5 συμβουλές διατροφής για τη διαχείριση της χρόνιας νεφρικής νόσου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
νεφρική νόσος
Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για όλους, αλλά είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που πάσχουν από χρόνια νεφρική νόσο.

Η χρόνια νεφρική νόσος σημαίνει ότι τα νεφρά σας έχουν υποστεί βλάβη και χάνουν την ικανότητά τους να λειτουργούν σωστά.

Η διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση και, ενδεχομένως, στην επιβράδυνση της νόσου. Άλλοι βασικοί παράγοντες για την επιβράδυνση της εξέλιξης περιλαμβάνουν τη διαχείριση του διαβήτη και τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, που είναι οι κύριες αιτίες νεφρικής ανεπάρκειας.

Ένα πρόγραμμα φιλικών προς τα νεφρά γευμάτων εστιάζει στην ποσότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών που πρέπει να λαμβάνετε. Συνεργαστείτε με τον διαιτολόγο σας για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα γευμάτων που να καλύπτει τις ατομικές σας ανάγκες.

Οι διατροφικοί περιορισμοί που σχετίζονται με τη χρόνια νεφρική νόσο

1. Πρωτεΐνη

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα πρωτεΐνης. Οι ανάγκες βασίζονται στο ύψος, το βάρος και τη συνολική σας υγεία. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, την παραγωγή ενζύμων και ορμονών και την λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης, τα υποπροϊόντα της αποικοδόμησης πρωτεϊνών δεν μπορούν πλέον να καθαριστούν αν τα νεφρά είναι κατεστραμμένα. Επομένως η πρωτεΐνη περιορίζεται για να μειώσει τη συσσώρευση αποβλήτων.

Προσπαθήστε να κρατάτε μερίδες κρέατος σε κάθε γεύμα στο μέγεθος μιας τράπουλας.

2. Νάτριο

Το νάτριο μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών και την αρτηριακή πίεση, κάνοντας την καρδιά και τους πνεύμονες να λειτουργούν πιο σκληρά. Μπορεί να νομίζετε ότι εάν δεν προσθέτετε αλάτι στο φαγητό σας, η πρόσληψη νατρίου είναι χαμηλή. Ωστόσο, περισσότερο από το 70% του νατρίου στη δυτικού τύπου διατροφή βρίσκεται ήδη στα τρόφιμα που αγοράζουμε, όπως:

  • δημητριακά
  • κρέας
  • σούπες
  • σάντουιτς και
  • έτοιμα γεύματα

Μια χαμηλή σε νάτριο διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει 1.500-2.000 χιλιοστόγραμμα νατρίου την ημέρα. Προσπαθήστε να κρατάτε κάθε γεύμα κάτω από τα 600 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Να θυμάστε ότι το αλάτι είναι μια επίκτητη γεύση. Δώστε στους γευστικούς κάλυκες σας 6-8 εβδομάδες για να προσαρμοστούν σε μια μειωμένης περιεκτικότητας σε νάτριο διατροφής.

3. Κάλιο

Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Το σώμα σας χρειάζεται κάλιο για να κάνει τους μύες να λειτουργούν, αλλά η υπερβολική ποσότητα καλίου μπορεί να είναι επικίνδυνη. Εάν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν καλά, δεν μπορούν πλέον να εξισορροπήσουν τα μέταλλα στο αίμα σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση καλίου και φωσφόρου στο αίμα. Τα υψηλά ή χαμηλά επίπεδα καλίου επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι μύες σας.

Οι κύριες πηγές καλίου περιλαμβάνουν:

Προσπαθήστε να περιορίσετε ή να αποφύγετε αυτές τις τροφές εάν το κάλιο στο αίμα σας είναι αυξημένο.

4. Φώσφορος

Τα υγιή νεφρά διατηρούν τη σωστή ποσότητα φωσφόρου στο σώμα. Όταν τα νεφρά σας δεν λειτουργούν καλά, ο φώσφορος μπορεί να συσσωρευτεί στο αίμα. Τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φώσφορο είναι:

  • τα fast food
  • τα επεξεργασμένα τυριά
  • τα συσκευασμένα τρόφιμα

Ελέγξτε τα συστατικά των προϊόντων που χρησιμοποιείτε για την ένδειξη «phos» στην ετικέτα. Παραδείγματα μπορεί να είναι:

  • το φωσφορικό ασβέστιο
  • το φωσφορικό οξύ και
  • το εξαμεταφωσφορικό

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να περιορίσετε τα τρόφιμα με φυσικό φώσφορο, όπως:

  • τα γαλακτοκομικά
  • οι ξηροί καρποί και
  • τα δημητριακά ολικής αλέσεως

5. Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα άλλο μέταλλο που επηρεάζεται από νεφρική νόσο. Το ασβέστιο βοηθά στη διατήρηση των οστών. Αλλά σε υπερβολικές ποσότητες, μπορεί να δημιουργήσει εναποθέσεις ασβεστίου στα αιμοφόρα αγγεία. Εάν τα επίπεδα ασβεστίου σας είναι αυξημένα, αποφύγετε τροφές εμπλουτισμένες με ασβέστιο. Επίσης, ενημερώστε τον γιατρό σας, εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου.

Το να ακολουθείτε μια φιλική προς τα νεφρά διατροφή μπορεί να φαίνεται υπερβολικό και λίγο περιοριστικό μερικές φορές. Ωστόσο, η αποφυγή ή ο περιορισμός ορισμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί να βοηθήσει:

  • στην μείωση της συσσώρευσης αποβλήτων στο αίμα
  • στη βελτίωση της νεφρικής λειτουργίας και
  • στην πρόληψη περαιτέρω βλαβών

Ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε ένα φιλικό προς τα νεφρά διατροφικό πλάνο ειδικά για τις δικές σας ανάγκες.

Πηγή: https://www.mayoclinichealthsystem.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νεφρική νόσος: 10 τρόποι που μπορεί να επηρεάσει το δέρμα

Νεφρική νόσος: Οι 5 πιο συνήθεις αιτίες, σύμφωνα με νεφρολόγους

Ποιες τροφές περιέχουν φώσφορο: Πώς συνδέεται η νεφρική νόσος με την χαμηλή σε φώσφορο διατροφή

Πιθανό σημάδι νεφρική νόσου αν δείτε αυτό στο πρόσωπο: Προσοχή τα συμπτώματα είναι ανεπαίσθητα