Αυγά: Τι φταίει και τα δαιμονοποιήσαμε;

  • Iatropedia newsroom
αυγά
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα μπορεί να βρίσκεται στα συνοδευτικά (βούτυρο, μπέικον κλπ.)

Τηγανητά, βραστά ή ομελέτα, όπως κι αν αρέσουν στον καθένα, τα αυγά είναι ένα τρόφιμο που πολλοί διστάζουν να καταναλώσουν, φοβούμενοι ότι μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα χοληστερόλης και να βλάψουν την υγεία της καρδιάς.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα μιας προοπτικής, ελεγχόμενης δοκιμής που παρουσιάστηκε στην ετήσια επιστημονική σύνοδο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας δείχνουν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης σε διάστημα τεσσάρων μηνών ήταν παρόμοια μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν αυγά εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και εκείνων που δεν έτρωγαν αυγά.

Συνολικά 140 ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο ή με υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακή νόσο συμμετείχαν στη δοκιμή PROSPERITY, η οποία είχε ως στόχο να αξιολογήσει τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 12 ή περισσότερων εμπλουτισμένων αυγών την εβδομάδα, έναντι μιας διατροφής που δεν περιλάμβανε αυγά (κατανάλωση λιγότερων από δύο αυγά την εβδομάδα), στην HDL και την LDL χοληστερόλη, καθώς και άλλους βασικούς δείκτες καρδιαγγειακής υγείας σε μια περίοδο μελέτης τεσσάρων μηνών.

«Γνωρίζουμε ότι η καρδιαγγειακή νόσος προκαλείται, σε κάποιο βαθμό, από παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος και ο διαβήτης. Τα διατροφικά μοτίβα και οι διατροφικές συνήθειες μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση σε αυτά και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το αν ή όχι τα αυγά είναι ασφαλή για κατανάλωση, ειδικά για άτομα που πάσχουν ή διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή νόσο», δήλωσε η Nina Nouhravesh, MD, ερευνήτρια στο Duke Clinical Research Institute στο Durham της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης. «Αυτή είναι μια μικρή μελέτη, αλλά μας καθησυχάζει ότι η κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών είναι εντάξει όσον αφορά τις επιδράσεις στα λιπίδια για τέσσερις μήνες, ακόμη και σε έναν πληθυσμό πιο υψηλού κινδύνου», πρόσθεσε.

Η Nouhravesh και η ομάδα της ήθελαν να εξετάσουν συγκεκριμένα τα εμπλουτισμένα αυγά, καθώς περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετες βιταμίνες και μέταλλα, όπως ιώδιο, βιταμίνη D, σελήνιο, βιταμίνη Β2, 5 και 12 και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Για τη μελέτη, ανατέθηκε τυχαία στους ασθενείς να τρώνε 12 εμπλουτισμένα αυγά την εβδομάδα (μαγειρεμένα με όποιον τρόπο ήθελαν) ή να τρώνε λιγότερα από δύο αυγά οποιουδήποτε είδους (εμπλουτισμένα ή μη) την εβδομάδα.

Όλοι οι ασθενείς ήταν ηλικίας 50 ετών και άνω (η μέση ηλικία ήταν 66 ετών) και οι μισοί ήταν γυναίκες.

Όλοι οι ασθενείς είχαν βιώσει ένα προηγούμενο καρδιαγγειακό επεισόδιο ή είχαν δύο παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, αυξημένο ΔΜΣ ή διαβήτη. Το βασικό σημείο ενδιαφέροντος ήταν η LDL και η HDL χοληστερόλη στους τέσσερις μήνες. Τα δευτερεύοντα σημεία ενδιαφέροντος περιελάμβαναν λιπιδικούς, καρδιομεταβολικούς και φλεγμονώδεις βιοδείκτες και επίπεδα βιταμινών και μετάλλων.

Τα αποτελέσματα έδειξαν μείωση -0,64 mg/dL και -3,14 mg/dL της HDL χοληστερόλης (της «καλής» χοληστερόλης) και της LDL χοληστερόλης (της «κακής» χοληστερόλης), αντίστοιχα, στην ομάδα των εμπλουτισμένων αυγών.

Αν και οι διαφορές αυτές δεν ήταν στατιστικά σημαντικές, οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι διαφορές δείχνουν πως η κατανάλωση 12 εμπλουτισμένων αυγών κάθε εβδομάδα δεν είχε καμία αρνητική επίδραση στη χοληστερόλη.

Όσον αφορά τα δευτερεύοντα σημεία ενδιαφέροντος, οι ερευνητές παρατήρησαν αριθμητική μείωση της ολικής χοληστερόλης, των σωματιδίων LDL, ενός άλλου βιοδείκτη για τα λιπίδια που ονομάζεται apoB, της τροπονίνης υψηλής ευαισθησίας (δείκτης καρδιακής βλάβης) και της αντίστασης στην ινσουλίνη στην ομάδα των εμπλουτισμένων αυγών, ενώ η βιταμίνη Β αυξήθηκε.

«Αν και αυτή είναι μια ουδέτερη μελέτη, δεν παρατηρήσαμε δυσμενείς επιδράσεις στους βιοδείκτες της καρδιαγγειακής υγείας και υπήρξαν ενδείξεις για πιθανά οφέλη από την κατανάλωση εμπλουτισμένων αυγών που δικαιολογούν περαιτέρω έρευνα στο πλαίσιο μεγαλύτερων μελετών», είπε η Nouhravesh, εξηγώντας πως οι αναλύσεις που έγιναν σε επίπεδο επιμέρους ομάδων αποκάλυψαν αριθμητικές αυξήσεις στην HDL χοληστερόλη και μειώσεις της LDL χοληστερόλης σε ασθενείς 65 ετών και άνω και σε αυτούς με διαβήτη στην ομάδα των εμπλουτισμένων αυγών σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν λιγότερα από δύο αυγά.

Αυγά: Η κακή τους φήμη μάλλον δεν οφείλεται στα ίδια

Γιατί, λοιπόν, τα αυγά έχουν αποκτήσει τόσο κακή φήμη; Μέρος της σύγχυσης προέρχεται από το γεγονός ότι οι κρόκοι αυγών περιέχουν χοληστερόλη. Οι ειδικοί είπαν ότι ένα πιο σημαντικό θέμα, ειδικά στο πλαίσιο αυτών των ευρημάτων, μπορεί να είναι το τι τρώνε οι άνθρωποι μαζί με τα αυγά τους, όπως το βουτυρωμένο ψωμί, το μπέικον και άλλα επεξεργασμένα κρέατα, τα οποία δεν είναι υγιεινές επιλογές για την καρδιά.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φάρμακα αδυνατίσματος: Γιατί δεν χάνουν όλοι βάρος

ΕΟΦ: Ανακαλείται η άδεια χονδρικής πώλησης φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης σε τρεις φαρμακαποθήκες

Νιώθετε ότι μυρίζετε άσχημα; Αυτές είναι οι 7 τροφές που επηρεάζουν την οσμή του σώματός μας