Δείτε τι να πίνετε για λιγότερο ποσοστό σωματικού λίπους μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λίπους
Καθώς μεγαλώνετε, το τι πίνετε καθημερινά μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχετε στο μυαλό σας. Ωστόσο, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμείνετε ενυδατωμένοι όταν περνάτε τα 50.

Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι έχουν χαμηλότερο όγκο νερού στο σώμα τους, συνήθως επειδή έχουν υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους (το οποίο περιέχει λιγότερο νερό από τον άπαχο μυϊκό ιστό).

“Καθώς μεγαλώνουμε, η φυσική αίσθηση δίψας μειώνεται”, λέει η Amber Pankonin, διαιτολόγος και ιδιοκτήτρια του Stirlist.

Εκτός από την αποφυγή της αφυδάτωσης, το να παραμείνετε ενυδατωμένοι μετά τα 50 είναι επίσης σημαντικό, εάν προσπαθείτε να μείνετε αδύνατοι, ή να αδυνατίσετε.

“Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κακή κατάσταση ενυδάτωσης θα μπορούσε να σχετίζεται με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος, λέει η Pankonin. “Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι συχνά μπερδεύουν τη δίψα με την πείνα, ή επιλέγουν να ενυδατωθούν με ποτά που περιέχουν θερμίδες, αντί για άλλες επιλογές με λίγες ή χωρίς θερμίδες, όπως το νερό”.

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Για να παραμείνετε υγιείς και με λιγότερο ποσοστό σωματικού λίπους μετά τα 50, σκεφτείτε τι πίνετε όσο και τι τρώτε, ακολουθώντας αυτές τις απλές συνήθειες.

Διαβάστε επίσης: Ποσοστό λίπους στο σώμα: Υπολογίστε ΕΔΩ το δικό σας – Τι σημαίνει το αποτέλεσμα

Πίνετε τουλάχιστον 1 λίτρο νερού την ημέρα

Αν θέλετε να γίνετε αδύνατοι, να ξέρετε ότι το νερό παίζει μεγάλο ρόλο στη διαδικασία διάσπασης του λίπους. Πρέπει να παραμείνετε καλά ενυδατωμένοι, εάν θέλετε να χάσετε μάζα λίπους.

Σχεδόν όλα τα κύρια συστήματα του σώματος εξαρτώνται από το νερό, για να λειτουργήσουν σωστά. Η λιπόλυση (διάσπαση του λίπους) απαιτεί νερό, επομένως η επαρκής ενυδάτωση επηρεάζει σημαντικά τη διαχείριση του βάρους.

Χωρίς την παρουσία νερού θα ήταν αδύνατο να διασπαστεί και να μειωθεί το λίπος. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταναλώνουμε πολλά υγρά, για να υποστηρίξετε έναν υγιή μεταβολισμό και να αποκτήσετε ένα σώμα με μικρότερο ποσοστό λίπους.

Τα πρόσθετα προνόμια της επαρκούς πρόσληψης νερού είναι η βελτίωση του κορεσμού και της πέψης. Εάν η παρακολούθηση της πρόσληψης είναι δύσκολη, σκεφτείτε να αγοράσετε δύο μπουκάλια του λίτρου και ρυθμίσετε ένα απογευματινό ξυπνητήρι, για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας να ξεκινήσετε με το δεύτερο μπουκάλι.

Επιλέξτε κρύο αντί για ζεστό καφέ

“Αν πάτε στην καφετέρια, ένα κρύο ρόφημα καφέ με μικρή ποσότητα γάλακτος έχει περίπου 70 θερμίδες σε σύγκριση με ένα latte βανίλιας που μπορεί να έχει περίπου 400-500 θερμίδες”, λέει η Pankonin. “Αυτό θα μπορούσε να αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου, ειδικά αν πίνετε συχνά καφέδες”.

