Αποστολή: Σπιτικό φαγητό εκτός ρουτίνας

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Άντε πάλι να ξεκινήσει το σχολείο. Πρωινό ξύπνημα, πλύσιμο, ντύσιμο, έλεγχος της τσάντας, τελευταία ματιά στα ρούχα, μια ματιά στον καιρό, (θα χρειαστεί ομπρέλα / ζακέτα / παλτό ;) ένα φιλί και καλό δρόμο. Μια ρουτίνα που οι παραλλαγές της μάλλον αποδιοργανώνουν παρά εμπλουτίζουν ευχάριστα την ζωή μας. Μια ρουτίνα που δεν αφήνει έξω πολλές φορές και το θέμα του φαγητού. Τόσο στο οικογενειακό τραπέζι, όσο και στο κολατσιού του παιδιού. Εύκολο να προσπαθείς να το αλλάξεις, δύσκολο να το καταφέρεις. Γιατί και η ρουτίνα έχει την ευκολία της, να μαγειρεύεις το ίδιο φαγητό την ίδια μέρα, κάθε εβδομάδα ή να βάζεις το ίδιο ή και παρόμοιο φαγητό στην σχολική τσάντα.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης

διαιτολόγος -διατροφολόγος

Όμως όπως λέει και ο λαός μας «το πολύ το κυρ ελέησον το βαριέται κι ο παπάς». Και ειδικότερα στο ζήτημα του φαγητού, δεν αργεί να ανάψει το φιτίλι της επανάστασης. Μιας επανάστασης που πολλές φορές ξεκινάει και δεν τελειώνει ποτέ, με τα delivery να πηγαινοέρχονται και το φαγητό από έξω να αποτελεί την εύκολη εναλλακτική λύση. Για να μην ζήσετε λοιπόν μια ακόμα επαναστατική κατάσταση μέσα στο σπίτι σας ξεβολευτείτε και κάντε την διαφορά.

Μπορεί οι εκπομπές μαγειρικής να σας την δίνουν γιατί οι παρουσιαστές είναι είτε νευρωτικοί ή πολύ ξερόλες ή και με υφάκι. Μπορεί το masterchef να σας έβρισκε με κλειστά τα μάτια, ψόφια από την κούραση. Μπορεί επίσης όλες οι εκπομπές μαγειρικής που παρακολουθήσατε να μην σας έδειξαν κάτι που να πιστεύετε ότι αξίζει τον κόπο να το μαγειρέψετε ή γευστικά να αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε. Ό,τι και να ισχύει σίγουρα έχετε κάποιο βιβλίο μαγειρικής ή με συνταγές μέσα στην κουζίνα σας. Η κάθε οικιακή ηλεκτρική συσκευή κουζίνας ή το κάθε μαγειρικό σκεύος που σέβεται τον εαυτό του, έχει τυπώσει ένα μικρό πολύχρωμο βιβλιαράκι με συνταγές που δείχνει στην πράξη πόσο θαυματουργό ή χρήσιμο είναι. Το σκεύος ή η συσκευή μπορεί να μην το απέδειξαν όμως οι συνταγές συνήθως είναι απλές και δοκιμασμένες. Κάντε ένα κόπο να τις δείτε…. Αν μην τι άλλο θα σας ανοίξουν την όρεξη και θα μπείτε στον πειρασμό να τις δοκιμάσετε. Ο πρώτος στόχος της ποικιλίας και της πρωτοτυπίας έχει επιτευχθεί.

TIP. Ακόμα και αν είναι άνοστο ή άγευστο ή και κακοφτιαγμένο, μπορείτε άνετα να ρίξετε το φταίξιμο στην συνταγή ή να πείτε ότι είναι φτιαγμένο με «άποψη».

Σας πρήζουν ότι αυτό που φτιάξατε δεν τους αρέσει ; Εκφράζουν δυσαρέσκεια για το πόσο λίγο/πολύ/ καθόλου/ αδιάφορο είναι το α ή το β συστατικό; Σας τονίζουν πόσο καλύτερα το φτιάχνει η μανούλα του/ θεία του / γιαγιά του;

Έχετε δύο λύσεις. Η πρώτη είναι να πάνε μόνιμα να τρώνε εκεί που τους αρέσει. Η άλλη να τους εκχωρήσετε το βασίλειο σας, τη κουζίνα σας για να μαγειρέψουν και αυτοί. Δεν είναι άσχημη ιδέα να τους βάλετε να κάνουν κάποιο κομμάτι της προετοιμασίας ή και να δώσουν την τελική πινελιά στο φαγητό. Ειδικότερα τα παιδιά, θα έχουν μία πολύ καλή ευκαιρία να δουν από κοντά τι τρώνε και πως προετοιμάζεται το φαγητό και δεν θα χαζολογήσουν μπροστά στη τηλεόραση. Παραπέρα ο χρόνος στην κουζίνα είναι χρόνος που περνάτε μαζί με τους υπόλοιπους και μόνο καλό μπορεί να προκύψει από αυτό.

TIP: Μην ξεχάσετε κατά την διάρκεια της εκχώρησης να αναφέρετε (έστω χαμηλόφωνα) το ότι το καθάρισμα των χρησιμοποιούμενων σκευών συμπεριλαμβάνεται στα καθήκοντα τους και στις υποχρεώσεις τους.

