ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά» τα ποσοστά εμβολιασμού για γρίπη, COVID – Σοβαρές οι συνέπειες

  • Ρούλα Τσουλέα
εμβολιασμοί
Χάνονται άνθρωποι που θα μπορούσαν να σωθούν, εάν είχαν εμβολιαστεί, προειδοποιεί ο οργανισμός.

Οι εμβολιασμοί εναντίον της γρίπης και του κορωνοϊού είναι απελπιστικά λίγοι, με συνέπεια να χάνονται άδικα ζωές και να πιέζονται αναίτια τα συστήματα Υγείας σε πολλές χώρες του κόσμου, προειδοποιούν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και αλλού αυξάνονται ασταμάτητα τις τελευταίες εβδομάδες οι νοσηλείες με βαριές αναπνευστικές λοιμώξεις. Σε μερικές περιοχές παρουσιάζουν αύξηση και οι θάνατοι των ηλικιωμένων και των ασθενών με υποκείμενα νοσήματα.

Η κατάσταση αυτή ανησυχεί τον ΠΟΥ, διότι οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να μειώσουν στο ελάχιστο τα σοβαρά περιστατικά.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι χρειάζονται σοβαρή ιατρική περίθαλψης για γρίπη ή COVID, όταν θα μπορούσαν να την έχουν αποφύγει», δήλωσε στο Reuters η Dr. Maria Van Kerkhove, προσωρινή διευθύντρια Επιδημικής & Πανδημικής Ετοιμότητας του ΠΟΥ.

Αιτία γι’ αυτό είναι τα «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού εφέτος εναντίον αυτών των ασθενειών, πρόσθεσε. Και τόνισε πως πιθανώς αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του κόσμου να απομακρυνθεί πια από την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Ωστόσο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι απρόθυμοι να εμβολιαστούν. «Ο κόσμος εξακολουθεί να μην συνειδητοποιεί ότι η COVID είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη γρίπη», είπε η διευθύντρια των ομοσπονδιακών αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) στην Ατλάντα.

Μία στις 12 επισκέψεις στα επείγοντα

Η απροθυμία αυτή, όμως, έχει σοβαρές συνέπειες. Ήδη περισσότερες από μία στις 12 επισκέψεις στα νοσοκομεία οφείλονται στην γρίπη και στην COVID, λένε τα CDC. Την εβδομάδα που τελείωσε στις 30 Δεκεμβρίου 2023, η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα επείγοντα περιστατικά. Άλλο ένα 3% οφειλόταν στην COVID.

Ταυτοχρόνως, η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός ευθυνόταν για 10,5 νοσηλείες ανά 100.000. Η γρίπη ευθυνόταν για άλλες 6,1 ανά 100.000 νοσηλείες.

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά απ’ ό,τι η COVID, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC). Συνολικώς το 24% των τεστ για γρίπη βγήκαν θετικά την τελευταία εβδομάδα του 2023. Το αντίστοιχο ποσοστό το αμέσως προηγούμενο δεκαπενθήμερο ήταν 19%.

Τα ποσοστά αυτά είναι παρόμοια με εκείνα προηγούμενων ετών, αλλά εφέτος είναι ανεπαρκή, τόνισε ο ειδικός στις λοιμώξεις του αναπνευστικού Dr. Edoardo Colzani. «Εφέτος έχουμε και την COVID ως απρόσκλητο επισκέπτη», εξήγησε.

Καθολικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων

Ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να φθάσουν στο 100% των ευπαθών ομάδων για να μειωθούν δραστικά νοσηλείες και θάνατοι.

Τον περασμένο μήνα καταγράφηκαν 850.000 νέα κρούσματα της COVID στις περίπου 50 χώρες που δίνουν στοιχεία στον ΠΟΥ. Οι νοσηλείες όμως εκτινάχθηκαν στις 118.000. Επιπλέον, πέθαναν περισσότεροι από 10.000 ασθενείς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί προστατεύουν σε σημαντικό βαθμό από τη σοβαρή νόσο, ακόμα κι αν δεν αποτρέψουν τη μόλυνση ενός ατόμου. Πρόσφατη μελέτη στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases έδειξε ότι η προστασία των εμβολίων της COVID κατά των πιο πρόσφατων παραλλαγών φθάνει στο 76,1%.

Αντίστοιχα, τα εφετινά αντιγριπικά εμβόλια εκτιμάται ότι μειώνουν κατά 52% τον κίνδυνο νοσηλείας στο νοσοκομείο.

Φωτογραφία: iStock