέρματος. Συχνά υπάρχει επίσης μια ανθυγιεινή εστίαση στην αντιγήρανση, παρά τη νεαρή τους ηλικία. Ως έναν βαθμό, θέλουν επίσης να συμβαδίζουν με τους φίλους τους, ενώ συχνά αλλάζουν προϊόντα περιποίησης για να διορθώσουν την ακμή τους, όταν αυτό που χρειάζονται στην πραγματικότητα είναι ιατρική παρέμβαση», λέει.

«Με ανησυχεί η χρήση συστατικών όπως η βιταμίνη C, η βιταμίνη Α (ρετινοειδή) και τα οξέα απολέπισης, όπως τα AHA και BHA. Δεν είναι απαραίτητα για νεανικό δέρμα και θεωρώ ότι ψυχολογικά η έναρξη μιας ρουτίνας «αντιγήρανσης» σε μια τόσο νεαρή ηλικία είναι επιζήμια. Δυστυχώς βλέπω περισσότερους εφήβους στην κλινική μου που έχουν εμμονή με τη γήρανση. Είναι ανησυχητικό και τροφοδοτείται αναμφίβολα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», προσθέτει.

Πρόσφατα εμφανίστηκαν σχόλια στο TikTok σχετικά με κορίτσια 10 έως 12 ετών που φέρεται να παρακαλούν τους γονείς τους για ακριβά προϊόντα περιποίησης δέρματος και μακιγιάζ σε αλυσίδες καταστημάτων ομορφιάς, όπως τα Sephora και Ulta. Μεγαλύτεροι σε ηλικία πελάτες παρατηρούν κορίτσια να αγοράζουν προϊόντα, αμφιβάλλοντας για το αν είναι κατάλληλα για το δέρμα τους. Παραπονιούνται επίσης για τους νεότερους σε ηλικία πελάτες που δεν σέβονται και καταστρέφουν τα προϊόντα δοκιμής στα καταστήματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση αυτή δίνει υπερβολική έμφαση στην εικόνα σε μια ηλικία κρίσιμη για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα.

Όπως λέει η κ. Wedgeworth, οι νέοι δεν «χρειάζονται τόσα πολλά όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος».

«Είναι υπέροχο να φροντίζεις το δέρμα σου, αλλά όχι σε σημείο που να χρησιμοποιείς διάφορα προϊόντα», επισημαίνει.

«Τα περισσότερα από αυτά δεν τα χρειάζεσαι και μερικά θα μπορούσαν να είναι ακόμη και επιζήμια. Υπάρχουν επιδερμίδες που είναι ευαίσθητες και μερικοί νέοι χρησιμοποιούν ακόμη και ρετινόλη [μια μορφή βιταμίνης Α που προστίθεται σε θεραπείες δέρματος για αντιγηραντικά αποτελέσματα], η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για το ευαίσθητο δέρμα», εξηγεί.

Σύμφωνα με την Wedgeworth, το ενδιαφέρον των νεαρών κοριτσιών καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Η καταναλωτική δύναμη [των νέων] αυξάνεται και ενημερώνονται περισσότερο επειδή εκτίθενται σε πράγματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης», λέει, προσθέτοντας ότι ορισμένες πλατφόρμες «δεν αστυνομεύονται αρκετά».

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τεστ κορονοϊού: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τα self test

ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά» τα ποσοστά εμβολιασμού για γρίπη, COVID – Σοβαρές οι συνέπειες

Τι κάνετε για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε το βράδυ; Τι δείχνει νέα έρευνα