Επιλέξτε ροφήματα χωρίς ζάχαρη

Η προσθήκη ζάχαρης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα, σταματά τον μεταβολισμό του λίπους, αυξάνει τις λιγούρες και επηρεάζει αρνητικά τη διάθεση. Εάν δεν μπορείτε να επιτύχετε τον στόχο σας με τουλάχιστον 1 λίτρο νερού/ημέρα, σκεφτείτε να συμπληρώσετε υγρά με άλλα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, όπως τσάι από βότανα.

Περιορίστε τα αλκοολούχα ποτά

“Τα αλκοολούχα ποτά μπορεί συχνά να έχουν περισσότερες θερμίδες από ό,τι πιστεύουν οι περισσότεροι”, λέει η Pankonin. “Το αλκοόλ έχει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, επομένως μπορεί να είναι πολύ εύκολο να καταναλώσετε περισσότερες θερμίδες από ό,τι φαντάζεστε”.

Πίνετε 2-3 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα

Το πράσινο τσάι περιέχει τόσο καφεΐνη, όσο και το φλαβονοειδές επιγαλλοκατεχίνη (EGCG), τα οποία βοηθούν στην επιτάχυνση του μεταβολισμού και πυροδοτούν τη διάσπαση των μορίων λίπους. Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μέτρια κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να μειώσει την περίμετρο της μέσης, το λίπος στην κοιλιά και το συνολικό ποσοστό λίπους. Εάν δεν είστε λάτρης της κατανάλωσης πράσινου τσαγιού, σκεφτείτε να πάρετε εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, ή EGCG σε μορφή κάψουλας.

Διαβάστε επίσης: Μετρητής αναλογίας μέσης-γοφών

Καλή ενυδάτωση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την σωματική άσκηση

“Η σωστή πρόσληψη νερού μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι μύες ενυδατωμένοι και να βοηθήσει στην αποκατάστασή τους μετά την άσκηση”, λέει η Pankonin. “Η κακή ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκές κράμπες και αδυναμία. Αυτά μπορεί να σας εμποδίσουν να ασκηθείτε ή να κάνουν την εξάσκησή σας εξαιρετικά δύσκολη”.

Ξεκινήστε κάθε πρωί με 1 κουταλιά της σούπας μηλόξυδο αραιωμένο σε τουλάχιστον 235ml νερό

Το μηλόξυδο περιέχει την ένωση οξικό οξύ, το οποίο έχει βρεθεί σε ερευνητικές μελέτες ότι βελτιώνει τον κορεσμό, τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και την πέψη (όλα αυτά υποστηρίζουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους). Οι ακατέργαστες, βιολογικές επιλογές παρέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά και οφέλη. Για πρόσθετο όφελος: πιείτε έναν ποτήρι νερό με 1 κουταλιά μηλόξυδο μέσα στην ημέρα.

Πίνετε λίγο-λίγο ροφήματα χαμηλών, ή μηδενικών θερμίδων όλη την ημέρα

“Τα ποτά χωρίς θερμίδες, όπως το νερό ή τα αρωματισμένα νερά χωρίς θερμίδες, μπορούν να προσφέρουν ενυδάτωση και μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της λαχτάρας για τροφές με πολλές θερμίδες”, λέει η Pankonin. “Το πόσιμο νερό όχι μόνο βοηθά στη βελτίωση της ενυδάτωσης, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση της πληρότητας, ειδικά όταν καταναλώνεται πριν, ή με τα γεύματα”.

Πηγή: https://www.eatthis.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μηλόξυδο για αδυνάτισμα: Δεν λειτουργεί αν δεν κάνετε αυτό…

Η #1 καλύτερη διατροφική συνήθεια για να ρίξετε την χοληστερόλη μετά τα 50, σύμφωνα με διαιτολόγο

Τα καλύτερα λαχανικά για να χτίσετε μυς και δύναμη

Η καλύτερη σούπα για την μείωση της χοληστερόλης, σύμφωνα με διατροφολόγο