Πεπόνι προκαλεί τον θάνατο;

  • Iatropedia
Δεκατρείς άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ από την κατανάλωση πεπονιού το οποίο ήταν μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes.

Σε θανατηφόρα επιδημία έχει εξελιχθεί η λιστερίωση στις ΗΠΑ σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Η πρώτη αναφορά για την επιδημία έγινε στις 12 Σεπτεμβρίου όταν 13 άτομα σε τέσσερις πολιτείες διαπιστώθηκε ότι μολύνθηκαν.

Ο θάνατος του προκλήθηκε από την κατανάλωση μιας ποικιλίας πεπονιού που καλλιεργείται στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέχρι τη Δευτέρα 26/9 είχαν καταγραφεί 72 περιστατικά σε 18 πολιτείες σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία.Παρόμοιες περιπτώσεις έχουν να καταγραφούν από το 1998 όταν 21 άνθρωποι πέθαναν από μολυσμένα χοτ-ντογκς.

Η λιστέρια μπορεί να αναπτυχθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες θερμοκρασίες και χρειάζεται τρεις εβδομάδες για να εκδηλωθεί. Η καθυστέρηση αυτή στην εκδήλωση έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων καθώς μπορεί στις επόμενες μέρες να εκδηλωθούν και άλλα περιστατικά.

Η λιστέρια έχει ως συμπτώματα τον πυρετό, τη διάρροια καθώς και μυϊκούς πόνους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για άτομα μεγάλης ηλικίας καθώς και για άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Στις εγκύους μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό, αποβολές ή ακόμα και θνησιγένεια (γέννηση ενός νεκρού εμβρύου). Ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες χρειάζεται προσοχή καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης.