5 απίθανοι τρόποι να φάτε λιγότερο αυτές τις μέρες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ναι ξέρω. Εμείς οι διαιτολόγοι σας έχουμε ζαλίσει με τα «πρόσεχε» και «μη τούτο» και «μη κείνο» και «μη το άλλο». «Μην φάτε πολύ, μην πιείτε πολύ και κάντε τα Χριστούγεννα σαν Μεγάλη Παρασκευή». Και από την άλλη πάρτε ένα πίνακα με την ανάλυση των γλυκών. Διαβάστε και πόσες θερμίδες έχει το Χριστουγεννιάτικο πιάτο και επιτέλους τι την θέλετε την γαλοπούλα; Φάτε μαρούλι. Και αυτό φαγητό είναι.

γράφει ο Μανώλης Μανωλαράκης, διαιτολόγος, διατροφολόγος, The Health Lab

Όσο για τα μαθήματα στρατηγικής όλοι οι διαιτολόγοι είναι σαν τον Μεγάλο Ναπολέοντα. Από σχέδια του πως να φάτε όλα μια χαρά, αλλά το Βατερλό πάνω από τη γαλοπούλα κανείς δεν το είδε να έρχεται.

Η πραγματικότητα λέει ότι πραγματικά κάποιος τις μέρες των γιορτών δύσκολα βάζει πάνω από ένα κιλό και ότι οι πιο μεγάλες διαφοροποιήσεις (προς τα πάνω) σωματικού βάρους παρατηρούνται σε αυτούς που ήδη έχουν κάποια κιλά παραπάνω. Δηλαδή κύρια σε άτομα που πιθανότατα είχαν μια κακή διατροφική συμπεριφορά.

Τώρα βέβαια αυτό δεν είναι και η δικαιολογία να πέσετε με τα μούτρα στο φαγητό. Ούτε να θεωρήσετε ότι παρά το τρίτο πιάτο αυτό που νοιώθετε είναι ένα μικρό φούσκωμα από τη σαλάτα. Ένα μέτρο, μια σύνεση και μια σωστή στρατηγική σίγουρα θα σας βοηθήσει.

Στα πλαίσια της σωστής στρατηγικής οι διαιτολόγοι προτείνουν την αυξημένη κατανάλωση σαλάτας και φρούτων αλλά μερικοί δεν το κάνουν την περίοδο εκτός εορτών, θα το κάνουν τώρα; Λογικό το ερώτημα. Ας δούμε μερικές απροσδόκητες προσεγγίσεις στο πως μπορείτε να τιθασεύσετε την όρεξή σας και να μην φάτε μεγάλη ποσότητα φαγητού.

Μην βάλετε όλα τα φαγητά ταυτόχρονα στο τραπέζι

Να ένας λόγος να στήσετε μια παράσταση με θέμα “επίσημο γεύμα ευγενών” όπως αυτά τα γεύματα που βλέπουμε στις αγγλικές τηλεοπτικές σειρές. Με τις στρατιές υπηρετικού προσωπικού που παρουσιάζουν διαδοχικά τα εδέσματα και σερβίρουν όλο χάρη και επισημότητα τους καλεσμένους.

Υπάρχει πολλά πλεονεκτήματα σε αυτή την εκδοχή

-Tο γεύμα ξεκινά με σαλάτα και το αποτέλεσμα είναι να έρχεται πιο γρήγορα ο κορεσμός
-οι μερίδες είναι μικρότερες και δεν υπάρχει το φαινόμενο του πιάτου Έβερεστ (το ύψος του φαγητού συναγωνίζεται την διάσημη βουνοκορφή)
-Το τραπέζι αποκτά χρονική διάρκεια, κανείς δεν τελειώνει μέσα σε 15 λεπτά
-Το μοναδικό και σημαντικό μειονέκτημα είναι το ποιος κάνει τον υπηρέτη;

Χρησιμοποιήστε μικρότερα πιάτα

Ένα έξυπνο κόλπο που μπορεί να “χορτάσει” το μάτι και να κρατήσουμε σε χαμηλό επίπεδο τη ποσότητα του φαγητού που τρώμε. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι εδώ και πολλά χρόνια το μέγεθος των πιάτων αυξάνει διαρκώς και αντίστοιχα αυξάνει και η μερίδα μας. Η χρήση μικρότερου μεγέθους πιάτου έχει προταθεί σαν ένας απλός τρόπος επαναπροσδιορισμού (και κατανόησης) της πραγματικής μερίδας φαγητού.

Το θετικό αυτής της εκδοχής με δύο κουταλιές γεμίζει το πιάτο και κάποιος θα ντρέπεται να γεμίσει 3 και 4 φορές το πιάτο.