Δεν έχετε κάνει κάποιο πρωτότυπο φαγητό; Φτάσατε σπίτι καθυστερημένη και δεν μεγαλουργήσατε στην κουζίνα σας;

Δώστε αίγλη και λάμψη στο τραπέζι σας. Κάντε το να φαντάζει πιο πλούσιο και από το τραπέζι της Τόλμης και Γοητείας! Βάλτε τα καλά πιάτα, τα ωραία ποτήρια, στρώστε το τραπεζομάντηλο και μην ξεχάσετε να παρατάξετε τα μαχαιροπίρουνα σύμφωνα με τους κανόνες καλής συμπεριφοράς. Αν καταφέρετε να διπλώσετε με χάρη τις χαρτοπετσέτες ή κάνετε κάτι εντυπωσιακό με τις υφασμάτινες πετσέτες, ακόμα καλύτερα! Το όμορφο σκηνικό θα δώσει ένα άλλο τόνο στην ατμόσφαιρα και σίγουρα θα φτιάξει την διάθεση όλων.

TIP. Εντάξει καλή ατμόσφαιρα αλλά δεν είναι ανάγκη και στα μικρά παιδιά να σερβίρουμε στο πορσελάνινο πιάτο… Εκτός και αν θέλετε να αγοράσετε καινούργια σερβίτσια οπότε…

Δεν θέλουν να φάνε το φαγητό που περίσσεψε από τις προηγούμενες μέρες; Το βρίσκουν μπαγιάτικο; Θέλουν φρεσκομαγειρεμένο φαγητό;

Πάλι υπάρχουν δύο επιλογές. Η πρώτη η «κακιά» προστάζει να έχετε μεθοδεύσει άδειασμα του ψυγείου και ραφιών από κάθε εναλλακτικό φαγώσιμο, οπότε η στρατηγός πείνα θα τους σύρει χειροπόδαρα δεμένους στο τραπέζι με τα υπόλοιπα. Η άλλη επιλογή η «καλή» θέλει (ακολουθώντας και την προηγούμενη) να ετοιμάσετε ένα σερβίρισμα σε στυλ μπουφέ! Δεν μπορεί, θα τους εντυπωσιάσει και θα τους φτιάξει θετικά την διάθεση. Αν μάλιστα έχετε ετοιμάσει κάποια σαλάτα με εντυπωσιακό τρόπο και την έχετε εμπλουτίσει με 3­4 παραπανίσια υλικά, τότε όλο και κάποιος θα τσιμπήσει. Μην διστάσετε να προσθέσετε κανένα ρυζάκι με λαχανικά ή κάποιο ζυμαρικό ολικής έτσι για χρώμα και ποικιλία παραπάνω.

TIP. Καλά είναι να βγάλετε με τα υπόλοιπα, αλλά αν κάτι περπατάει από μόνο του ή μυρίζει κάπως ή έχει πάρει ένα πρασινωπό χρώμα ε καλό είναι να μην το σερβίρετε.

Έχουν πάθει στερητικό σύνδρομο με τα σουβλάκια; Θέλουν το βρώμικο να μπει πάλι στη ζωή τους; Τους έχει λείψει η πιτούλα; Διοργανώστε βραδιά dirty eating. Φτιάξτε τα δικά σας σουβλάκια στην ψησταριά σας, ξεροψήστε αραβικές ή και κανονικές πίτες στο φούρνο, χτυπήστε κανένα γιαουρτάκι με άνηθο και λαδάκι σαν σως και το σκηνικό είναι έτοιμο. Αν θέλουν να τα τυλίξουν σαν σουβλάκια κανένα πρόβλημα. Λίγη ντομάτα και κρεμμύδι και «…εφτασέεεεεεε κύριοοοοοοος…». Αν πάλι δεν έχετε καλαμάκια κανένα πρόβλημα! Ψητό κρεατάκι, ψιλοκομμένο και στο φούρνο για «κάψιμο». Πιο κοντά σε γύρο δεν γίνεται! Αν πάλι το θεωρείτε extreme ε φτιάξτε μπιφτεκάκια (με μυρωδικά) ψιλοκόψτε σαν γύρο το κομμάτι κρέας.

TIP. Σε περίπτωση που το γιαουρτάκι το κάνετε κανονικό τζατζίκι, φροντίστε να ανοίξετε μετά τα παράθυρα να αεριστεί το σπίτι…. Μην έρθει κανείς επισκέπτης και γίνετε ρεζίλι…

Δεν θέλει το βλαστάρι σας κάτι διαφορετικό στο σχολείο του; Ζητάει τυροπιτούλα; Κανένα πρόβλημα. Φτιάξτε ένα ταψί και ταΐστε όλη την οικογένεια. Με μία κίνηση δύο (και αν είναι και μεγάλο το ταψί μπορεί και τρία) γεύματα καλύφθηκαν. Αν σας τρομάζει το μέγεθος του εγχειρήματος σκεφτείτε ότι το κολατσιό του παιδιού, των υπολοίπων δύο ημερών είναι εξασφαλισμένο. Συν του ότι καλύπτει άνετα ένα μεσημεριανό, συν του ότι μπορείτε να παίξετε με τα υπόλοιπα και να ετοιμάσετε ένα νόστιμο φαγάκι.

TIP. Δεν είναι ανάγκη να το κακομάθετε. «Αυτό έχουμε χρυσό μου αυτό θα φας.» Όπως του κάνατε το χατίρι να κοπιάσετε για την πίτα, ας φάει και τα φρουτάκια του στο σχολείο…

Που θα πάει; Με αυτά και τούτα θα περάσει και αυτή η χρονιά…. Υπομονή ένα σχολικό έτος είναι… (προσπαθείστε να μην σκεφτείτε ότι συνολικά είναι 12 χρόνια!)