Τι συμβαίνει αν έχετε ξαφνικά ανεξήγητα αλλεργικά συμπτώματα στο σπίτι

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Οι αλλεργιολόγοι λένε ότι τα ακάρεα της σκόνης μπορεί να προκαλέσουν τέτοια συμπτώματα.

Εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητες αλλεργίες, μπορεί να φταίει η σκόνη στο σπίτι. Συγκεκριμένα τα ακάρεα σκόνης είναι συχνά υπεύθυνα για εξάρσεις αλλεργίας και κρίσεις άσθματος.

Αυτά τα μικροσκοπικά παράσιτα δεν μεταδίδουν σοβαρές ασθένειες, αλλά σε μερικούς ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα αλλεργίας, όπως καταρροή, φτέρνισμα, βήχα ή ερεθισμό του δέρματος.

Τι είναι τα ακάρεα της σκόνης

Η δρ. Geeta Patel, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο Τμήμα Αλλεργίας και Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, λέει ότι τα ακάρεα της σκόνης είναι παράσιτα που τρέφονται με νεκρά κύτταρα δέρματος από ανθρώπους και κατοικίδια.

Τα ακάρεα σκόνης είναι μικροσκοπικά: συνήθως μήκους 0,1–0,4 χιλιοστών και αόρατα με γυμνό μάτι. Είναι αραχνοειδή και ευδοκιμούν σε ζεστά, υγρά περιβάλλοντα.

αλλεργίες

“Τα ακάρεα της σκόνης δεν είναι παράσιτα και δεν δαγκώνουν τον άνθρωπο. Μην ανησυχείτε, δεν είναι κοριοί!”, είπε η δρ. Patel.

Εάν δεν είστε αλλεργικοί στη σκόνη ή τα ακάρεα σκόνης, μπορεί να μην έχετε κανένα πρόβλημα με αυτά. Για άτομα που έχουν αλλεργίες, τα ακάρεα της σκόνης στο σπίτι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να επιδεινώσουν τα συμπτώματα αλλεργιών ή άσθματος.

Πού ζουν τα ακάρεα της σκόνης

Ο δρ. Clifford Bassett, ειδικός στην αλλεργία και την κλινική ανοσολογία και κλινικός αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή Grossman του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), λέει ότι τα ακάρεα της σκόνης υπάρχουν στο 85% των σπιτιών. Επιπλέον, είναι ανθεκτικά και επιζούν για μήνες.

Μπορούν να ζήσουν σχεδόν οπουδήποτε, ακόμη και σε καθημερινά εσωτερικά περιβάλλοντα όπως στο σπίτι, ο χώρος εργασίας και το σχολείο.

“Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν επίσης να βρεθούν ακόμα περισσότερο σε ξενοδοχεία και Airbnb, καθώς έχουμε λιγότερο έλεγχο σε αυτά τα περιβάλλοντα”, είπε η δρ. Patel.

Σύμφωνα με τον δρ. Purvi Parikh, αλλεργιολόγο και ανοσολόγο του Δικτύου για το Αλλεργικό Άσθμα και κλινικό βοηθό καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Grossman του NYU, τα ακάρεα σκόνης αρέσουν σε ζεστά, υγρά και υγρά περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι τείνουν να ζουν σε κλινοσκεπάσματα, όπως μαξιλάρια και στρώματα, σεντόνια/σεντόνια, χαλιά, κουρτίνες, λούτρινα ζωάκια και επικαλυμμένα έπιπλα.

Ειδικά τα στρώματα και τα μαξιλάρια χρησιμεύουν ως “φωλιές” για τα ακάρεα της σκόνης. Έτσι οι άνθρωποι συχνά εκτίθενται σε ακάρεα σκόνης και αλλεργιογόνα ακάρεων σκόνης, ενώ κοιμούνται.

Μπορούν τα ακάρεα της σκόνης να προκαλέσουν ασθένεια;

Τα άτομα που εκτίθενται σε ακάρεα σκόνης δεν παθαίνουν συνήθως καμία ασθένεια ή μόλυνση. Τα ακάρεα δεν δαγκώνουν τον άνθρωπο ούτε μεταδίδουν ασθένειες. Ο δρ. Bassett λέει ότι αν και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, δεν είναι επιβλαβή για τον άνθρωπο.

Για άτομα που έχουν αλλεργίες, ευαισθησίες και καταστάσεις όπως άσθμα, η δρ. Patel εξήγησε ότι τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αντιδράσεις με συμπτώματα όπως φτέρνισμα και βήχας.

Και πρόσθεσε ότι έχουν πρωτεΐνες στα περιττώματά τους οι οποίες “είναι τόσο μικροσκοπικές που γίνονται αεροζόλ και τις εισπνέουμε, γι’ αυτό ονομάζονται αεροαλλεργιογόνα”.

Σε κάποιον που είναι αλλεργικός στα ακάρεα σκόνης, το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος θα θεωρήσει αυτά τα αλλεργιογόνα ως επιβλαβή και θα ξεκινήσει μια αλλεργική αντίδραση για να προσπαθήσει να απομακρύνει αυτούς τους “εισβολείς” από το σώμα.

Συμπτώματα αλλεργίας στα ακάρεα σκόνης

Εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα σκόνης, το να βρίσκεστε γύρω τους μπορεί να προκαλέσει:

  • βήχα
  • συριγμό
  • σφίξιμο στο στήθος
  • έκζεμα
  • δερματικά εξανθήματα και
  • κρίσεις άσθματος

Άλλα κοινά αλλεργικά συμπτώματα στα ακάρεα σκόνης:

  • φτέρνισμα
  • καταρροή
  • βουλωμένη μύτη
  • ρινική συμφόρηση
  • πονοκέφαλος
  • κνησμός, κόκκινα ή υγρά μάτια
  • οπισθορινική ενστάλαξη
  • δυσκολία στην αναπνοή
  • κνησμός στην μύτη, το στόμα ή τον λαιμό
  • φαγούρα στο δέρμα
  • δυσκολία στον ύπνο

Η δρ. Patel πρόσθεσε ότι μια αλλεργία στα ακάρεα σκόνης μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως:

Είναι πιο βαριά τα συμπτώματα σε κάποιους;

Τα άτομα με ευαίσθητο δέρμα ή υποκείμενο έκζεμα μπορεί να αντιδρούν περισσότερο στα ακάρεα της σκόνης από άλλα, είπε ο δρ. Parikh.

Η δρ. Patel πρόσθεσε ότι τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις, όπως το άσθμα, η ατοπική δερματίτιδα ή η χρόνια φλεβοκομβική νόσος, μπορεί να έχουν πιο σοβαρές αντιδράσεις στα ακάρεα της σκόνης.

Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε με βεβαιότητα εάν είστε αλλεργικοί στα ακάρεα της σκόνης είναι να επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο.

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποιες ουσίες προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες [εικόνες τροφίμων]

Αλλεργίες εξαιτίας των smartphones: Γεμάτα αλλεργιογόνα σύμφωνα με έρευνα

φωτό: iStock