Τι κάνετε για να χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε το βράδυ; Τι δείχνει νέα έρευνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ύπνος
Τις τεχνικές χαλάρωσης που χρησιμοποιούν οι ενήλικες αποτύπωσε έρευνα σε 2.000 ενήλικες εθελοντές.

Ο καλός ύπνος κάθε βράδυ είναι απαραίτητος για να λειτουργεί ομαλά ο οργανισμός, αλλά τι κάνετε για να χαλαρώσετε και να αποκοιμηθείτε πιο εύκολα; Οι πιθανές απαντήσεις είναι πολλές, διαφορετικές και μερικές απρόβλεπτες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Όπως έδειξε, οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν μία τεχνική χαλάρωσης, αλλά πολλές. Έτσι, ένα ζεστό ντους είναι απαραίτητο για σχεδόν τέσσερις στους δέκα (το 39%) των ενηλίκων. Το 30% απενεργοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές και το 29% διαβάζουν ένα βιβλίο. Περίπου ένας στους τέσσερις κάνουν σεξ.

Επιπλέον, ο ένας στους πέντε κάνει διαλογισμό, ασκήσεις αναπνοής ή διατάσεις (στρέτσινγκ). Το 22% πίνουν ένα ζεστό τσάι ή άλλο μη αλκοολούχο ρόφημα, ενώ αντιθέτως το 15% πίνουν ένα ποτό (συνήθως κρασί) για να χαλαρώσουν.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι σε πολλές περιπτώσεις ο ύπνος έρχεται πιο εύκολα όταν χρησιμοποιούνται συγκεκριμένα αξεσουάρ. Το 18%, λ.χ., είπαν ότι χρησιμοποιούν συσκευές ή app «λευκού» ήχου για να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν. Το 20%, εξ άλλου, χρειάζονται ένα τσιγάρο (συμβατικό ή ηλεκτρονικό) για να αποκοιμηθούν.

Τα αξεσουάρ

Η έρευνα διεξήχθη από επιστήμονες της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM). Συμμετείχαν 2.005 ενήλικες εθελοντές, οι οποίοι συμπλήρωσαν αναλυτικά διαδικτυακά ερωτηματολόγια.

Οι επιστήμονες τους ρώτησαν και για τα αξεσουάρ που χρησιμοποιούν για να εξασφαλίσουν ότι ο ύπνος τους θα είναι αδιατάρακτος. Σχεδόν ένας στους τρεις (το 29%) είπαν ότι χρησιμοποιούν βαριές κουρτίνες στα παράθυρα για να είναι εντελώς σκοτεινό το δωμάτιό τους. Το 20% είπαν ότι χρησιμοποιούν βαριές κουβέρτες και άλλο ένα 20% φορούν μάσκα ύπνου. Επιπλέον το 16% είπαν ότι χρησιμοποιούν ωτοασπίδες.

Οι επιλογές αυτές δεν είναι καθόλου τυχαίες. Η έρευνα έδειξε ότι ο ύπνος διαταράσσεται συχνά από ήχους και φώτα. Στην πραγματικότητα, το 36% των ερωτηθέντων είπαν ότι ξυπνούν κάθε βράδυ ή τα περισσότερα από δυνατούς ήχους έξω από το σπίτι τους. Και το ένα τρίτο είπαν ότι τους ξυπνούν τα φώτα που ανάβουν άλλα μέλη της οικογενείας τους ή έξω από το σπίτι.

Πρόβλημα με το ωράριο του ύπνου

Εκείνο, πάντως, που δεν κάνει η πλειονότητα των ερωτηθέντων είναι να έχει ένα ωράριο στον ύπνο. Μόλις ο ένας στους τρεις είπαν ότι μπαίνουν για ύπνο και ξυπνούν την ίδια ώρα κάθε μέρα.

«Ο καλός ύπνος ορίζεται διαφορετικά από κάθε άτομο, αλλά υπάρχουν μερικές συνιστώσες κοινές για όλους. Η καθιέρωση ενός σταθερού ωραρίου στον ύπνο είναι ένα απαραίτητο πρώτο βήμα», δήλωσε ο πρόεδρος της AASM Dr. James Rowley, καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Wayne State, στο Μίσιγκαν.

Η καθιέρωση μίας ρουτίνας πριν από τον ύπνο επίσης μπορεί να βοηθήσει, πρόσθεσε. Αν αυτά τα δύο επιτύχουν, θα μπορέσει κανείς να κοιμηθεί τις 7 ή περισσότερες ώρες που συνιστώνται για καλή υγεία.

Φωτογραφία: iStock