Αλλεργιογόνα συστατικά στα τρόφιμα: Οι 5 επισημάνσεις του ΕΦΕΤ
Μια σειρά τροφικών αλλεργιών μπορεί να προκληθούν από διάφορες τροφικές πρωτεΐνες, από γάλα, αυγά, ψάρια και οστρακοειδή, φιστίκια, ξηρούς καρπούς, σόγια, σπόρους και σιτάρι.
Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παρακολουθεί τα θέματα των αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, ελέγχει για την τήρηση της νομοθεσίας και ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό μέσω επικοινωνιακών δράσεων.
Οι τροφικές αλλεργίες είναι εξαιρετικά συχνές. Υπολογίζεται ότι επηρεάζουν περίπου το 6% των ενηλίκων και το 8% των παιδιών — και αυτά τα ποσοστά αυξάνονται.
Η τροφική αλλεργία είναι μια κατάσταση κατά την οποία ορισμένα τρόφιμα πυροδοτούν μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.
Προκαλείται από το ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα ορισμένες από τις πρωτεΐνες ενός τροφίμου ως επιβλαβείς. Το σώμα σας λαμβάνει τότε μια σειρά από προστατευτικά μέτρα. Ένα από αυτά είναι η απελευθέρωση χημικών ουσιών, όπως η ισταμίνη, η οποία με την σειρά της προκαλεί φλεγμονή.
Για άτομα που έχουν τροφική αλλεργία, η έκθεση ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες της προβληματικής τροφής μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας
Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μέσα σε λίγα λεπτά έως και μερικές ώρες ή ακόμα και λίγες ημέρες μετά την έκθεση στο διαιτητικό αλλεργιογόνο, ανάλογα με τον τύπο της αλλεργίας. Μπορεί να περιλαμβάνουν μερικά από τα ακόλουθα:
- πρήξιμο της γλώσσας, του στόματος ή του προσώπου
- δυσκολία στην αναπνοή
- χαμηλή πίεση αίματος
- εμετός
- διάρροια
- κνίδωση
- κνησμώδες εξάνθημα
Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μια τροφική αλλεργία μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία. Τα συμπτώματα, τα οποία μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, περιλαμβάνουν:
- κνησμώδες εξάνθημα
- πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας
- δύσπνοια και
- χαμηλή αρτηριακή πίεση
Ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι θανατηφόρες!
Πολλές τροφικές δυσανεξίες συχνά συγχέονται με τροφικές αλλεργίες.
Ωστόσο, οι τροφικές δυσανεξίες δεν εμπλέκουν ποτέ το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι αν και γενικά επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας, δεν είναι απειλητικές γι’ αυτήν.
Πηγές: https://www.healthline.com, https://www.efet.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι συμβαίνει αν έχετε ξαφνικά ανεξήγητα αλλεργικά συμπτώματα στο σπίτι
Χημικές ουσίες που προκαλούν αλλεργίες: Ποια είναι τα πιο επικίνδυνα καθημερινά προϊόντα
φωτό: iStock