Τα αρνητικά

-Δεν υπάρχει ντροπή.
-Πρέπει να αγοράσετε μικρά πιάτα.
-Μασήστε τσίχλα.

Σε ΣΟΒΑΡΗ μελέτη του 2011 οι ερευνητές κατέληξαν ότι ο γευστικός ερεθισμός μέσω της κατανάλωσης τσίχλας με ζάχαρη προκάλεσε μετρήσιμη μείωση της ανάγκης για φαγητό και γρηγορότερη αίσθηση κορεσμού. Αυτό προέκυπτε από το 15λεπτο μάσημα της τσίχλας.

Το θετικό της υπόθεσης είναι ότι αν τους πείσετε να σας πάρουν στα σοβαρά μπορείτε να την καθαρίσετε φτηνά με ένα πακετάκι τσίχλες

Τα αρνητικά

-Θα γεμίσει ο τόπος τσίχλες και θα κολλάνε τα πάντα παντού
-Όσοι έχουν μασέλα ή τεχνητή οδοντοστοιχία δεν μπορούν να συμμετέχουν στο project.

Γυρίστε την πλάτη στο φαγητό και σταθείτε σε απόσταση από αυτό

Άλλη πάλι σοβαρή μελέτη αναφορικά με την κατανάλωση του φαγητού, κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι όσο πιο πολύ βλέπουμε το φαγητό τόσο μεγαλώνει η επιθυμία μας να το καταναλώσουμε. Αντίστοιχα αυξάνεται και η η ποσότητα που καταναλώνουμε.

Οι γραμματείς που έλαβαν μέρος, κατανάλωναν σοκολάτες που βρίσκονταν κοντά τους ή μακρυά τους και που ήταν σκεπασμένο ή σε διάφανα σκεύη. Όσο πιο κοντά και όσο πιο ορατό ήταν το φαγητό (σοκολάτες) τόσο πιο πολύ έτρωγαν.

Σε μια αναγωγή της μελέτης σε ένα γεύμα με μπουφέ θα μπορούσε κάποιος να φάει λιγότερο εφόσον καθόταν με γυρισμένη πλάτη στο μπουφέ και στεκόταν παράμερα από αυτόν.

Σίγουρα άμεσα μπορούν να διακριθούν πολλά θετικά.

-Αφιερώνεστε στους άλλους και όχι στο φαγητό.
-Μπορείτε να αποφύγετε το φαγητό αποφεύγοντας τα πολλά πήγαινε έλα.

Το πρόβλημα

-Και οι άλλοι απέναντι σας, κρατάνε πιάτο γεμάτο φαγητό.
-Το φαγητό έχει και μια ελκυστική μυρωδιά.
-Σκεφτείτε κάτι ευχάριστο όταν πεινάσετε.

Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μυαλό είναι το κλειδί της επιτυχίας. Για αυτό και σε σειρά μελετών οι επιστήμονες ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να σκεφτούν ευχάριστες εικόνες παραστάσεις όταν πεινούσαν. Και αυτό πραγματικά τους βοήθησε να μειώσουν την όρεξή τους.

Τα θετικά συνοψίζονται στο ότι μπορεί να είστε ο πιο χαρούμενος άνθρωπος στο τραπέζι.

Τα αρνητικά είναι ότι με αυτό το τρόπο σίγουρα θα μείνετε με άδειο στομάχι και κλειστά μάτια. Όση ώρα αντέξετε να διαλογίζεστε ενώ γύρω σας όλοι θα τρώνε!

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω το ιδανικό θα ήταν να στέκεστε μακρυά από το τραπέζι με γυρισμένη την πλάτη κρατώντας μικρό μπλε πιάτο (που σύμφωνα με τους ειδικούς μειώνει την όρεξη) μασώντας τσίχλα.

Ή απλά να καθίσετε μαζί τους υπόλοιπους και να απολαύσετε το φαγητό με τους άλλους έχοντας κατά νου τις οδηγίες του διαιτολόγου σας.

Το μυστικό σε όλη την ιστορία είναι οι άνθρωποι οι αληθινοί πρωταγωνιστές των γιορτών. Στις γιορτές βρισκόμαστε μαζί με ανθρώπους που αγαπάμε για να μοιραστούμε στιγμές αλλά και φαγητό. Ας επικεντρωθούμε σε αυτούς και όχι στο πιάτο.

Τελικά ακόμα και αν φάτε κάτι παραπάνω θα σας μείνει η ευχάριστη ανάμνηση της γιορτής με τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν